کارگاه آموزشی شماره ۱۳۶ – سبک زندگی در نگاه حضرت زهرا سلام الله علیها

صوت کامل کارگاه
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام به شما بزرگوارانی که دنبال بحث سبک زندگی در کلام حضرت زهرا سلام الله علیها هستید. امیدوارم که عزاداری ها و دلسوزی های شما و غم و غصه هایتان در ارتباط با زهرای مرضیه و صدیقه شهیده سلام الله علیها مورد قبول درگاه خداوند قرار بگیرد و آن بزرگوار برای هر روز شما دعا بفرمایند و هر روز یک معجزه شگفت انگیز را تجربه کنید. اگر دوست دارید که هر روز شاهد یک معجزه باشید، کار سختی نمی خواهد انجام دهید. حضرت زهرا سلام الله علیها راه آن را می گویند. اینکه می گویم نمی خواهد کار سختی انجام دهید، به این معنی نیست که هیچ اقدام و تلاشی نخواهید کرد بلکه مانند خیلی از سفرها که پایان سفر خوش است و چون با تعدادی از دوستان و عزیزان خود همراه هستید، مسیر سفر هم خوش است. خیلی وقت ها با دوست خود، با پدر یا مادر خود، به شمال، مشهد یا یک جای دیدنی و زیارتی رفته اید و چون افرادی که با آنها همراه بودید را دوست داشتید، خودِ مسیر هم زیبا بوده، مقصد هم زیبا بوده است.
حضرت زهرا سلام الله علیها برای شما یک هدیه دارد. می گوید من راهی را پیش پای شما می گذارم که می توانید به آن چیزی که گمان می کنید معجزه است و واقعاً معجزه است و به تعبیر دقیق تر بیّنه و دلیل روشن لطف خداست، برسید و تجربه کنید. حضرت زهرا سلام الله علیها در خطبه فدک می فرمایند:
«ایمان، شما را از شرک پاک می کند.»
یعنی چه؟ یعنی اینکه کافیست باور و تصدیق کنی که خدا بر هر کاری قادر است. خدا مهربان ترین و شنواترین است و به لحظه ای که در این باور هستی از خدا یاری و کمک و لطف بخواهی، محبت و مهر و معجزه ات را بخواهی، آرزوی خود را بخواهی، خدا محقّق می کند. خدا آرزوی تو را محقق خواهد کرد و جواب سؤال تو را خواهد داد. خدا تو را بدون پاسخ نخواهد گذاشت. آن چیزی را که می خواهی، خداوند می شنود و بهترین جواب و پاسخ را به تو خواهد داد. بخواه و پاسخ خدا را ببین. خدا تو را بدون جواب نمی گذارد. نگذار معجزه های تو در دلت بمانند. نگذار آرزوهایت در ذهنت خاک بخورند بلکه آنها را به خدا بگو. خدایی که می دانی شنوایی او به گونه ای است که حتی صدای دل تو را می شنود. حتی از رگ گردن به تو نزدیکتر است. حتی خیلی جاها قبل از اینکه بخواهی، می داند و خواسته تو را آماده کرده و وقتی می خواهی، فوری می دهد. همان خدا بلافاصله به تو پاسخ می دهد، جواب می دهد و دل تو را به دست می آورد. گاهی تو را در آغوش خود نگاه می دارد. در آغوش مهر خود، آغوش لطف خود که حوصله تو تا تحقق آرزوهایت سر نرود. گاهی آرزوی تو را زود می دهد و گاهی جایگزین می کند ولی تمام این ها را خودش به عنوان پاسخ و هدیه به تو خواهد داد.
