کارگاه آموزشی شماره ۱۳۰ – مجالس مینیمال فاطمی – جلسه سوم

صوت کامل کارگاه
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام عرض می کنم خدمت تمام شما عزیزان. عنوان اول، راجع به توانمندسازی مجریان که بحث زمینه سازی معنوی پیش از دعوت است. در زمینه سازی معنوی پیش از دعوت، باید به نکته ای توجه کنید. این که شما در بزرگترین ضیافت الهی که خدمت به اهل بیت علیهم السلام باشد، شرکت خواهید کرد. مجلس به شکل و قالب عزاداری است؛ البته شاید ما به شیوه سنتی به سوگ ننشینیم و آیین دیگری را برای تعظیم این شعائر الهی استفاده کنیم. از آنجایی که مجلس عزای یک بزرگوار را، نزدیکترین افراد او و افراد منتخب می گیرند، از آنجایی که کسی که می خواهد این مجلس را برگزار کند، باید حتماً از صاحب اصلی عزا امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف اذن داشته باشد. از آنجایی که کسی که می خواهد برای حضرت زهرا سلام الله علیها مراسمی بگیرد، حتماً باید رضایت حضرت زهرا سلام الله علیها را جلب کند، بنابراین این مقام بزرگ، این مقام بالا نیازمند یک سری زمینه سازی های معنوی است.
به عنوان برگزارکننده هم می خواهیم وارد ساحت مقدس خدمت به حضرت زهرا سلام الله علیها شویم و از طرف دیگر خودمان پیام هایی که
می دهیم، در زندگی خود پیاده کنیم که برگرفته از خطبه فدک است و همچنین مخاطب را متذکر این کار کنیم. قرار است از
آموزه های حضرت زهرا سلام الله علیها بگوییم و او بشنود و قرار است مخاطب بگوید و ما بشنویم و مذاکره شکل بگیرد.
قبل از اینکه دعوت انجام شود، قبل از اینکه با مدعوین تماس گرفته شود. هر کدام از کسانی که می خواهند برگزار کنند، کسانی که
می خواهند دعوت کنند، فرآیندی که ۶۰ ثانیه یا یک دقیقه طول می کشد ولی بسیار بسیار جایگاه والایی دارد را انجام خواهند داد.
اولین کار، در زمینه سازی معنوی، استغفار به نیابت از امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف برای خودمان تا پاک و مطهر و پاکیزه باشیم. از طرف امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف به درگاه خداوند می رویم و برای خودمان طلب بخشش می کنیم.
گام دوم در زمینه سازی: همین استغفار برای مخاطب است. که او هم پاک، پاکیزه و مطهر باشد تا توفیق چنین مذاکره ای بر او هم اتفاق بیفتد.
در گام سوم، هم از طرف خودم و هم مخاطب، یک هدیه به امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف می دهم (کل فرایند ۳۰ ثانیه هم طول نمی کشد). این هدیه یک چیزی را حتما داشته باشد و آن صدقه برای سلامتی امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف است.
در گام چهارم از امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف طلب می کنیم که مجلس مینیمال ما پر برکت شود و مخاطب و ما متذکر تعلیمات و توصیه های حضرت زهرا سلام الله علیها شویم، عمل کنیم، آثارش را ببینیم و پیوند با امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف برقرار شود.
ما نیت می کنیم، برای مخاطب استغفار می کنیم، دعا می کنیم که مذاکره شکل بگیرد. صرف اینکه با او بنشینیم، حرف هایش را بزند و حرف هایمان را بزنیم، اصلا باهم گپ داشته باشیم، گپ و گفتگو، صحبت، همدلی، هم صحبتی با یک محب، با فرزند حضرت زهرا سلام الله علیها، با فرزند امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف صرف اینکه این گفتگو انجام شود و نیت ما از این گفتگو، خوشحالی و شادی اوست.
حتما نیت دیدار، همدلی و شاد کردن است. شاد کردنی که یک شاد کردن معنوی است. منظورم این نیست که مجلس ما قرار است مجلس شادی باشد. ابراز شادی از این که او بیاید و در مجلس ما شرکت کند و بسته به زمینه دینی و به ابرازگری دینی او به مبحث فاطمیه هم در دعوت اشاره خواهیم کرد. اگر فرد خیلی مذهبی هست، بگویید مجلس را به مناسبت شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها گرفتیم. اگر اصلا مذهبی نیست، بگوییم می خواهم واقعا ببینمت.
