دوره کارگاهی وظایف زائر اربعین – جلسه پنجم

صوت کامل جلسه پنجم
بِسمِ اللهِ الرَّحمنِ الرَّحیم
و صَلَّی اللهُ عَلَی محمّدٍ و آلِه
لبیک با قلب (یاری امام حسین علیه السلام و امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف با قلب)
۱- نیت زیارت از طرف امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف
اولین چیزی که با قلب ما ارتباط دارد، نیت است که در پیاده روی اربعین بالاترین درجه آن نیابت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف است. داود سیرفی خدمت امام حسن عسگری علیه السلام عرض کرد: ثواب زیارت پدرتان را برای شما گذاشتم. حضرت فرمودند: تو اجرش را می بری و ما از تو تشکر می کنیم. تشکر ائمه معصومین علیهم السلام تنها تشکر معمولی نیست.
هرکاری که در این پیاده روی برای زوار، به نیابت از امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف انجام دهیم، اجر عظیمی به ما می رسد و به این نحو، ارتباط قلبی ما با امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف بیشتر خواهد شد.
امام صادق علیه السلام به یکی از شیعیان پولی می دهند و می فرمایند: به جای پسرم اسماعیل حج به جا بیاور. از ۱۰ سهم، ۹ سهم ثواب را تو می بری، یک سهم به اسماعیل می رسد.
امام حسن عسگری علیه السلام شخصی را به زیارت امام حسین علیه السلام می فرستند و می فرمایند: برای من در حائل دعا کن. آن شخص عرض می کند: شما امام معصوم هستید. من برای شما دعا کنم؟ حضرت می فرمایند: خداوند مقاطعی دارد و دوست دارد دعا در آنجا خوانده شود و سپس اجابت کند و حائل امام حسین علیه السلام یکی از آن مکان ها است.
۲- خالی کردن قلب از تعلقات
امام حسین علیه السلام در حدیثی می فرمایند: انسان بنده دنیا است و دینداران، دین لقلقه زبان آنها است تا معیشتشان تأمین شود اما در زمان آزمایش ها دین داران کم هستند.
ابن سعد شخص مسلمانی بود که هنگام انتخاب، دنیا را انتخاب کرد و آن جنایت را انجام داد. این خطر برای همه ما است.
در زیارت اربعین می خوانیم: «کسانی که دنیا آنها را مغرور کرده بود، دست به چنین جنایتی زدند. آخرت خودشان را با قیمت بسیار پستی فروختند.»
یکی از راهکارهای پاک کردن حب دنیا از دلمان، شناخت بدی های دنیا است. دنیا به عنوان هدف، باعث ضلالت فرد می شود.
عبدلله بن عمر نزد امام حسین علیه السلام آمد و خواست که حضرت از این جنگ صرف نظر کنند. حضرت اینگونه فرمودند: بدان که دنیا آنقدر پست است [یعنی من به خاطر دنیا طلبی حق را زیر پا نمی گذارم] که سر یحیی علیه السلام، پیامبر خدا را بریدند و آن را به یک زنازاده بنی اسرائیل هدیه دادند. آیا تو نمی دانی که بنی اسرائیل از طلوع خورشید تا غروب آن، ۷۰ پیامبر را کشتند و بعد در بازارهایشان به کارهای روزمره شان پرداختند؟! خدا هم با کمی فاصله از آنها انتقام گرفت. ای عبدلله بن عمر! از خدا بترس و برای دنیا ارزشی قائل نباش و مبادا از نصرت من سرپیچی کنی.
عبیدالله حر جعفی در واکنش به دعوت امام حسین علیه السلام گفت: من اسبی دارم که در میدان کارزار، هیچگاه مرا رها نکرده است. آن را به شما می دهم. از گرفتن خانه ام درمدینه می ترسم. حضرت گفتند: من در مدینه به تو خانه ای می دهم. او گفت: از تعرض به خانواده ام می ترسم. حضرت ناراحت شدند و فرمودند: آیا خانواده تو از خانواده من عزیزتر هستند؟ و حضرت اسب او را هم نپذیرفتند. این شخص بعدها یاغی شد و خانه او را از او گرفتند.
اگر امکاناتمان را در راه حق خرج نکنیم، در راه باطل به هدر می رود و هلاک خواهیم شد.
