طوفان فکری شماره ۶۹ – بزرگداشت نیمه شعبان در خانواده من!

بسم الله الرَّحمن الرَّحیم
المستغاث بکِ یا فاطمه الزهرا سلام الله علیها
صلی الله علیک یا صاحب الزمان علیه السلام
جمع بندی همایش طوفان فکری و ایده پردازی شماره ۶۹ مورخ: ۲۰ اسفند ماه ۱۳۹۹
موضوع: بزرگداشت نیمه شعبان در خانواده من!
این همایش با حضور ۵۶ نفر شرکت کننده برگزار گردید.
ایده ها و پیشنهادات:
۱- برگزاری مسابقات متنوع که درجشن های مختلف بوده؛ مثلا ماست خوری و… در منزل و خانواده خودمون. جهت جذاب سازی فضای خانه در این ایام…
۲- در این ایام که شرایط سخت است، می تونیم با اعضای خونواده خونه خودمون رو تزئین کنیم و جشن با کیک تولد داشته باشیم.
۳- اﻳﺎﻡ ﺗﻌﻂﻴﻼﺕ ﻧﻮﺭﻭﺯﻱ ﺳﺖ. ﺑﺎﺯﺩﻳﺪﻫﺎﻱ ﻓﺎﻣﻴﻠﻲ ﺩﺭ اﻭﻥ ﭼﻨﺪ ﺭﻭﺯ ﺭﻭ ﻣﻲ ﺗﻮﻧﻴﻢ ﺑﺎ ﺑﺮﮔﺰاﺭﻱ ﻣﺴﺎﺑﻘﻪ ﻫﺎﻱ ﻋﻠﻤﻲ ﻣﺘﻨﻮﻉ ﺑﻪ ﺣﻀﺮﺕ ﻣﺘﺼﻞ ﻛﻨﻴﻢ و ﺑﻪ ﺟﺎﻱ ﻋﻴﺪﻱ ﺩاﺩﻥ، ﺑﻪ اﺳﻢ ﻋﻴﺪ ﻧﻮﺭﻭﺯ ﺟﻮاﻳﺰﻱ ﺩﺭ ﻧﻆﺮ ﺑﮕﻴﺮﻳﻢ و ﻣﺘﺒﺮﻙ ﺑﻪ ﻧﺎﻡ ﺣﻀﺮﺕ ﻛﻨﻴﻢ.
۴- با توجه به محدودیت ها یک ساله سخت گذاشته شده و با انجام یه سری کارهای ساده می تونیم بسیار خاطره سازی کنیم. برنامه های بازی محور برای کودکان با شعارهای مذهبی و هدایای ترجیحا خوراکی و یک یادبود…
۵- برگزاری چالش هایی این چنینی و جایزه دادن به افراد:
اگر چشمانم جورِ دیگری نگاه می کرد،
اگر افکارم به هم نریزد و گم نشود در این هیاهو
اگر گوش هایم از لابلای این همه صدا بهتر و با دلم بشنود
شما در همه جا هستید
در تمامِ رنگ ها …
در سفیدیِ چادر نمازِ گل گلیِ جشنِ تکلیفم
در سیاهیِ شب های آسمانِ پر ستاره اش
در سبزیِ شفق های قطبی
در نورهای زرد و قرمزِ شهاب سنگ های آتشی
در آوازِ پرندگانِ رها شده در آسمان
از دور که می بینم، در تمامِ رنگ های هستی، پیدایت می کنم.
حتی رنگ ها هم با بودنِ شما در کنارشان، به خودشان اجازه رنگی دیده شدن را به چشمانم می دهند.
دلیلش فقط بودنِ شماست…
وگرنه همه چیز مثلِ دیدنِ تلویزیونِ قدیمیِ مادر بزرگ در طاقچه آن خانه کاهگلی به نظر می رسد که حالا دیگر هاله ای از خاک آن را پوشانده، مانند دلم، بدونِ حضورِ شما.
پدرِ مهربانم…
کدامین رنگ، بوی امام را می دهد؟
تا فردا ساعت … فرصت دارید در این چالش شرکت کنید.
به زیباترین متن هدیه تقدیم خواهد شد.
۶- سلام می شه اون روز تو خونه برنامه جشن داشت. یکی قرآن بخونه، یکی مولودی بخونه، مجری داشته باشیم و کلا یه چیزی مثل جشن های بیرون، داخل منزل و با همون تعداد خانواده برگزار کرد. برای همسایه یا پرچم، غذا و یا بسته بندی شکلات هدیه برد.
یا حتی یک پرچم و یک شاخه گل.