حضرت می فرمایند ایمان بیاورید. یعنی به این حقیقت باور کنید، دل بدهید و دل ببندید و بدانید خداوند وقتی خوانده شود، پاسخ می دهد. یک بار امتحان کنید. مطمئن باشید چندین بار امتحان خواهید کرد. اگر آرزویی داری، از خدا بخواه و خدا آنچنان پاسخی به تو خواهد داد. گاهی در آغوش می گیرد؛ برای اینکه دوست دارد صدای تو را از نزدیک بشنود. در آغوش مهر و لطفش، در آغوش سمیع و رحمان و رحیم بودنش و خودش به تو تمام این ها را خواهد چشاند تا بیشتر بگویی، و بیشتر بدهد و آن هدیه ای که می خواهی را هم بدهد. گاهی بلافاصله می دهد. گاهی بهتر می دهد. به این خدا باور کن. ایمان یعنی باور کردن. یعنی بگویی آری خدا اینچنین است و به گونه ای به تو لطف خواهد کرد که اصلاً دلیلی برای شرک نمی بینی. دوست نداری سراغ کس دیگری بروی. دوست نداری درِ دیگری را بزنی و کس دیگر و چیز دیگری را با این خدا شریک کنی. اینطوری است که ایمان وجود تو را از شرک پاک می کند. این درس حضرت زهرا سلام الله علیها است که در طلب هر آرزویی محقق خواهد شد.
عزیزان این یک نمونه بود. ما از یک Gain point صحبت کردیم. از یک دستاورد و آرزو که همه دوست دارند و باور داریم که خدا پاسخ خواهد داد. همین پیام را به دیگران بدهیم، منتهی با تکیه و تأکید به اینکه آموزه زهرا سلام الله علیها است. یا اولش یا وسطش یا آخرش بگویید. ولی به گونه ای بگویید که طرف وجدان کند و بیابد. بیشتر از این هم توضیح ندهیم. بگذاریم برود رابطه را با خدا شروع کند. می دانم شاید خیلی از شما بگویید استغفار چه می شود؟ اگر به صلاحش نباشد، چه؟ اگر نخواهد زود بدهد، چه؟ این ها به من و شما ربطی ندارد. این ها به خدا مربوط است. اگر بعدها از تو سؤال کرد، بگو. اگر از تو سؤال نکرد و خدا طور دیگری تقدیر کرد به او برساند، راضی باش. به او بگو این آموزه حضرت زهرا سلام الله علیها است و اگر می خواهی تحقق پیدا کند، هر بار که خواستی آرزویی را طلب کنی، یک یا زهرا سلام الله علیها بگو که او هم برای تو دعا کند و برای تو بخواهد. حالا که یا زهرا سلام الله علیها می گویی، خیلی زیباتر می شود. این یا زهرا سلام الله علیها گفتنت، با یک خدایا فرج امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را زودتر برسان، با یک خدایا آن روزی را که دل حضرت زهرا سلام الله علیها شاد می شود، زودتر برسان، همراه باشد. با چنین دعایی، دل زهرا سلام الله علیها را هم شاد کن.
سلام عزیز بزرگواری که می خواهی سبک زندگی در کلام حضرت زهرا سلام الله علیها را نشر بدهی. ما دوباره می خواهیم از یک gain point یا نقطه دستاورد شروع کنیم. ما حضرت زهرا، صدیقه طاهره، صدیقه شهیده سلام الله علیها را مختص روز شهادتشان نمی دانیم. هرچند روز شهادت آن بزرگوار که در تاریخ به صراحت از آن یاد شده، از شهادت ایشان، از سختی های ایشان برای ما هم خیلی سخت است. روز ولادت هم مختص حضرت زهرا سلام الله علیها است. بلکه هر روز اختصاص به حضرت زهرا سلام الله علیها دارد.
حس من این است که حضرت در خطبه فدک یک جور وصیت می کنند. به چه کسی؟ به همه. به بچه های شیعه اش که گوش کنند، راحت زندگی کنند و وامدار مادر شوند. حتی برای اهل سنت که آنها هم گوش دهند، راحت زندگی کنند و بدانند سرچشمه زندگی راحت از کلام حضرت زهرا سلام الله علیها بوده است. اگر آموزه های آن بزرگوار از آن موقع اجرا می شد و دنیا از وجود آن بزرگوار محروم نمی شد و ایشان حامی امام زمانشان حضرت مولا علیه السلام می شدند، دنیا رنگ دیگری داشت. ولی حامی علی علیه السلام را از علی علیه السلام گرفتند.