۳- داشتن قلب سلیم
امام صادق علیه السلام می فرمایند: قلب شیعیان ما از هرگونه آلودگی و حیله ای پاک است. قرآن می فرماید: در روز قیامت فقط سلامت قلب به کمک ما می آید. قلب سالم از حب دنیا خالی است و کمک می کند با تمام وجود در مسیر خداوند قدم برداریم.
امام سجاد علیه السلام در پاسخ فردی که می گوید من از شیعیان خالص شما هستم، می فرمایند: پس تو مثل حضرت ابراهیم علیه السلام هستی و ایشان با قلب سلم خدمت پروردگارش رفت. قلب خود را پاک کرده بود. اگر قلب تو مانند ایشان است، تو از شیعیان ما هستی. اگر قلبت این چنین نیست، تو از محبان ما هستی. و به خاطر این ادعای بزرگی که کردی، در آینده مبتلا به عقوبتی می شوی.
برای لبیک واقعی در این سفر، باید قلبمان را پاک کنیم تا شیعه شویم. در این سفر که مانند یک کارخانه انسان سازی است، باید خود را تغییر دهیم و صفات رذیله را از خود دور کنیم و از کارهای خوب دیگران الگو بگیریم.
۴- همدلی برای وفای به عهد
امام صادق علیه السلام می فرمایند: زمانی که بلا بر بنی اسرائیل طولانی شد، همه با هم شروع به دعا و ضجه کردند. خداوند آنها را با پیامبران خود نجات داد و باقی غیبت را بر آنها بخشید. و در ادامه فرمودند: شما نیز باید چنین کنید و اگر اینکار را نکنید، این امر تا آخر خواهد رفت. اربعین بهترین فرصت برای این امر است. زیرا افراد ترک خانه و خانواده کرده و با هر گام، مرتبه بالاتری کسب می کنند و اگر با این درجه، دعا و تضرع کنند، ان شاءالله فرج را می گیرند. امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف می فرمایند: اگر شیعیان ما با یکدیگر در وفای به عهدی که بر ما دارند، همدل شوند، سعادت دیدار ما خیلی زود اتفاق می افتد. (این عهدی است که در عالم زر از ما گرفته شده و موظف به وفای به آن، یعنی یاری اماممان هستیم.)
۵- دعای دست جمعی
امام صادق علیه السلام می فرمایند: هیچ چهل نفری برای دعایی جمع نمی شوند، مگر اینکه خداوند دعای آنها را استجابت می کند. در این راه، چهل نفره های زیادی شکل خواهند گرفت و این فرصت ها را قدر بدانیم و از آن استفاده کنیم. یعنی مصمم شویم تا وفای به عهد امامت کنیم. به این شکل که با دعا می خواهیم یاری گر حضرت باشیم. اگر چهل نفر دعا کنیم، خداوند آنها را از استجابت دور نمی کند.
امام صادق علیه السلام فرمودند: قبل از ظهور، دو نوع مرگ وجود دارد. یکی مرگ سرخ و دیگری مرگ سفید که از هر ۷ نفر، ۵ نفر از بین می روند. این یک زنگ خطری برای ما است تا حداکثر استفاده را از فضای اربعین کنیم. در مسیر راه و در زیر قبه که شور در نهایت خود است، اینکار را اجرایی کنیم.
لبیک با زبان به امام حسین علیه السلام و امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف
اگر ما دعا کنیم که انتقام خون امام حسین علیه السلام زودتر گرفته شود، در واقع آن بزرگواران را یاری کرده ایم. این بخش مصداق بالای یاری است.
چند نوع دعا داریم:
- صلوات:
در مسیر از نجف تا کربلا، با ذکر صلوات است که ان شاءالله دعا مستجاب است و اگر بین دو صلوات دعایی کنیم، مستجاب است. یکی از آداب زیارت امام حسین علیه السلام زیاد صلوات فرستادن است. اگر ۱۰۰ بار بعد از نماز صبح و ۱۰۰ بار بعد از نماز ظهر صلوات فرستاده شود، خداوند ۶۰ دعای او را برآورده می کند که ۳۰ مورد آن دنیوی و ۳۰ مورد آن اخروی است. و در چرایی این ارزش گرانبهای صلوات، می توانیم بگوییم روزی ۲۰۰ بار در حال دعا برای پدرمان هستیم. پس ایشان که دریای جود است، بیش از این برای ما دعا می کنند و خداوند به برکت دعای ایشان، دعای ما را مستجاب می کند. امام صادق علیه السلام: هرکس ۱۰۰ مرتبه صلوات بفرستد، خداوند و فرشتگان ۱۰۰۰ بار بر او صلوات می فرستند که باعث رهایی از ظلمت ها و رسیدنش به سعادت می شود.
