کارگاه آموزشی شماره ۱۰ – مدیریت جشن بانوان

صوت کامل کارگاه
بسم الله الرحمن الرحیم
السلام علیکم یا صاحب الزمان
سلام عرض می کنم خدمت شما و همه دوستداران حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف.
خیلی از بزرگواران علاقه مند هستند که جشن هایی را در خصوص یادداشت روزهای عید و همچنین خدمتگزاری به حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف ارائه کنند.
اصول مدیریت
نکته اول: حدیثی از ائمه علیهم السلام نقل شده که مکرراً فرمودند: کونُوا لَنا زَیْناً وَ لا تَکونُوا عَلَیْنا شَیْناً
دقت بفرمایید که در مسیر برگزاری جشن برای ائمه معصومین علیهم السلام، ما شأن و شئون این جشن و صاحب جشن را رعایت کنیم. بعد از این مقدمه توجه شما را به این نکته در برگزاری جشن جلب می کنم که در خصوص اصول مدیریت یک جشن است. برای برگزاری جشن، حتما نسبت به تهیه ریزبرنامه های قابل اجرا، دقت بفرمائید و آن را تهیه کنید. در این ریزبرنامه های قابل اجرا، قبل از شروع برنامه تا انتهای برنامه، دقیقه به دقیقه کارتان را با برنامه و زمان بندی پیش ببرید تا مبادا در هنگام جشن برای شما مشکلی پیش بیاید.
نکته دوم: یک ربع یا نیم ساعت قبل از این که برنامه شروع شود همه عوامل برنامه سعی کنند، در محل حضور داشته باشند که نگرانی هایی که از بابت اجرا هست، خدایی ناکرده رخ ندهد.
نکته سوم: برای جشن یک ناظم در نظر گرفته شود که این ناظم بتواند در خلال جشن مدیریت زمان و مکان را به عهده داشته باشد.
نکته چهارم: قبل از مراسم، مسئولیت ها دقیقاً تقسیم بندی شوند؛ مسئول تدارکات، مسئول پذیرایی، مسئول سمعی بصری، مجری، سخنران و دیگر دوستانی که قرار است در این برنامه سهیم باشند، نوع و شکل مسئولیتشان مشخص شده و علاوه بر آن با شیوه انجام کار آشنایی داشته باشند یا آموزش ببینند.
نکته پنجم: تمامی وسایلی که قرار است در جشن استفاده شود را حتما قبل از برنامه یک بار تست کنید که مبادا در خلال برنامه خدایی ناکرده نقصی از جهت خرابی وسیله داشته باشید.
نکته ششم: هرکسی مسئولیتی را که برای اجرای جشن دارد، مانند مجری یا سخنران، قبلا تکرار کرده باشد تا بتواند آن مطلب را کامل ارائه بدهد.
نکته هفتم: چون برگزاری جشن بانوان خاص است و کودکان هم حضور دارند، لذا لازم است یک محلی را برای بازی کودکان در نظر بگیرند که برنامه شما با اختلال بازی کودکان مواجه نشود.
نکته هشتم: سعی کنید در برگزاری جشن حتما از صندلی استفاده کنید. هنگامی که همه روی صندلی می نشینند، طبیعتاً کمتر خسته می شوند و توجه بیشتری دارند و جشن نظم خاصی به خودش می گیرد.
نکته نهم: در انتخاب سخنران حداکثر دقت و ظرافت را به خرج دهید. به این دلیل که سخنران قرار است با مخاطب ارتباط برقرار کند و بیشتر از سخنران در نقش مجری است که یکی از نکات مهمی که مجری باید داشته باشد، این است که هم خوش سر و زبان باشد که بتواند خوب برنامه را جا بیاندازد و هم این که در طول برنامه با لطایف و ظرایفی که در حقیقت به صورت ذاتی دارد، بتواند جشن را به یک طراوت و انرژی بدل بکند.