بگذریم . (با این ادبیات و با این شروع و پایان من لزومی ندارد شما هم شروع کنید. اتفاقا اول از زیبایی هایش بگویید، بعد تعبیر را بگویید. اینجا تعمداً یک خورده وارد تعبیر می شوم.) حضرت می فرمایند: زکات به معنای مطلقِ پول خرج کردنِ بدون منت و برای خداست. زکات یعنی پولی که در راه خدا خرج می کنیم، برای مردم و بدون منت باشد. این زکات است. حضرت می فرمایند: پول بده. پولت کم است؟ پول بده، از هرچه که احساس می کنی داری و دوست داری بیشتر داشته باشی، اعطا کن. علمت کم است؟ برو آنچه بلدی را یاد بده. خدا باقی را برایت تقدیر می کند. هندسه زندگی ات را می چیند، آگاهی ات بیشتر می شود. حجم مالی ات کم است؟ از آن انفاق کن. نه همه آن را، بخشی از آن را. به چه کسی؟ به کسی که بیشتر از تو نیاز دارد. خدا هر آنچه را که داری، بیشتر می کند. خانه داری؟ می خواهی بزرگتر شود؟ این خانه ات را در سال چند ساعت برای عاشقان زهرا علیه السلام کنار بگذار، مجلس بگیر. این خانه را سالی چند روز به خاطر خدا در اختیار کسانی بگذار که به شهر تو می آیند و با آنها آشنایی داری. این خانه را محل پذیرایی از دوستان خدا قرار بده که خدا می گوید: مهمان حبیب من است. خانه ات بزرگتر می شود. ماشین داری؟ می خواهی مدلش بالاتر برود؟ بدون تعارف از ماشینت یک خرده برای مردم استفاده کن. روز تعطیل اگر مسافری و در خانه و در شهرت نیستی و با ماشینت نمی روی، چه اشکالی دارد به دوستت، برادرت، خواهرت بگویی ماشین من هست. تصادف هم کردید، فدای سرتان. پس هرچه دارید، هرچقدر هست، بخشی از آن را بدهید. خدا قطعاً بیشتر می کند. وعده حضرت زهرا سلام الله علیها است و قابل اجرا.
حضرت می فرمایند: وقتی از چیزی که دارید، می دهید، خدا خودت را پاک می کند. تزکیه یعنی پاک کردنی که خدا انجام می دهد. تزکیه یعنی خدا از تو، از چیزهای زائد که به دردت نمی خورد و عفونت است، می زند. مثل کاری که کشاورز می کند و آفت ها را می زند تا بتوانی با سرعت بیشتر و بهتری رشد کنی و حضرت می فرمایند این باعث نمو رزق و روزی تو می شود. یعنی فقط مدل ماشین بالاتر نمی رود. فقط آن خانه بزرگتر و فقط آن پول بیشتر نمی شود. آنها که می شود! هفت برابر، هفتصد برابر، خدا می فرماید بر هرکه بخواهم، چندین برابر می کنم. خودت را هم خدا بزرگ می کند، روح و جسمت را بزرگ می کند. نفست را (منظورم از جسم) نفست و منشت را بزرگ می کند. قیمتت را قیمتی تر می کند، امتحان کن.
حضرت زهرا سلام الله علیها می فرمایند: وقتی زکات می دهی، باید حواست باشد. روایت است توضیح فرزندان برای وعده مادرشان است که هرچه گفته اند، از مادرشان آموخته اند. حضرت زهرا سلام الله علیها که می فرمایند زکات، یعنی وقتی زکات می دهید، حواست باشد آن چه می دهی را کم نفروش. وقتی که زکات می دهید، قبل از این که به دست فقیر برسد، قبل از این که کلید ماشین به برادرت برسد، قبل از این که عزادارهای حضرت زهرا سلام الله علیها به خانه ات برسند، خدا از تو گرفته، خدا می پذیرد. خدا می فرماید به من دادی. پاسخش را هم از من بخواه. مدل ماشینت را بالاتر می برم. خانه ات را بزرگتر می کنم و روزیت را بالاتر می برم و یک چیز خاص! خودت را قیمتی تر می کنم. به من داده اید، فقط هم از من بخواهید. امتحان کنید. فقط به مردم بگوییم آموزه حضرت زهرا سلام الله علیها است. همه اش؟ نه آن چیزی که در خطبه فدک گفت. کل خطبه؟ نه فقط چند کلمه از خطبه، سبک زندگی را تغییر می دهد و لذت و آرامش در زندگی می بارد. پس عزیز مستمع من؛ یک بار بگو یا زهرا کمکم کن پیاده کنم.