تا اینجا دو عنوان را در بحث توانمندسازی مجریان با هم مرور کردیم.
عنوان سوم، تکنیک معجزه گر برای سخنرانی های مینیمال است. سخنرانی های شما قالب سخنرانی ندارد، ما به آن میگوییم سخنرانی. مخاطب اصلا نباید احساس کند و واقعیتش این است که شما هم نباید احساس سخنرانی داشته باشید. قرار است یکی از توصیه های حضرت زهرا سلام الله علیها را بطور جدی با مخاطب طرح کنیم. حضرت زهرا سلام الله علیها می فرمایند: نماز، انسان را از تکبر، کبر و خود بزرگ بینی پاک نگه می دارد.
۱- باید به مخاطب بگوییم از وقتی که نگاه من به نماز این است، و بعد از نماز تأمل می کنم که در پیشگاه که بودم، پس جلوی او نایستم. خودم را در مقابل او نبینم. لطف او شامل حال من و کنار من و حامی من است. به این نکته که توجه می کنم، اصلا رابطه ام با خدا جور دیگریست و به آرزوهایم خیلی نزدیکترم. پس در یک بخش از صحبت هایمان باید بگوییم: توصیه ای که من راجع به نماز دارم، از حضرت زهرا سلام الله علیها و خطبه فدک گرفته ام. خودم تجربه کرده ام. آثارش را هم بسیار زیاد دیده ام.
۲- حتما به آثار آن اشاره کنید. اگر تو نماز را اینطور بخوانی، واقعا انسان خاضعی می شوی و آماده پذیرش از خداوند متعال خواهی بود. عنصر دوم: شما اگر می خواهید بگویید دارویی را مصرف کن و می خواهید مخاطب مصرف کند، آثار خوب آن را بگویید.
و عنصر سوم: خیلی ساده و روشن به او بگویید که چه کاری باید انجام دهد. به طوری که بتواند مثل یک رویه و به ترتیب انجام دهد. وضو می گیری، نماز می خوانی. نمازت که تمام شد، به این فکر می کنی که در پیشگاه چه کسی بودی. نماز جایی است که باید بشکنی و تصمیم بگیری که تکبرها تکرار نشود. یا اگر خودت را در برابر خدا می بینی، خدا را فراموش می کنی، بگو کی زمان نماز می شود و اذان می گویند؟ من به ملاقات خداوند متعال بروم و از این حالت نجات پیدا کنم.
نکته چهارم: بحث خاطره و داستان های شخصی
وقتی از خاطرات می گویید، سعی کنید از چیزهایی که از مخاطب یاد گرفته اید، بگویید. این یک داستان شخصی و مهم است و بگذارید او هم از داستان های شخصی اش بگوید. حرف بزنید و حرف بزند. بگویید از او چه چیزهایی یاد گرفته اید. اگر فرزندانتان، مادرتان و همسرتان و خواهرتان را دعوت کرده اید، بگویید چه چیزهایی از آنان یاد گرفته اید. چه حس هایی از آنها گرفته اید. حمایتشان چه تأثیری داشته است. گپ و گفت و گوی همیشگی را با این صحبت ها شروع کنید. با پذیرایی خوب و خیرمقدم عالی و بخش اول از خاطرات شما، یعنی چیزهایی که از مخاطب یاد گرفته اید. حس های خوبی که گرفته اید و حمایت هایی که از جانب او شده اید و اینکه به دوستی با آنها همیشه مفتخر بودید. اینها را بگویید و اجازه دهید که او نیز حرف بزند. سعی کنید ادبیات و گفت و گو را به شکلی پیش ببرید که اندازه شما صحبت وگفت و گو کند. بگذارید حس همزاد پنداری از همین لحظه فعال شود و مخاطب ببیند که شما از جنس اویید و او را دوست دارید. به خاطر خودش و صرفا به خاطر خودش. ایام و روزها (اگر مذهبی هست، بگویید ایام و اگر نیست، بگویید روزها) به حضرت زهرا سلام الله علیها مربوط است. اجازه دهید سؤال کند که چگونه مربوط است؟ و آن موقع شما جواب دهید و تا جایی پیش روید که او بخواهد. بگذارید کمی تشنه بماند. چه بسا کتابی را معرفی کردید و بگویید درمان این درد را درکلام حضرت زهرا سلام الله علیها پیدا کردم و فرموده اند: نماز را با این عنایت بخوانید. از کبر نجات پیدا می کنید.