- در موکب ها برای مردم درمورد امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف صحبت کنیم.
سنی مذهب یاقوت فروشی بود که از خارج شهر به حله روغن می فروخت. یک روز به دلیل خستگی، با دوستانش در راه برگشت همراه نمی شود. پش از ساعاتی که با تأخیر حرکت می کند، در مسیر گم می شود و با ترس به حالت اضطرار می افتد. با خود می گوید در آخر عمر به مشایخ متوسل شوم تا جوابی بگیرم اما هیچ پاسخی نگرفت. ناگهان یادش می افتد که مادر شیعه او اعتقاد داشت امامی هست که اگر او را در سختی ها، با لقب یا اباصالح المهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف بخوانیم، به ما کمک خواهد کرد. با خودش تصمیم می گیرد که اگر نذر کند و امام شیعیان به او کمک کند، شیعه می شود و شروع به گفتن ذکر یااباصالح المهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف ادرکنی می کند. ناگهان می بیند شخصی با عمامه سبز در کنارش هستند و از او می پرسند: چه می خواهی؟ او عرض کرد: گم شدم و متوسل شدم تا راه را پیدا کنم.
آن شخص خیلی زودتر از دوستانش او را به مقصد خود می رسانند و بی آنکه آن فرد بگوید من سنی هستم، ایشان می فرمایند: ضمنا دین مادرت را انتخاب کن.
لطف ایشان برای همه مردم فراگیر است. در مسیر اربعین، با دوستانی که پیدا می کنیم، از حضرت و الطاف ایشان سخن بگوییم و از آنها هم بخواهیم زیر قبه برای فرج زیاد دعا کنند. همچنین در زمان نماز و بعد از آن که زوار می خواهند استراحت کنند، زمان مناسبی برای بیان این مطالب و دعا با اخلاص بیشتراست.
- پاسخگویی به شبهاتی که در ذهن محبین اهل بیت علیهم السلام است. چه در مسیر اربعین و چه در جامعه.
- برای ارتقا سطح معرفت مردم، توضیح خطبه غدیر در خصوص مقام امامت و ولایت مؤثر است. دلیل ضرورت وجود امام را بیان کنیم. در خصوص ارتباط قرآن و اهل بیت علیهم السلام سخن بگوییم که برای قرائت، فهم و عمل به آن، باید به امام تمسک کنیم.
- سلام و زیارت روزانه امام حسین علیه السلام: در طی این سفر هر روز زیارت عاشورا بخوانیم. چون هم لعن می کنیم و هم برای فرج دعا می کنیم. در احادیث گفته شده با خواندن روزانه زیارت عاشورا، هزار هزار گناه پاک می شود. هزار هزار حسنه نوشته می شود و هزار هزار درجه اخروی به شخص داده می شود. و جزء کسانی می شود که با امام حسین علیه السلام بودند. و ثواب زوار امام حسین علیه السلام برای او نوشته می شود. با خواندن روزانه زیارت آل یاسین، به امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف سلام دهیم. در طی مسیر پیاده روی، این اذکار را داشته باشیم. همچنین سروده هایی در تلفن همراه خود داشته باشیم و در طی مسیر با آنها هم نوا بشویم تا دل ما را به حضرت نزدیکتر کنند.
- صحبت روزانه با امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف و یا خواندن دعای ندبه برای ایشان.
- وا داشتن افراد به فکر کردن
شب قبل از خواب حساب کنیم: ۱- خدا: فکر کردن به کارهایی که در قبال خداوند کوتاهی کردم. ۲- امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف: در قبال حضرت چه کردی؟ با دست و قلب و زبان یاری کرده ای؟ ۳- مردم: از جانب همه حلال هستم؟ به تغییر رفتارم پس از بازگشت فکر کنم.
جهت دانلود صوت و متن کامل این جلسه، از قسمت دانلود فایل استفاده نمایید
پسورد فایل : گزارش خرابی لینک
دیدگاهتان را بنویسید