کارگاه آموزشی شماره ۱۴۸ – پیوند مهدوی – جلسه دوم

صوت کامل کارگاه
بسم الله الرحمن الرحیم
السلام علیک یا مولای یا ابا صالح المهدی
گاهی اوقات ما با دیگران ارتباط یک طرفه و یک سویه داریم و گاهی اوقات ارتباط دو طرفه. لازم است که ما با امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف هر دو گونه ارتباط را برقرار کنیم. ارتباط یک طرفه با امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف مراتب و اقسامی دارد:
۱- ارتباط نوع اول، از نوع فکری و ایمانی است اگر ما به چیزی فکر کنیم، به آن باورمند می شویم و در نهایت ایمان بیاوریم. بین ما و آن ایده، یک رابطه متافیزیک و معنوی برقرار می شود.
پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: «مَنْ ماتَ وَ لَمْ یَعْرِفْ إمامَ زَمانِهِ مَاتَ مِیتَهً جَاهِلِیَّه» هرکس بمیرد و امام زمانش را نشناسد، به مرگ جاهلیت مرده است. یعنی عاقبت او یا به کفر یا نفاق و یا به بیراهه کشیده می شود.
بنابراین ما موظف هستیم که با حجت خدا ارتباط معرفتی و معنوی برقرار کنیم، کمالات ایشان را بشناسیم و به وظایفی که خدا نسبت به ایشان به ما داده است، معتقد باشیم. این همان تعبیر مَنْ ماتَ وَ لَمْ یَعْرِفْ است.
۲- ارتباط نوع دوم، از جنس محبت و عشق است. همان طور که قرآن کریم به مسلمانان فرموده است که به نزدیکان پیامبر صلی الله علیه و آله محبت و مودت بورزند و فرموده: «قُلْ لَا أَسْأَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّهَ فِی الْقُرْبَىٰ» از شما هیچ اجر و پاداشی نمی خواهم، جز آن که به خویشاوندان من محبت و مودت بورزید.
در این روزگار چه کسی نزدیک تر از امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف به پیامبر صلی الله علیه و آله است؟ غیر از این است که حجت ابن الحسن عجل الله تعالی فرجه الشریف مصداق همین دستور قرآن است؟
امام باقر علیه السلام می فرمایند: در هنگام ظهور حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف ایشان می فرمایند: «أَسْأَلُکُمْ بِحَقِّ اللَّهِ وَ حَقِّ رَسُولِهِ وَ بِحَقِّی فَإِنَّ لِی عَلَیْکُمْ حَقَّ الْقُرْبَى مِنْ رَسُولِ اللَّهِ» شما را به آن حقی که خدا و رسولش به گردن شما دارند، درخواست می کنم از شما که مرا مصداق آیه «قُلْ لَا أَسْأَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّهَ فِی الْقُرْبَىٰ» بدانید و با من به نیکی رفتار کنید.
شخصی خدمت یکی از معصومین رسید. در همان هنگام یکی از دوستانش را دید و فرمود: من به این دوستم خیلی علاقه دارم. ایشان فرمودند: اینکه او را دوست داری را به زبان آور و به او یادآور شو. زیرا باعث تقویت محبتت به او می شود. بنابراین اگر بخواهیم عشق امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را در دل خود ایجاد کنیم، باید اول به زبان آوریم و با ایشان صحبت کنیم.
۳- ارتباط سوم، ارتباطی است از جنس یاری. قرآن کریم می فرماید: «اِن تَنصُرُوا اللهَ یَنصُرکُم وَ یُثَبِّت اَقدامَکُم» امروز حجت بن الحسن عجل الله تعالی فرجه الشریف نیاز به یاری دارد یا خیر؟ بزرگان فرموده اند که امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف امروزه بیشتر از هر یک از معصومین نیاز به یاری دارد. به علل فراوانی که چند مورد آن ذکر می شود:
الف) امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف امروزه مظلوم است. زیرا دشمنان ایشان هر یک به صورتی می خواهند دین ایشان را از میان بردارند.
ب) حجت ابن الحسن عجل الله تعالی فرجه الشریف امروزه غریب است و یاری غریب واجب.
ج) اگر عالمی را دیدید، به حکم عقل باید در راه تحقق دانش به او کمک کنید. امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف صاحب هر علمی هستند.
د) همان طور که در قرآن کریم ذکر شده است «ذوی القربی»، به ما امر شده است که خویشاوندان پیامبر صلی الله علیه و آله را یاری کنیم.
ی) یاری صاحب نعمت واجب است. امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف ولی نعمت ما هستند. همان طور که در دعای عدیله می خوانیم: «بِیُمنِهِ رُزِقَ الوَری وَ بِوُجُودِهِ ثَبَتَتِ الأرضُ و السَّماء»
حال می گوییم که یاری ایشان چگونه است؟ یاری به این است که یاد ایشان را در دل خود و دیگران زنده نگه داریم و نگذاریم در دوران طولانی غیبت، یاد امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف در دل شیعه کهنه شود و همچنین برای فرجشان دعا کنیم.
اما درباره ارتباط دوم؛ یعنی ارتباط دو سویه با امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف ، ارتباطی است از جنس استمداد استغاثه و توسل. امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف به عنوان غوث معرفی شده است. غوث یعنی پناه. همان طور که در دعای آل یاسین می خوانیم: «السَّلَامُ عَلَیْکَ أَیُّهَا الْعَلَمُ الْمَنْصُوبُ وَ الْعِلْمُ الْمَصْبُوبُ وَ الْغَوْثُ وَ الرَّحْمَهُ الْوَاسِعَهُ وَعْداً غَیْرَ مَکْذُوب» یعنی سلام بر شما ای امام زمانم؛ کسی که پناه من هستید، هم رحمت گسترده الهی هستید.
امروزه حجت خدا از همه احوال و افعال بندگان باخبر است. امام صادق علیه السلام می فرمایند: «چگونه ما حجت خدا بر خلایق باشیم و اخبار و اطلاعات آنها از ما پنهان باشد؟» بنابراین چون ما امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف را با چشم سر نمی بینیم، دلیل بر آن نمی شود که ایشان از زندگی ما با خبر نباشند. در واقع غیبت امام به معنای نبودن ایشان نیست، به معنای این است که ما ایشان را می بینیم ولی نمی شناسیم.
امام به اذن خداوند ابزار آگاهی دارد. پس می توان با ایشان ارتباط دو سویه برقرار کرد. قرآن کریم می فرماید: «وَقُلِ اعْمَلُوا فَسَیَرَى اللَّهُ عَمَلَکُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ سَتُرَدُّونَ إِلَى عَالِمِ الْغَیْبِ وَ الشَّهَادَهِ فَیُنَبِّئُکُمْ بِمَا کُنْتُمْ تَعْمَلُونَ» اهل بیت علیهم السلام شاهدان خدا بر روی زمین هستند.
پس امام از حال ما باخبر است. ما چه قدر به یادشان هستیم؟ و به یاد ایشان از گناه دوری می کنیم؟ اعمال ما بر ایشان عرضه می شود و جزئیات کارهای ما را می بینند. در انتهای کلام می گوییم که برای اینکه با ایشان بخواهیم ارتباط برقرار کنیم و رضایتشان را جلب کنیم، باید به نحوی ایشان را خوشحال کنیم و کارهای مورد رضایت ایشان را انجام دهیم.