سلام مجدد! قرار نبود در مجالس یا کارگاه ها، هر بار سلام کنم اما دلم نمی آید به شما سلام نکنم. چون می دانم در جمع شما عزیزانی هستند که اینقدر دلشان برای مظلومیت و غربت حضرت زهرا سلام الله علیها سوخته و داغان شده که فقط سلام که اگر به نیت اسم خدا داده شود، روی دل مرحم می گذارد. یکی از دلایلی که حرم اهل بیت علیهم السلام هم می رویم و سلام می کنیم، برای این که تمام آنها دلهایشان داغدار مادر شهیده شان هست و سلام که می دهیم، طلب می کنیم اسم سلام خدا را بر آن امام که ان شاءالله این قلب امام به زودی به ظهور فرزند حضرت زهرا سلام الله علیها آرامش پیدا کند، آرام و شاد شود و اگر خدای ناکرده قرار است چند دقیقه دیگر غیبت طول بکشد، این سلام چند روزی یا همان چند دقیقه وجود آن امام را آرام نگه دارد.
عرض کنم خدمتتان که عنوان بعدی «قهرمان زندگی اطرافیانت باش» است.
اجازه بدهید از یک pain point شروع کنیم، «نقطه درد». به مخاطب می گوییم: عزیز دلم، دختر خاله، پسر خاله، دیده ای آدمهای مغرور وقتی که اشتباه می کنند، نمی پذیرند. هرچه بگویید، دفاع می کنند. با این ها حال می کنید؟ آدم هایی که به تو آسیب می زنند و حاضر به جبران نیستند. آدم هایی که چیزی بلد نیستند، دوست داری چیزی به آنها بگویی یاد بگیرند و بالا بیایند ولی نمی گیرند. آدمهایی که با ماشینشان بزرگ وکوچک می شوند. دیده ای؟ ماشین مدل بالاتر که می گیرند، بقیه را تحویل نمی گیرند! جامعه آدمهایی را که تحویل می گیرد، بستگی به متراژ خانه شان دارد. محله اش دو کوچه که بالاتر می آید، دیگر با محله پایینی ها، پیتزا و کافی شاپ و جاهای دیگر نمی رود. دیده ای؟ آدمهایی که یک چیزی بلد هستند، دانشجوهایی که چیزی بلد هستند، می گویند این مختص من هست. پول دارند، می گویند فقط مال ماهاست. شعورش را داشتیم. خانه دارند، می گویند مال پولدارهاست. اشتباه می کنند، می گویند نباید ناراحت می شدی. حال می کنی با این ها زندگی کنی؟ همدم باشی؟ این چیزها دردت نیاورده، این چیزها اذیتت نکرده است؟
حالا یک سؤال جدی دیگر. خودت هیچ وقت از این کارها با هیچ کس نکرده ای؟ چقدر زشت است دلی را بخاطر چهار متر بیشتر خانه مان بشکنیم. چقدر زشت است اشکی را بر چشمی بخاطر خطایی که کردیم، جاری کنیم و نپذیریم. ریشه همه اینها به یک چیز برمی گردد. چه من با دیگران این کار را بکنم، چه دیگران با من، به یک چیز برمی گردد و آن هم اینکه من خودم را بزرگ ببینم. متکبر باشم. بگویم من یک خرده به خاطر متراژ خانه ام بالاترم. به خاطر چهار کلاس سواد بیشتر، من پروفسورا، دارم او دکترا. من فوق لیسانس هستم و او لیسانس. من حقوقم سه ملیون هست و حقوق او دو ملیون. نگویید نمی کنیم. بعضی وقتها خیلی هایمان می کنیم. من که خیلی!!! اما حضرت زهرا سلام الله علیها یک راهکار دارند. می گویند درمان دارم. می گویند من مثل پدرم طبیب هستم. دور به دور شهر را می گردم که دردهای شما را درمان کنم. کما اینکه همسرم من را سوار بر مرکب کرد. به خانه تک تک شماها آمدیم و از غدیر پرسیدیم، پاسخ ندادید. اشکال ندارد. شما پاسخ ندادید، من امروز جمع شدم و جمعتان کردم. شما نخواستید بشنوید ولی امروز می گویم و بشنوید.