۷- هدیه برای آدم مثل یه شارژر واسه گوشیه
مثل آب واسه گلای گلدونه
مثل یه زیارت واسه آدم درمونده
مثل مدادرنگی واسه کاغذ سفید و بی رنگ
هدیه آدما رو خوشحال میکنه
فرقی نداره چی باشه ولی شما یه موجود رو نام ببر که از هدیه گرفتن ناراحت باشه.
باعث می شه تو دلش جا باز کنی
محبوبش بشی
رفیقش بشی…
اصلا چون دوسش داری، بهش هدیه میدی
چون دوست داشتنت برات با ارزشه
تا حالا این حدیثو شنیدی؟
الامام انیس الرفیق…
واسه بهترین رفیقت چیا داری؟
مطمئنم فردا قراره یه جشن تولد حسابی براش بگیری
واسه تولدش کادو چی گرفتی؟
فکر کردی که قراره به مهمترین فرد زندگیت چطوری تبریک بگی؟
هدیه ای که بهش میدی رو بهمون بگو
یا عکس بگیر
دلمون میخواد به بقیه نشون بدیم که خیلیا هستن هواشو دارن…
برامون بفرست
به بهترین، یه هدیه کوچولو کنار هدیه های اصلی انیس و رفیقمون تقدیم می کنیم.
۸- در روز نیمه یه هدیه در منزل مخفی کنیم و به برادر و خواهر و مادر و… در فضای مجازی یا پیامک با سناریو جذاب یا حتی ساده کاری کنیم که خروجیش به اون هدیه خودشون برسن و پیداش کنند.
۹- آیات و روایاتی در جیب لباس ها قرار بدیم خیلی کوتاه و آخرش هم نوشته باشیم عیدتون مبارک… پدرم… مادرم و…
۱۰- کنار هم تو خونه یک ختم صلوات برای تعجیل در فرج بخونیم.
۱۱- مثلا برای کودکانی که درحاشیه شهرمون زندگی می کنن، با خانواده هدیه ببریم تا از این روز باشکوه سهمی داشته باشن و لذت ببرن و معنی نیمه شعبان رو بدونن.
۱۲- یه پیامک به خونواده بدیم که بین این سه عدد به مناسبت عید یکیش رو می تونید انتخاب کنید و هرکدوم رو انتخاب کردن و جواب دادن، هدیه همون شماره رو براشون بفرستیم یا تقدیمشون کنیم.
۱۳- دخترم به سن تکلیف نرسیده ولی شب ها قبل از خواب به حضرت سلام میده و به بقیه هم یاد آوری می کنه سلام یادتون نره.
بچه ها خیلی خوب همه چیز یادشون می مونه.
۱۴- به نظر من در جمع خواهر و فامیل درجه یک از قبل چند کیک کوچک آماده کنیم و داخلش رو هدیه ای مثل مگنت و یا هر چیز کوچیک بذاریم. سؤال برگزار کنیم جایزه بهشون بدیم که وسط خوردن به جایزه برسن و ندونن.
۱۵- ما می تونیم با ساده ترین کارها مثل روز شمار یا پخش زنده و مسابقات با جنبه مذهبی مبلغ نیمه شعبان باشیم.
۱۶- عکس دست های بزرگترها رو تو گروه خانوادگی بگذاریم و هرکس حدس بزنه و بعد از دست مهربانترین پدر بگیم.
۱۷- قرار گذاشتن با اعضای خانواده و آگاه کردن تک تک اعضا که با همدیگر قرار بذاریم تو این ایام تا قبل روز عید یه کتابی در رابطه با حضرت مطالعه کنیم. مثلا کتاب کمی دیرتر آقای سید مهدی شجاعی
سعی کنیم دغدغه افراد خونه رو نسبت به امام حی غایب زیاد کنیم. تو صحبت هامون با هم از غربت و مظلومیت حضرت سخن بگیم.
کلا بشینیم فکر کنیم به نبود حضرت و در این موضوع ذهن تک تک افراد خانواده رو درگیر کنیم.
الان توی خانه و خانواده های شیعه بیشتر از هر جشن و برنامه ای معرفتی که به اماممون مربوط باشه؛ بیشتر همه صرف خوردن یه شیرینی و موندن تو جهل اشتباه ترین راه…
(جشن به خودی خود بد نیست. سوء برداشت نشه، هر چه تبلیغ برای حضرت بیشتر بهتر. منظور اهمیت معرفت بود.)
۱۸- به خانم های منزل بگیم به مناسبت عید تمام نظافت امروز و فردا و ناهار و شام و … با من و شما فقط استراحت…
۱۹- می تونیم دور هم و خانوادگی، کیک مخصوص حضرت درست کنیم یا تهیه کنیم و کلی بسته های شکلات، و توش یک روایت بسیار زیبا باشه و مولودی پخش کنیم و بخونیم، و آخرش همه مون خانوادگی عهد می بندیم با امام زمانمون. مثلا اگه اعضای خانواده پنج نفر باشن، پنج تا عهد بنویسیم و یه جا نصب کنیم که یادمون باشه و پای عهد خانوادگی مون باشیم.
