کارگاه آموزشی شماره ۹۲ – برگزاری سوگواره فاطمی برای کودکان – جلسه دوم (چند طرح جدید جهت اجرا در خانه و مدرسه)

چگونگی برگزاری سوگواره فاطمی برای کودکان
درکارگاه آموزشی شماره ۹۲ که در مورد برگزاری سوگواره فاطمی برای کودکان می باشد چند طرح جدید جهت اجرا در خانه و مدرسه آموزش می دهیم.
صوت کارگاه برگزاری سوگواره فاطمی برای کودکان
متن کارگاه برگزاری سوگواره فاطمی برای کودکان
بسم الله الرحمن الرحیم
در این کارگاه با موضوع کار برای کودک در ایام فاطمیه در خدمت شما هستیم که در واقع دو محل را پوشش می دهد:
- روضه های خانگی
- مراسمات مدرسه
روضه های خانگی:
زمانی که برای روضه های خانگی در نظر گرفته می شود، کمی طولانی است. این امر سبب می شود که کودکان خسته شوند و برای ادامه محفل همیاری نکنند. مواردی که در باب روضه های خانگی مطلوب است، مورد استفاده قرار بگیرد:
۱. محتوای کاغذی: رنگ آمیزی، کاردستی و … . می توان با زدن برچسب های صد آفرین یا ستاره، کودکان را به انجام کار تشویق کرد.
۲. محتوای تدریسی: به این معناست که فردی ابتدا مطلبی را درباره فاطمیه به کودکان آموزش دهد و سپس کودکان شروع به کار کنند.
۳. محتوای نمایشی: اجرای نمایش با تعداد بازیگر کم، به نحوی که دیالوگ ها و جلوه ها از قبل ضبط شده باشند. در این نمایش ها، مباحث اعتقادی و اخلاقی و در نهایت مباحث فاطمی به کودکان آموزش داده می شود.
۴. محتوای نوشتاری: نامه ای برای حضرت زهرا(سلام الله علیها) چه در قالب نوشتن چه در قالب نقاشی.
۵. دسته عزاداری: می توان بچه ها را در گروه های مختلف تقسیم بندی کرد و به صورت نمادین و به شکل دسته در کوچه های اطراف محل روضه، در حالی که تابوت کوچکی را بر دوش دارند، گرداند. اگر سرودی یا نوایی هم به کودکان آموزش دهید، در پیش برد طرح کمک می کند.
۶. مداح کودک: می توان از یک کودک یا نوجوان به عنوان مداح استفاده کرد و از قبل آموزش های لازم را به ایشان تدریس کرد تا بچه ها همزاد پنداری بیشتری با او داشته باشند. همچنین در مجلس می توان به دست کودکان شمع سپرد (با رعایت احتیاط) و مجلس را معنوی تر کرد.
در نظر داشته باشید برای اجراهای نمایشی از آیتم های ساده، زبان ساده و زمان کوتاه استفاده کنید که کودکان همراهی لازم را داشته باشند.
همانطور که اشاره شد، با استفاده از یک تابوت نمادین که از ابتدا تا انتهای مجلس ما را همراهی می کند، تأثیرگذاری بسیار خوبی خواهد داشت. چرا که کودکان نامه های خود را روی آن تابوت قرار می دهند، آن تابوت را بر دوش خود در کوچه ها می گردانند و بالای سر آن تابوت شمع روشن می کنند.
مراسمات مدرسه:
در این حوزه روند کار کمی سخت تر است؛ چرا که ممکن است مدارس خود برنامه ویژه خود را داشته باشند ولی با همراهی والدین خود کودکان می توان در این حوزه هم خدمتگذاری لازم را عرضه کرد.
البته این را هم در نظر داشته باشید که مدارس به دلیل داشتن دانش آموزان بیشتر، مدیریت سخت تری هم دارند و برای فرهنگ سازی در تعداد بیشتر، قابل تأمل است.
آیتم نامه به حضرت زهرا(سلام الله علیها) را می توان در مدرسه مورد توجه قرار داد و به بهترین نامه جایزه اهدا نمود. روشن کردن شمع و مراسمات کوچک (تعداد کم) و کوتاه (زمان کم) را مد نظر قرار بدهید. می توان از معلمان دینی هم برای برگزاری کارگاه های اطلاع رسانی وقایع فاطمیه کمک گرفت.
دیدگاهتان را بنویسید