اینجا باید چیزی را اعتراف کنم. منِ گوینده و شما شنونده کانال سفیران؛ ما هم پیام زهرا سلام الله علیها را کم شنیدیم. معجزات آن بزرگوار را فقط به تاریخ محدود کردیم. آن بزرگوار هر روز در کلام خود معجزه می کند. هر روز اثبات عصمت می کند. اثبات علم می کند. حضرت به مردم آن موقع چه می گویند؟ می گویند: می خواهید از کبر نجات پیدا کنید؟ یکی از دلایلی که علی علیه السلام را کنار گذاشتند، کبر بود. می خواهی از این عارضه و عفونت و خشونت و مریضی نجات پیدا کنی؟ نماز بخوان. به خدا توجه کن. نماز یعنی توجه به خدا. حضرت البته کلا توجه به خدا را می فرمایند. معنای کلی صلاه توجه به خداست. حالا بسته به مخاطب. اگر مخاطب نماز خوان نیست، از اول نماز خوانِ روزی پنج نوبتِ هفده رکعتی نکنید. همان توجه به خدا را بگویید. آخر یک جمله بگویید: بالاترین و بی مثل ترین جلوه توجه به خدا همین نمازی است که می خوانیم. حضرت زهرا سلام الله علیها می فرمایند: توجه به خدا کنید، دیگر دلیلی برای کبر نمی ماند.
توجه به خدا یعنی چه؟ یعنی ببین هرچه داری، از آن اوست و او به تو داده از آنچه که خدا به تو داده، به بنده خدا چه فخری می فروشی؟ اگر کسی بخواهد فخر بفروشد، خداست که نمی فروشد، که حال کسی را نمی گیرد. تو چرا حال می گیری؟! تو چرا دل می شکنی؟! خدا می گوید دل هایی که من خلق کردم را نشکن. بگذار بزرگت کنم، قیمتی ات کنم. اگر متراژ خانه ات بالاتر است، خدا به تو لطف بیشتر کرده. بیشتر مدیون خدایی. بیشتر از اویی که چهل متر خانه اش کمتر است. تو بیشتر از او مدیون خدایی. پس بیشتر از او باید تلاش کنی تا رضایت خدا را جلب کنی. چه فخری؟ چه کبری؟ خداست که الله اکبر است. نماز با همین الله اکبر شروع می شود. خداست که بالاتر از آنی است که بخواهی وصفش کنی. عنایت ها و بخشش ها و لطف هایش ویژه است. اگر قرار است کسی ستایش شود و فخر بفروشد، خداست. خدا را ستایش کن ولی خدا فخر فروش به تو و به بنده به این معنا نیست. خودت را بزرگتر از کسی نبین، که از چشم خدا می افتی.
توجه به خدا کن و الحمدلله بگو. هر وقت دیدی متراژ خانه ات چهل متر بزرگتر از بغل دستی ات است، بگو الحمدلله. یعنی خدایا تو باید ستایش شوی من چهل متر بیشتر دارم. تمام. خدا می گوید من همین چهل متر را هم بیشتر می کنم. وجودت را قیمتی می کنم. اگر دیدی دانش بیشتری داری، بگو الحمدلله. خدا می گوید من دانشت رو بیشتر می کنم. اگر نماز را اول وقت خواندی، بعد نماز ۳۳ بار بگو الحمدلله، خدا می گوید توفیق نماز را بیشتر می کنم. کیفیت یا کمیت آن را. اگر حج رفتی، اگر مسائل دینی یاد گرفتی، اگر چهار تا آیه یاد گرفتی، بگو الحمدلله. اگر به بنده های خدا توجه کنی و این الحمدلله را بگویی، دیگر کبر نخواهی ورزید. بعد بگوییم این آموزه زهرا سلام الله علیها است.