۲۰- تزئین خانه با کمک بچه ها
۲۱- چند سوژه برای پانتومیم درست کنیم. میتونه مذهبی باشه یا غیر مذهبی، بعد بازی در خونه راه بندازیم و یه مدت حسابی جذاب داشته باشیم.
۲۲- بزرگترها و کوچکترها، حتی خیلی کوچیک ها تو گروه خانوادگی یه ویدئو کوتاه بگذارن و عید رو تبریک بگن. و یه جمله به امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف بگن. یا جمله ای از پیش بهشون بدیم.
۲۳- مسابقات تفریحی رو روی کاغذ بنویسیم و بعد کاغدها رو داخل بادکنک بریزیم و بادکنک رو باد کنیم. بعد به بچه ها بدیم بادکنک ها رو بترکونند، و هر کس یه کاغذ بذاره و اون مسابقه رو اجرا کند.
۲۴- به تعداد افراد خانواده مثلا ۴ نفر،؛ از ۴ روز قبل عید شروع کنیم به صورت ناشناس، هر روز یک هدیه برای یک نفر بفرستیم و فرستنده مشخص نباشه و روز عید لو بدیم…
۲۵- برای بچه های کوچیک تر کتاب های خوب و داستانی پیدا کنیم و خودمون سعی کنیم آگاهیشون رو بالا ببریم! حتی شده از بازی و مسابقه و… استفاده کنیم تا بهشون آگاهی بدیم.
۲۶- مسابقه آشپزی بذاریم، هر وعده غذا با یک نفر. به برنده هدیه بدیم.
۲۷- بزرگترها مثلا خاطره از جاهایی که گیر کردند و از حضرت کمک گرفتند رو بگن، و اگر برگزار کننده خودش چند خاطره داشته باشه که خیلی بهتره.
۲۸- یک شادی کوچیک برای بچه های بهزیستی، جشنمون رو با اونا قسمت کنیم.
۲۹- می تونیم در طی چند روز از تشرفاتی که برای بزرگان اتفاق افتاده، تعریف کنیم.
۳۰- به نظرم آماده کردن یه پک های شیک و زیبا و دادن به همسایه ها و آشناها جهت یادآوری عید بزرگ خیلی خوب باشه.
۳۱- از اعضای خونواده بخواهیم ده آرزو یا مشکلشون رو رو کاغذ بنویسند، یکیش رو ما در حد توانمون حل کنیم و بگیم بقیش رو بسپر به حضرت…
من تجربه کردم به همش میرسی ….
۳۲- ما درگیر غفلت شدیم. حالا که مناسبتی پیش اومده به این بهونه اعضای خانواده کنار هم جمع بشیم و کارهای درست و نادرستی که (معیارش رضایت و عدم رضایت حضرت هست) رو پیدا کنیم با هم و با هم قرار بذاریم چه کارهایی رو ترک کنیم یا چه کارهایی رو بیشتر انجام بدیم که حضرت از ما راضی باشند.
حتی سعی کنیم این غفلت رو ریشه یابی کنیم و سعی کنیم راهکارهایی پیشنهاد بدیم که از این حال خارج بشیم.
(مثلا هر روز صبح صوت دعای عهد رو توی خونه بلند پخش کنیم. شب ها در حد چند دقیقه هم شده با هم درباره حضرت و غربت ایشون و وظیفه ما در نبودنشون با هم بحث کنیم. مثلا از کتاب مکیال المکارم کمک بگیریم. شبی چند نکته با هم مرور کنیم و سعی کنیم مراقبت کنیم در انجامشون و چون این کار به صورت جمعی انجام می شه، می تونیم برای همدیگر محرک باشیم و…)
۳۳- باید کارهایی انجام بدیم که خانواده را با حضرت بیشتر آشنا کنیم. مثلا حضرت چه رفتارها و چه کارهایی را دوست دارند، یا کدام کار سبب خوشحالی حضرت می شود.
۳۴- از ۱۰ روز مانده به نیمه شعبان، داخل خانه روزشمار بزنیم. مثلا روی در یخچال با یک کاغذ روزهای باقی مانده رو بنویسیم و هر روز روی در یخچال با مگنت متصل کنیم. در کنارش هم می شه یک حدیث نوشت.
۳۵- تو خونه سرود مهدوی پخش کنیم و بعد روز عید بخوایم دابسمش اجرا کنند و…
۳۶- یک نقشه گنج درست کنیم و در هر مخفیگاه قسمتی از یک حدیث در مورد امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف مخفی کردیم. با پیدا کردن همه مخفیگاه ها حدیث کامل می شه و به جایزه می رسند.