عنوان پنجم: قرار است مذاکره شود. قرار است من بگویم، مخاطب بشنود. مخاطب بگوید، من بشنوم. مخاطب را اگر درست انتخاب کرده باشید، باید مخاطب گریزپای دینی باشد. یعنی مخاطبی که خودش مجلس نمی رود، روضه نمی رود، هیأت نمی رود. سعی کنید مخاطبتان را از این قشر انتخاب کنید. اگر نشد، هیچ ایرادی ندارد. من همسرم را برای مجلس مینیمال فاطمی دعوت کنم و از حضرت زهرا سلام الله علیها با او بگویم. این هم نوعی است. هیچ اشکالی ندارد، خیلی هم خوب است. ولی اگر مخاطب آن مخاطب گریزپا باشد، مخاطب دین گریز باشد، دوست دارد چنگ به صورت شما بزند و بدانیم که جهاد با جان فقط جدا شدن تکه ای از بدن نیست، گاهی نیشی به ما
می زند. مخاطب جمله ای می گوید که شاید بسوزیم. بسوزید. این جهاد با نفس است. شاید بگوید همه مذهبی ها فلان، شاید بگوید که اصلاً این مجالس برای چه برگزار می شود؟ اصلاً چرا این قدر هزینه می کنند؟ برآشفته نشوید. می دانم هم نمی شوید ولی از این به بعد به حساب جهاد با جان بگذارید. او سالیان سال است یک بغض فروخفته و فرورفته دارد. دوست دارد به یکی فریاد بزند که به او فحش ندهد. دوست دارد به یکی بگوید اصلاً باورهای مذهبی را قبول ندارد و آن آدم او را کافر نخواند. دوست دارد توهین کند و توهین نشنود. بگذارید مطمئن شود که ما آدم مذهبی هستیم که حتی اگر مخاطب به باور ما حتی اگر به امیر مؤمنان ما توهین کند، با ادب جواب می دهیم.
و بخش پایانی دو عنوان از مجلس سوم از مجالس مینیمال فاطمی، راجع به نحوه تعامل بعد از برنامه و بهره گیری از خطبه فدک اشاره می کنم.
تا آن جایی که می توانید از امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف طلب کنید و اگر می خواهید از امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف طلب علم و دانش کنید، راجع به خطبه فدک هدیه ببرید و چه هدیه ای زیباتر از دعای فرج خود امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف، دعا برای گشایش قلب حضرت زهرا سلام الله علیها به ظهور حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف.
مجلس را با شکوه تمام کنید نه با دلخوری. حتی اگر مخاطب به شما حمله کند ولی اگر هم نکرد که چه بهتر!
حس خوب تان را که بر خواسته از پیام ها و اشارت های عقل شماست، و اگر دل تان حس خوبی دارد، حتما در پایان مجلس از چیزهایی که در همان مجلس از مخاطب گرفتید، به او بازخورد بدهید. بگویید مخاطب عزیزم، دخترخاله، همکار، این جمله را که امروز گفتید، یادم می ماند. اینکه امروز آمدی، می توانستی هر جای دیگری بروی. می توانستی استراحت کنی اما دعوت من را پذیرفتی. به منزل ما آمدی. به این کافی شاپ آمدی و وقتت را گذاشتی، خیلی خوشحالم و دوست دارم ادامه پیدا کند. مقتدرانه و با بیان حس یا آموزه هایی از مخاطب که در مجلس برای تان اتفاق افتاده، مجلس را تمام کنید و زمینه مجلس بعدی را بچینید. بگویید من دوست دارم مجلس بعدی را هم میزبان شما باشم. مخاطب می فهمد. شاید بگوید نه! من می خواهم میزبان باشم، مجالس ادامه دارد. فاطمیه که تمام شد، مناسبت زیبای مذهبی دیگری در انتظار ماست.
ان شاءالله که همه ما در پناه امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف از توصیه های حضرت زهرا سلام الله علیها بهره ببریم.
دیدگاهتان را بنویسید