کسی که به بنده های خدا کبر نورزد، خودش را بزرگتر نبیند، با هر کسی بنشیند، هر کسی که ایرادش را گفت بپذیرد، و وقتی از او می پرسد تو چطور آنقدر خوب شدی؟ می گوید: نمازهایم را کمی با توجه بیشتر می خوانم. این آدم قهرمان زندگی بقیه می شود. کسی که توی مجلس ختم چه اسمش باشد، چه نباشد، می رود. کسی که چه کوچکتر است، چه بزرگتر، چه خوب، چه بد، ایرادهایش را بگویی، می پذیرد. کسی که با همه می نشیند، محبوب و قهرمان زندگی بقیه می شود. این جزو آموزه های حضرت زهرا سلام الله علیها است و بر ماست که بگوییم یا زهرا سلام الله علیها؛ یاری کن آن گونه که توصیه کردی، باشیم.
سلام به امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف، السلام علیک یا صاحب الزمان! شب بعد از شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها است و قلب حضرت صاحب الزمان عجل الله تعالی فرجه الشریف قطعا غمگین است. سلام بدهید، سلام بدهیم که این قلب به برکت تجلی اسم سلام خدا آرامش پیدا کند.
سلام بدهیم و سلام بدهید. بگوییم السلام علیک یا صاحب الزمان! که ان شاءالله خدا به فرج امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف قلب آن بزرگوار و قلب حضرت ختمی مرتبت محمد مصطفی صلی الله علیه و آله و قلب حضرت زهرا سلام الله علیها را هر چه زودتر شاد کند.
قهرمان زندگی اطرافیانت باش، موضوع قبلی بود. اینجا فقط سر یک نفر منت بگذار، بحث مان این است.
نکته خیلی مهمی است که بدانید شروع سخنرانی شما و صحبت شما مهم است، pain point را در مورد سوم بررسی کردیم. دو علیه السلامain point در یک و دو گفتیم در چهارمین مورد می خواهیم شروع با یک سؤال باشد. از مخاطب می توانید سؤال کنید که اخلاص را معنی کن. اخلاص! بگذارید یک چیزی بین خودمان بگویم؛ اگر مخاطب ما نتواند اخلاص را معنی کند، خیلی بد است! ساده، روان، راحت. اگر می شود چند دقیقه وُیس را قطع کنید، فکر کنید ببینید می توانید اخلاص را ساده بگویید که مخاطب از فردا بتواند اندازه بگیرد که کارش به اخلاص و به حفظ خلوص نزدیک تر شده یا نه؟ قطع کنید، چند دقیقه فکر کنید، دوباره play کنید.
امیدوارم که حرف مرا گوش کرده باشید. حالا چه آنهایی که گوش نکردند و چه آنهایی که گوش کردند، اخلاص را همسر حضرت زهرا سلام الله علیها تعریف می کند. خدا هم آنقدر خوشش می آید که عین جمله حضرت مولا را در قرآن می آورد. در سوره انسان حضرت علی علیه السلام اخلاص را معنی می کنند. آنجا که سائل برای بار سوم می آید. داستانش یادتان هست؟ حضرت علی علیه السلام هر بار که طعام می دادند، می گفتند ما اگر طعام می دهیم، فقط و فقط و فقط محتاج لطف و عنایت خداییم. ما اطعام می کنیم اما لوجه الله، روی حساب خدا، سر خدا منت می گذاریم. نه به معنای منتی که ما می گوییم، نه! یعنی می گوییم خدایا به خاطر تو کردم، خدایا فقط به خاطر این که محتاج لطف توام، این کار را کردم. من محتاج توام، هر خیری در عالم باشد که به من برسد یا بخواهد برسد یا بخواهمش، محتاج توام. خدایا اگر من دارم به اینها می دهم، مردم، اگر دارم به شما می دهم، از خدا می خواهم توجه و عنایت کند. می خواهم آرزوهایم را برآورده کند، می خواهم خواسته هایم را برساند و صدایم را بشنود و اجابتم کند. از شما دو چیز اصلاً نمی خواهم. بروید سوره انسان را بخوانید: «انما نطعمکم لوجه الله» یکی اینکه تشکر کنید و دیگر اینکه پاداش کارم را بدهید. این اخلاص است.