۳۷- شیرینی و کیک رو با این عنوان برای خانواده ببریم که میخوایم شیرینی درد و دل با امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف رو هم بهتون هدیه بدیم. امتحان کنید. مثلا یه همچین چیزی.
۳۸- لیستی از کارهایی که امام را خوشحال می کند، تهیه کنیم و در جایی قرار بدیم که همه ببیند تا بتوانیم با انجام آن ها خودمان را به ایشان نزدیک کنیم.
۳۹- می شه یه نمایشگاه کوچیک با پوستر و داستانای قشنگ توی خونه درست کرد. هم برای بچه ها و هم بقیه اعضای خانواده. مطالبش هم با توجه به سن اعضا.
۴۰- از چند روز قبل یه روز شمار درست کنیم که چند روز تا نیمه باقی مونده و در هر روز یکی از کارهایی که بچه ها دوست دارند رو یادداشت کنیم تا انجام دهند.
۴۱- روز عید بازی هایی که به اصطلاح کثیف کاری و دردسر زیاد داره و معمولا اجازه انجامش رو به بچه ها نمیدیم، آماده کنیم و بگیم به مناسبت تولد امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف می خوایم این بازی رو انجام بدیم.
۴۲- اگر سفره هفت سین می چینیم، تابلویی با اسم امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف هم در اون قرار بدیم.
۴۳- چالش عکس سفره هفت سین با حس و حال نیمه شعبان. به بهترین عکس ها بزرگترها جایزه بدن.
۴۴- از خاطرات نیمه شعبان های سال قبل برای بچه ها بگن و بچه ها هم از خاطراتشون برای بزرگترها. قابل اجرا برای فضای مجازی هم هست.
۴۵- روز عید کنار خانواده با هم دعایی بخونیم و سعی کنیم توسلی به حضرت داشته باشیم. و هر چیز کوچیک یا بزرگی که ما رو به یاد حضرت می ندازه رو با خانواده در میون بذاریم تا برای همه مون تلنگری باشه و بیشتر به یاد حضرت بیفتیم.
۴۶- در این ایام که از قبل کارهای مورد علاقه اعضای خانواده نوشته می شود و بعد از برگزاری مسابقه یا قرعه کشی، در هر روز به میل هر کدام سپری شود. مثلا بچه ها کل روز رو بازی کنند. یا امروز غذایی که پدر خانواده دوست دارد، پخته شود و مثال های دیگر.
۴۷- بیاید در حالی که خانواده را شاد می کنیم، خصوصیات امام را برایشان توضیح بدیم. چون به نظرم اینکه ما تولد کسی را جشن بگیریم که ایشان را خوب نشناسیم، خوب نیست.
۴۸- تو خانواده بالاخره یه ناراحتی هایی به وجود میاد، اون روز رو به اسم مثلا بخشش به خاطر او یا می بخشم محض خاطر او، اسم بگذاریم و ببخشیم و بخوایم اونا هم ما رو ببخشن.
۴۹- ما می تونیم کمپین مهدوی در خانواده برگزار کنیم با چالش های مختلف هفت گانه.
۵۰- برای خانواده وقت بذاریم. صدا کردن ویژه. لبخند، حواسمون باشه. اصلا یه تفاوتی فقط تو خونه ایجاد بشه که اعضای خود خانواده کوچیکمون تعجب کنن. خیلی به نظرم می تونه اهمیت این روز رو برای خانواده ماندگار کنه. حتی برای اونایی که داخل خونه شون، همه اعضا یه سطح از معرفت رو ندارن.
۵۱- برای خانواده ها و فامیل با رعایت پروتکل های بهداشتی، پک غذا آماده کنیم و با یه یادبود مهدوی براشون ارسال کنیم.
۵۲- درست کردن کیک با خانواده و هدیه کردن به همسایه ها.
۵۳- برای فضاهای خانوادگی که خیلی تقید مذهبی ندارد، فرد می تونه یک قسمتی از منزل را برای جشن اختصاص بده. با حال و هوای معنوی تهیه کادو به نیابت از حضرت ولیعصر عجل الله تعالی فرجه الشریف، رفتار فرد بیشتر می تواند کمک کند که امام ما مهربان هستند و یا نوشته هایی از حضرت در این گوشه که متعلق به این مناسبت هست، تهیه کنند که کلام ایشان را به دیگران برسانیم.
۵۴- آقایون منزل از خودشون ویدئو درست کنند حالا یه داستان یا یه سرود و… در فضای مجازی برای فامیل ارسال کنیم و رأی گیری شود. هرکه رأی بیشتر آورد، هدیه بدیم.