شیوه های برگزاری:
مطلب اول: ما این جشن را برای احیای نام اهل بیت علیهم السلام برگزار می کنیم. لذا نیاز است در این خصوص حداکثر دقت را داشته باشیم و در محتوای جشن، مطالب مربوط با موضوع گنجانده شود. هدف ما از برگزاری جشن از یک طرف خدمت گزاری به ساحت مقدس حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف است و از جهت دیگر به دنبال این هستیم که ارتباط قلبی بین مردم و حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف برقرار شود.
مطلب دوم: ما قرار است در جشن برنامه های شاد و مفرّح داشته باشیم. شاد و مفرّح بودن جشن نباید باعث شود که ما خدای ناکرده از مسیری که اهل بیت علیهم السلام فرمودند؛ خارج شویم و خدای ناکرده به گناه بیافتیم. شادی فقط در مسائل روزمره یا در عروسی ها و یا در مراسمات خاصی که افراد غیر مذهبی برگزار می کنند، نیست. شادی در حقیقت فرح و انبساط درونی بر اساس ارتباط قلبی است که می تواند در این راستا به ما کمک کند.
مطلب سوم: خیلی این مطلب را شنیدید که آن چه از دل برآید، لاجرم بردل نشیند. لذا عزیزانی که قصد برگزاری مراسم را دارند، حتما به قصد قربت این کار را انجام دهند و خلوص نیت داشته باشند و قبل از شروع برنامه توسل به حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف داشته باشند تا این خلوص نیت آن ها، به حد اعلا درجه برسد تا مطالبی که در جشن عنوان می شود، حداکثر اثرگذاری را داشته باشد.
مطلب چهارم: سخنران یا مجری باید به این موضوع خیلی دقت بفرمایند که حتما متن و مضامینی که در شعر یا مولودی خوانی این جشن می خواهد اجرا شود، با دقت انتخاب شود تا خدای ناکرده درآن مطالب چیزی خلاف فرمان اهل بیت علیهم السلام نباشد.
اما بعد از این موضوع به برگزاری مسابقه و برنامه های مهیّج می رسیم.
در برگزاری مسابقات و برنامه های مهیّج، یک نکته باید مد نظر عزیزانی که می خواهند جشن را برگزار کنند، باشد که در جشنی که برگزار می شود، طبیعتاً رِنج های مختلف سنی حضور دارند که اگر بخواهیم تقسیم بندی کلی داشته باشیم، خردسالان، نوجوانان و بزرگسالان خواهند بود. لذا عزیزی که قرار است جشن را برگزار کند، حتما هدیه ای متناسب با این سن را تهیه کنند. اما آن کسی که قرار است مسابقه را برگزار کند، لازم است به چند نکته توجه کند:
- از برگزاری مسابقه ای که منجر به تخریب شخصیتی شود، جداً پرهیز کنید.
- از برگزاری مسابقه ای که باعث اختلاف بین چند نفر شود، حتما خودداری کنید.
- سعی کنید مسابقات رقابتی، دارای رقابت سالم و با حفظ شأن جشن باشد.
من در این خصوص می توانم به چند مسابقه اشاره کنم تا استفاده نمایید:
- یکی از مسابقاتی که استفاده می شود، این است که یک شعر را از قبل آماده کنید که مرتبط با موضوع جشن باشد. چند نفر را دعوت می کنید و می گویید این شعر را بخوانند. هرکسی با صدای بهتری خواند و زیباتر بود، جمع حضار با دست زدن خودشان نشان دهند و در حقیقت رأی دهند.
- مسابقه دیگر می تواند مسابقه جورچین باشد که شما قطعاتی از چوب را روی هم دیگر مانند آپارتمان می چینید. از دو نفر دعوت می کنید و از آن ها می خواهید هر نفر یک قطعه از این قطعات را بردارد. هر کسی که یک قطعه از این قطعات را برداشت و آن برج فرو ریخت، از مسابقه خارج می شود و نفر دوم برنده خواهد بود.