البته مراتب بالاتری هم دارد که در بطن آیه است، اما همین مرتبه برای من و امثال من کافی است. همین قدر عمل می کنم. بیشتر از آن را از امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف می خواهم که حالی ام کند. همین قدر از اخلاص باشد، جامعه چه می شود؟ یعنی شما هر کار خوبی برای بقیه می کنید، اگر از شما تشکر نکرد، نمی گویید دیگر نمی کنم. از حضرت علی علیه السلام تشکر نکردند ولی درِ خانه اش به روی هر سائلی باز بود، یعنی اخلاص. ما آنقدر نمی توانیم محقق کنیم. او مولاست، علی علیه السلام ولی الله است. ولی می توانیم که قدم جای قدم مولا بگذاریم، می توانیم که موازی مولا حرکت کنیم. می توانیم!
نگویید حتی موازی مولا حرکت کردن، سخت است. نه به این معنا که بخواهیم با مولا مقایسه بشویم. نه! مولا کمک می کند در مراتب اخلاص بالا برویم. اصلاً نمی فهمیم مرتبه اخلاص مولا کجاست. از حضرت علی علیه السلام قدردانی و تشکر نشد، اما هر شب به فقرا کمک می کرد. حضرت علی علیه السلام در دورانی که خانه نشین بود، به هیچ عنوان دل راضی و خوشی از حکام نداشت. داستان لعن و نفرین را بسته به ایمانش باز می کنیم یا نمی کنیم، اگر ظرفیتش را داشته باشد که رازدار باشد، باز می کنیم. قرار نیست همه چیز را همه جا بگوییم. حضرت علی علیه السلام هر شب آنها را لعن می کرد اما وقتی که از ایشان کمک می خواستند، نه به خاطر آنها، بلکه به خاطر جامعه، علمش را دریغ نمی کرد. هر کسی از ایشان می پرسید، با اینکه شاید حُب علی علیه السلام در دلش نبود، جواب می داد. آدم های عادی جامعه حبّ حضرت علی علیه السلام در دل آنها می افتاد.
حضرت علی علیه السلام دنبال تشکر مردم نبود، ما هم نباشیم. یک بار با خدا حساب کنیم. بگوییم خدایا به خاطر تو کردم. هر بار و هر دفعه که کاری می کنیم و می گوییم خدایا به خاطر تو کردم، خدا پاداش ما را بیشتر می کند. حتی بعد از عمل. یک نماز خواندی، چنان فکر تمام وجودت را درمی نوردد که به نحوی رو کنی نماز با حالی خواندی. یک زیارت خیلی استثنایی کردی، دوست داری بگویی. حالا یک سال بعد بگویی! کمک به فقیری کردی، دوست داری در حد این که بگویی به فقیری کمک کردم، لااقل به یک نفر بگو. خدا می گوید یک سال هم گذشته است، باشد. بیا باز بگو خدایا این کار را به خاطر تو کردم. خدا می گوید من به تو پاداش می دهم؛ با این که چند سال گذشته است. چون داری تلاش می کنی خلوص کارت را نگه داری. برای کسی کاری کردی، برای بچه ات، برای خواهرت، برای پدرت، برای مادرت، می بینی به این کار تو نیاز دارد اما دفعه پیش هیچ تشکری نکرده است. بحث آموزش جدا، می بینی هیچ کاری به عنوان تشکر و قدردانی برای تو نکرده است. ناراحت می شوی، می خواهی دیگر تکرار نکنی با این که الان دوباره نیاز دارد. خدا می گوید به من بگو. خدایا به خاطر تو کردم، باز هم به خاطر تو می کنم. من از مردم انتظار تشکر ندارم. خدا می گوید باز هم ثواب می دهم، باز هم پاداش و برکت می دهم. باز هم راه و مسیر را باز می کنم که باز هم از این کارهای خوب انجام دهی. حضرت علی علیه السلام در جمله شان می فرمایند: نه تشکر می خواهیم، نه جزا (جزا یعنی یک در قبال این کار ما، کاری انجام دهند).