۵۵- پوشاکی که بچه هامون نیاز دارن یا اسباب بازی که نیاز دارن و تو نیمه شعبان هدیه بدیم.
۵۶- فکر می کنم اگر شرایط طوری هست که نمی شه مستقیم مطرح کرد، می شه فردی که می خواد تبلیغ انجام بده، اون روز یک غذای خیلی عالی تهیه ببینه و کیک آماده کنه و از اعضای خانواده بخواد کنار هم باشن. و سعی کنه یک روز خاطره انگیز درست کنه.
و در آخر متذکر بشه امروز تولد امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف هست. و اگر ظرفیتش هست، در حد ۵ دقیقه از حضرت و مهربانیشون صحبت کنه.
۵۷- پیام تصویری تبریک خانوادگی تهیه کنیم و برای فامیل هامون ارسال کنیم.
۵۸- هر کاری می کنیم، معرفت و آگاهی دادن درباره حضرت رو فراموش نکنیم. یعنی این رو اصل قرار بدیم. کنارش جشن و…
مهر و محبتمون رو نسبت به خانواده زیاد کنیم. دست و پای پدر مادرامون رو ببوسیم (با نیت فرج + اصن به هر بهونه ای چه عید باشه چه یه روز معمولی…)
جشن تولد بدون او… مثل خوردن شیرینی دوست داشتی ایه که مزه زهر میده…
عمریست که منتظرست ما برگردیم…
۵۹- در منزل دیوار مهربانی تشکیل بدیم. بعد ضدعفونی کردن به نیازمندان هدیه بدیم با ایجاد یه حس خوب برای اعضای خانواده.
۶۰- در خانواده های غیرمذهبی با توجه به مهارت هایی که دارند، از آنها در برگزاری جشن کمک بگیریم. مثل تهیه عکس نوشته یا کلیپ و به صورت غیرمستقیم آنها را وارد این فضا کنیم.
۶۱- احیا شب نیمه شعبان رو حتما داشته باشیم. اگر شد با تعداد کم، ولی مقدمات و فضا رو خیلی خوب و با شکوه درست کنیم.
۶۲- یه گلخونه مهدوی درست کنیم. در کنار گل ها المان های مهدوی در منزل نصب کنیم.
۶۳- از بچه ها یا بزرگترها که زبان دوم یا سومی رو بلدن، بخوایم تا تبریک عید و سلام به حضرت رو به اون زبان بگن.
۶۴- از الان بپرسیم از اعضا که با چه چیزایی حالتون خوب میشه و روز عید هرچندتاش رو تونسیم انجام بدیم.
۶۵- روز عید همه با هم عهد ببندیم، هرکس به خاطر امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف یه اخلاق بد خودش رو حذف یا یک قدم جدید برای شادی ایشون برداره.
۶۶- چیزی که به نظرم در فضای خانواده خیلی مؤثره، اخلاق و رفتار خوش هست.
شاید بهتره از الان هر فرد روی خودش کار کنه تا بتونه با تک تک اعضای خانواده رفتار بهتری داشته باشه و توی این ۱۹ روز خودش رو به اون ها نزدیک تر کنه، تا ان شاءالله فعالیتی که توی روز نیمه شعبان برای خانواده انجام میده، مؤثرتر باشه. و این خوش رفتاری با خانواده، از نیمه شعبان به بعد هم برامون به یادگار بمونه.
۶۷- از بچه های کوچک بخوایم یک داستان برامون بگن از امام مهربانی یا اسم پدر و مادر و تاریخ تولد پدر مهربانمان رو بگن، بعد بهشون جایزه بدیم. البته چند روز قبل براشون توضیح بدیم.
۶۸- می شه یه گروه توی تلگرام یا واتساپ بزنیم فامیل و دوست و آشنا رو جمع کنیم و چالش های مختلف برگزار کنیم (مثلا چالش پخت و تزئین کیک، چالش تزئین منزل، تزئین آسانسور، چالش شعر خوانی و…) نهایتا خود اعضای گروه به کارها رأی بدن. به ۵ کاری که بیشترین رأی رو بیاره جایزه تعلق بگیره.
(توی گروه های خانوادگی هم می شه این ایده رو اجرا کرد.)
۶۹- دادن برگه های مزین به نام امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف برای نوشتن دلنوشته یا اشعار در وصف امام بزرگوار و به قید قرعه اهدای جوائز به عنوان یادگاری.
۷۰- با خانواده جمع بشیم و بعد از خوندن یک حدیث کسا، ولادتشون رو به مادر مکرمه شون تبریک بگیم و همچنین به عموجانشون آقا قمر بنی هاشم علیه السلام.
۷۱- تو آپارتمان روی یک میز تو ظرف های سلفن با رعایت پروتکل های بهداشتی کشیده شده، پذیرایی کنیم و کنارش یک کتاب در مورد مهدویت به اعضای آپارتمان هدیه بدیم.