- یا می توانید با توجه به سطح مدعوین، اگر واقعا سطح خوبی داشته باشند، سؤالاتی در خصوص حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف، زمان غیبت، طول غیبت، غیبت صغرا، غیبت کبری و نواب اربعه و مسائلی در این خصوص در بین جمع پخش کنید و از بین افرادی که پاسخ صحیح دادند، قرعه کشی کنید و به تعدادی جایزه دهید.
- یا می توانید به بزرگواران یک قطعه کاغذی تحویل دهید و بفرمایید که در دو الی سه خط، دلنوشته ای به ساحت مقدس حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف داشته باشند و به بهترین دلنوشته هدیه ای بدهید.
- الان همه با فضای مجازی آشنا هستند؛ به خصوص تلگرام. می توانید سؤالاتی مطرح بفرمایید و این سؤالات را توزیع کنید و بفرمایید که در جشن بعدی پاسخ این سؤالات داده خواهد شد. لذا زحمت بکشید و جواب ها را جمع آوری کنید یا این که اگر اینترنت ندارید و این سؤال را مطرح کردید، جواب ها را از طریق پیامک بدهند و جایزه را برای برنده ارسال بفرمایید.
از دیگر نکاتی که در جشن باید به آن دقت شود، شیوه های دعوت یا مهندسی دعوت است. در روزمره و حال حاضر، مردم و بسیاری از افراد مذهبی حتی ممکن است فراموش کنند به جشن تشریف بیاورند یا در اولویت آن ها قرار نگیرد. لذا لازم است این جا یک مهندسی دعوت اتفاق بیافتد و دعوت به شکلی باشد که افراد خودشان را ملزم بدانند که در جشن شما حتما حضور پیدا کنند. برای مهندسی دعوت شما می توانید چند شیوه را استفاده کنید. یک شیوه، شیوه سنتی و قدیمی است که توزیع کارت دعوت است که در حال حاضر نمی گویم که اثرگذار نیست اما از اثرگذاری پایینی برخوردار است. شیوه هایی که می تواند این کارت دعوت را اثرگذار کند و فرد را مجاب کند که در جشن تشریف بیاورند، این است که شما مکرراً با ایشان تماس بگیرید و از ایشان بخواهید که در جشن حضور داشته باشند یا می توانید به جای این که فرد برگزار کننده جشن تماس بگیرد، از دوستان نزدیک بخواهید که هرکسی چند نفر را که می تواند به این شکل دعوت کند که در این صورت میزان اثرگذاری یک نفر در چند نفر توزیع می شود و افراد ملزم می شوند که حتما در جشن حضور پیدا کنند.
در شیوه بعدی شما می توانید یک قاب عکس کوچک یا یک یادگاری به عنوان دعوت به انضمام آدرس، زمان و مکان جشن در نظر بگیرید که با کارت دعوت تغییر و تفاوتی داشته باشد و فرد را تحریک کند که حتما در جشن شرکت کند.
نکته بعدی که می شود در این جا به آن توجه کرد، این است که هنگام دعوت کردن عزیزان برای جشن سعی کنید مطلب یا تذکری خیلی کوتاه یا یک حدیث خیلی کوتاه که مرتبط با موضوع جشن باشد، استفاده کنید. شاید که به لطف حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف میزان اثرگذاری کلام شما بالا برود و إن شاءالله آن عزیز در جشن شما حتما شرکت کند.
البته شیوه های دیگری هم وجود دارد. مانند این که شما از فرزندانتان استفاده کنید و از آن ها بخواهید که دوستانتان را دعوت کنند. طبیعتا ما بزرگترها زمانی که یک کوچکتر ما را دعوت می کند، برای او احترام قائل هستیم و برای این که دلش نشکند، حتما سعی می کنیم حضور پیدا کنیم. لذا یکی از شیوه های بسیار اثرگذار این است که از کودکان مثلا هشت یا هفت ساله استفاده کنیم.
اللهم صلی علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
دیدگاهتان را بنویسید