۷۲- با برگزاری جشن خانگی به مناسبت نیمه شعبان در محیط خانه و خانواده علاوه بر بزرگداشت و تکریم این عید بزرگ می تونیم هدف دراز مدت دیگه هم داشته باشیم.
و اون اینکه به بهانه برگزاری این جشن، طوری شهد شیرین توجه و ارتباط با حضرت حجت عجل الله تعالی فرجه الشریف ارزش ها و اعتقاداتمون را به کام فرزندان و اعضای خانواده بچشانیم. که اگر در آینده هر کجای این گیتی بود و با هر حزبی تعامل برقرار کرد، نه تنها پاسدار و پاسبان اعتقاداتش باشه بلکه بتونه مبلغ و مورج هم باشه. و این نیازمند به برنامه ریزی و ایجاد چالش در بین افراد خانواده است.
به این منظور ما می تونیم قبل از فرارسیدن مناسبت یک اتاق فکر خانوادگی برگزار کنیم.
سؤالاتی رو در مورد نحوه برگزاری جشن طرح کنیم. و در این نشست فکری از اعضای خانواده حتی اون بچه کوچک چهار ساله بپرسیم.
گفت و گوها می تونه در مورد کلی ترین تا جزئی ترین کارهایی که قراره انجام بدیم باشه.
اعم از تغیر دکور، تزئینات، پذیرایی از خودمون، بازی ها و سرگرمی، شنیدن صوت های آموزشی و شاد، خواندن دعاها و شب زنده داری در این شب با فضیلت باشه.
نکته مهم اینجاست که باید کاملا به نظرات همدیگر احترام بزاریم و در اجرای این برنامه همگی با هم مشارکت عملی کنیم. باید به یاد داشته باشیم که این بزرگترها هستند که با رفتار و اعمالشون ارزش هاشون رو در وجود کودکان نهادینه می کنند.
پس باید کوچکترین و ساده ترین ایده و فعالیت کودک خانواده مورد توجه قرار بگیره و تقدیر و تحسین بشه!!!
یکی از سؤالاتی که می تونیم در اتاق فکر خانوادگی مون بپرسیم، اینه که شما دوست داری چه هدیه ای به حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف تقدیم کنی؟ چه هدیه ای دوست داری از حضرت دریافت کنی؟
من این سؤال رو از خواهرزاده ها و برادرزاده هام پرسیدم. جواب های بی نهایت زیبا و قشنگی شنیدم.
یکی شون که چهار ساله است، اصرار داشت پاسخ سؤالم رو نده بعد که دلیلش رو جویا شدم. گفت اگر بگم که قراره چه هدیه ای به آقاجون بدم، ایشون می شنوند و دیگه نمی تونم غافلگیرشون کنم.
۷۳- خیلی خوبه که در احیاء نیمه شعبان هم برنامه های متنوع خانوادگی داشته باشیم و کودکان رو همراه خودمون کنیم.
برای اینکه برای کودکان خسته کننده نباشه، می تونیم اپیکلیشن چراغونی رو که یک بازی مهدوی هست، از بازار دانلود کنیم و کودک یه تایمی رو بازی کنه.
قصه های صوتی زیبا و پر از آموزشی در این زمینه وجود داره که می تونیم دانلود کنیم و برای کودکان استفاده کنیم. این صوت ها رو می تونیم از سایت رادیو خدمتگزاران دانلود کنیم.
۷۴- عزیزان و بزرگواران؛
باور بفرمایید بهترین ایده همان جشن سنتی هست. جشنی که توسط یک مجری هنرمند از بین افراد شوخ و بذله گو و مؤدب خانواده یا دوستان و اقوام انتخاب شود و با تلاوت قرآن و زیارت آل یس شروع و در ادامه منبرِ مهدوی داشته باشد، و سپس یک مسابقه جذاب و مفرح و کلی هدیه و جایزه و در نهایت سرود و مولودی خوانی و برش کیک و بعد هم پذیرایی ناهار، افطار یا شام.
منتها در این جشن سنتی (که حتماً باید از طرح دعوت کمک بگیریم و با همان متد، بسیاری از دوستان و اقوام و آشنایان و همسایه ها را دعوت کنیم) در قدم اولِ طرح دعوت باید یک جزوه ای از مجموعه احادیث جامعه عصر ظهور را آماده و از میهمانان بخواهیم روز جشن و بعد از تلاوت قرآن و زیارت آل یس به جای منبری هر کدام یک حدیث از آن جزوه را به صورت حفظ یا اگر ممکن نیست، از روی همان جزوه بخوانند و اگر قدرت بیان دارند، عصر ظهور را به تصویر بکشند.
قبل از جشن هم از یک خوشنویس دوره ممتاز یا فوق ممتاز بخواهیم که احادیث را برای ما خوشنویسی کند و هر کس که حدیثی را خواند، همان حدیث را به صورت یک برگ حدیث خوشنویسیِ پاسپارتو شده، هدیه بدهیم.
بعد هم یک مسابقه مفرح و جذاب (که نظر به فرهنگ و منش و روش هر قومی و خانواده ای متفاوت می شود) ویژه کودکان و نوجوانان برگزار کنیم و کلی هدیه و جایزه که آن باید با هیجان برگزار شود. مثلاً حق انتخاب بدهیم و جعبه های پوچ بگذاریم و خرید و فروش جعبه های جایزه و از این کارهایی که برنامه را جذاب تر می کند. در این قسمت مجری خیلی باید خوب عمل کند و صاحب ذکاوت و بداهه گویی باشد.
در بخش مولودی خوانی هم حتماً و تأکیداً لازم است چند نفر از قبل آماده باشند که اشعاری را در مدح حضرت دکلمه کنند. و سپس مولودی خوانی و سرود و…
حالا اگر این برنامه شب یا شام نیمه شعبان برگزار شد، لطف کنید برنامه «میان ماه من تا ماه گردون» را اجرا کنید. یعنی پشت بام منزل برنامه رصد بگذاریم. فوق العاده جذاب و ماندگار می شود.
مبادا تزئینات فوق العاده شکیل و زیبا را فراموش کنیم.
۷۵- ما می تونیم مسابقه هفتگانه در بین فامیل برگزار کنیم و به قید قرعه ۷ جایزه به برگزیده هر بخش بدیم.
۷۶- در ایام ولادت امام عصرمان شاد باشیم و این شادی را به نمایش بگذاریم و به دیگران هدیه دهیم. جوری که وقتی یکی ما رو ببینه، بگه خبریه؟ عروسی ای؟ چیزی؟
البته اینکه بزرگترها عیدی بدن هم خیلی تأثیر می ذاره. مخصوصا اگه این برنامه با شوخی همراه باشه. مثلا هرکی لباس خوشگل تری پوشیده بود، عیدی بیشتری بگیره.
این خیلی اهمیت داره که همین طور که غم خودمون در ایام محرم و فاطمیه و… رو به اشتراک میذاریم شادیمون رو هم نشون بدیم.
۷۷- بیایم با دوستان و آشنایان هر شب تا نیمه شعبان دعای فرج رو بلند بخونیم.
درخواست ۱:
برای اینکه ابعاد مختلف را در پیشنهادات دوستان پوشش دهیم، به یک موقعیت دیگر هم فکر کنید:
من فرزند خانواده هستم و می خواهم پدر و مادرم و بزرگترهایم را به این موضوع توجه دهم.
۷۸- از بزرگترها بخوایم توی زمان کوتاهی با امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف در روز تولدش حرف بزنند و حرف دلشان را با ایشان در میان بگذارند. تأثیر گذاری زیادی دارد.
۷۹- یه بازی راه بندازیم. بگیم مامان، بابا به مدت ۲۴ ساعت به خاطر شادی حضرت هرچی شما بخواهید، انجام میدم… چند درخواست خاص از من داشته باشید!
۸۰- هدیه خیلی تأثیرش زیاده… دیگه هر کی پیدا کنه چی خانواده شو خوشحال می کنه… پدر، مادر، خواهر، برادر، همسر، فرزند، بچه های خواهر و برادر و…
کاری نداشته باشیم سِمَت ما چیه، کوچیکتریم یا بزرگتر، حتما هدیه بدیم. با ذکر این نکته که به محبت مهربانترین پدر این هدیه تقدیم شما… یا یه جمله قشنگ دیگه.
۸۱- به عنوان فرزند از بزگترا بخوایم ابعاد غربت و غیبت حضرت رو برامون بگن. همین باعث شکل گیری بحث می شه. اگر کسی غافلم باشه، کم کم یه ذره وارد فضا می شه که عه یه امامی داشتیم که الان نیست و ما توی یه فاجعه بزرگ داریم زندگی می کنیم و بدون توجه به حضور پدرمون، صاحبمون و…
(این جوری اونا ما رو وارد بحث می کنن و بی احترامی هم شاید نشه…)
۸۲- می شه امسال که کروناییه، بریم به محیط های طبیعی و بکر (تا خلوت باشه) به اسم هر عضو خانواده یک سبد یا کاسه! قرار بدیم و هر کس، برای تک تک اعضا خانواده در برگه های جدا:
۱. یک اخلاق خوب یا خاطره خوب یا پند که ازش آموخته… بنویسه
۲. یک توصیه با توجه به شناختی که ازش داره (مثلا توصیه به آموختن یک مهارت، ترک یک اخلاق، یه دعا…) حتی می تونه بنویسه بیشتر بهم زنگ بزن!
۸۳- از پدر و مادر در روز عید، به این مناسبت طلب عیدی کنیم.
۸۴- می تونیم همراه اعضای خانواده فعالیت های تبلیغی انجام بدیم.
مثلا همراه پدر مادر خواهر و برادر، کانال تلگرامی درست کنیم و هرکس بخشی از محتوای کانال رو تامین کنه.
و یا همراه خانواده در سطح شهر، شکلات و بروشور پخش کنیم.
۸۵- در کنار سایر تدارکاتی که برای جشن دیدیم و برنامه هایی که داریم، می تونیم یه صوت تأمل بر انگیز در مورد شخص امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف، یا اهمیت دعا برای فرج یا… بذاریم تا همگی گوش بدیم و اهمیت جشن رو بهتر درک کنیم.
درخواست ۲:
یا موقعیتی دیگر:
یکی از اعضای خانواده ما در خارج از شهر سکونت ما و یا خارج از کشور هستند…
۸۶- تماس تصویری بگیریم همون بحث ها رو مطرح کنیم… یا داخل گروه های خانوادگی…
۸۷- از عکس های قدیممون از آلبوم ویدیو درست کنیم و اول و آخرش متذکر به حضرت بشیم و واسشون ارسال کنیم.
۸۸- برای اون عضو خانواده که دوره، هدیه غیرمنتظره بفرستیم.
۸۹- همه سورپرایزش کنیم بریم پیشش.
۹۰- عکس سال های قبل که پیش هم بودیم رو با یه خاطره صوتی ترکیب کنیم، بفرستیم براش.
۹۱- اول با یه خبر بد شوکه کنیم و بعد ایشون رو در تماس تصویری سورپرایز کنیم با جشن تولد و…
۹۲- اگر شهر دیگه ای هستن، می شه براشون پرچم و کتاب و شکلات بخریم و ارسال کنیم به عنوان هدیه.
اگر خارج هستن، می شه براشون روزشمار نیمه شعبان رو روزانه بفرستیم و بهشون پیشنهاداتی بدیم که چه کارهایی می تونن برای روز نیمه شعبان انجام بدن.
۹۳- اون فرد رو به چالش دعوت کنیم. مثلا پک درست کردن و پخش اون بین همسایه ها. ما هم این طرف انجام بدیم و انقدر چالش ادامه دار باشه که آخر یک نفر برنده بشه.
درخواست ۳:
در یک موقعیت دیگر، اگر احیانا یکی از اعضای خانواده به رحمت خدا رفته اند، در این موقعیت چه تغییری در برخی ایده ها ممکن است ایجاد شود؟ یا اگر یکی از خانواده ها ممکن است عزیزی را بر اثر کرونا از دست داده باشند…
۹۴- نبود و از دست رفتن عزیزان میتونه نقطه عطفی باشه برای یه ارتباط عمیق با حضرت می شه. انقدر از خصائص و مهربونی و پدر بودن حضرت برای اون عزیزان گفت که خودشون با حضرت ارتباط برقرار کنن.
چی می تونه آروم کننده غم نبود عزیزامون باشه، غیر از پدر مهربونی که هم مادر ماست هم دوستمونه هم همیشه باهامونه هم همه کس ماست…
۹۵- ما می تونیم سر مزار عزیز از دست رفته جشن نیمه شعبان رو برگزار کنیم و به جای خیرات تحفه مهدوی پخش کنیم.
۹۶- به نیابت از اون عزیز سفر کرده، همه کارهای ایام ولادت رو انجام بدیم.
۹۷- چندین سال بود که به همراه گروه بزرگی برای نیمه شعبان به بیمارستان ها می رفتیم و عید را به بیماران تبریک می گفتیم. این موقعیت باعث شد که من به این ایده برسم.
کسی که در بستر بیماری است و یا عزیزی را از دست داده و داغ بزرگ دیده، بهتر از هر کس دیگری به تنهایی و ناتوانی خود در برابر مشکلات پی میبره و این زمان بهترین وقت برای پیوند زدن دل با امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف هست.
ما می توانیم با بردن تحفه کوچکی آن ها را به صبر دعوت کنیم و به یادشان بیاوریم که اگر تمام دنیا فراموششان کرده باشد، باز هم امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف همیشه به یاد آنهاست و با غمشان ناراحت و به شادیشان خوشحال می شوند.
در پناه اهل بیت علیهم السلام باشید
دانلود فایل PDF طوفان فکری شماره ۶۹ – بزرگداشت نیمه شعبان در خانواده من!
دیدگاهتان را بنویسید