خدا می گوید تو برای بنده من که ضعیف تر از تو است، کاری می کنی. اگر داری به او یاد می دهی که علمت بیشتر است. اگر داری به او پول می دهی که پولت بیشتر است. اگر روضه گرفتی، اجازه می دهی به خانه ات بیاید، خب مهمان نوازی کرده ای. او هم محتاجی مثل تو است، چرا از او می خواهی جزا بدهد؟ چرا از او می خواهی پاداش بدهد؟ از من بخواه. من که دارم. منی که اصلاً داده هایم قابل اندازه گیری نیست. من هر چه از لطف و محبت تجلی کنم، تمام نمی شود. فقط آوازه ام بیشتر و گسترده تر می شود.
اگر کاری برای کسی کردی، منتش را سر خودم بگذار، با بنده هایم کاری نداشته باش. نه انتظار قدردانی داشته باش، نه انتظار اینکه قبلش کاری انجام بدهند. بنده هایم خسته اند. هر وقت انتظار از بنده های من طاقتت را تمام کرد، بیا سراغ خودم. بگو ببینم دوست داری آن بنده من چه کاری برای تو انجام دهد؟ من خودم آن کار را می کنم. دوست داری این کارَت دیده بشود؟ روی این یک کار دست نگذار. دوست داری کارت دیده بشود تا خودت عزیز شوی؟ عزت پیش من است، من به تو عزت می دهم. عزیزِ قومت می کنم؛ فقط با بنده هایم کاری نداشته باش. شاید بگوییم اگر کسی تشکر نکند، رشد نمی کند. می خواهم به خواهرم به خاطر این بگویم. اگر واقعاً به خاطر این است، بدون چشمداشت به کاری که کردی، این آموزش را به او بده اما نه به خاطر کاری که کردی. اگر این آموزش را هم به او دادی که آدم باید اهل تشکر و قدردانی باشد، مبادا به خاطر این آموزش دوباره طلبکار شوی. این اخلاص است. اگر ما همینجور بدون منت آموزش بدهیم، بدون منت خانه مان را در اختیار دوستداران اهل بیت علیهم السلام یا فامیل هایمان بگذاریم، بدون منت پول، غذا، علم و آگاهی بدهیم، می دانید چه قدر زندگی قشنگی خواهیم داشت؟
توصیه حضرت زهرا سلام الله علیها در خطبه فدک این است که با اخلاص باشید. با اخلاص بودن یعنی این. حالا اگر می خواهید اخلاصتان را قوی تر کنید و به مراحل بالاتر برسید، روزه بگیرید. روزه قضا اگر می گیری، همین توفیق را طلب کن. روزهای اول و آخر ماه روزه های مستحبی بگیر. خدا اخلاصت را بالا می برد. امتحان کن، اثر آن را می بینی.
یک دعا برای شادی دل حضرت زهرا سلام الله علیها بکن، بگو خدایا فرج امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را برسان تا دل حضرت زهرا سلام الله علیها. شاد بشود و یک یا زهرا سلام الله علیها بگو و کمک بخواه که بتوانی به توصیه شان عمل کنی. به امید روزی که در جامعه ما هر کس هر کاری می کند، به پیروی از فرموده حضرت زهرا سلام الله علیها بدون منت باشد. سلام به امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف، سلام به بانوی دو عالم، حضرت زهرا سلام الله علیها. سلام به شما عزیزانی که مستمع این برنامه درکانال سفیران هستید. سلام به همه شما بزرگواران!
دوست دارید دلتان محل الهام های خداوند باشد؟ دوست دارید هرروز و هر لحظه یک فکر خوب و تازه در ذهنتان کاشته شود؟ دوست دارید برای حل مسائلتان، راه حل های ابتکاری داشته باشید؟ دوست دارید هر روز با بهترین شکل به بهترین آرزوهایتان برسید؟ راه دارد. کافی است ستایش خداوند را انجام دهید. این راهی است که حضرت زهرا سلام الله علیها در اولین فراز خطبه فدک یاد داده اند. اگر بخواهید، می توانم بگویم دقیقاً کجای خطابه است. اما اگر دوست دارید به آرزوهایتان با بهترین راه برسید، به گونه ای برسید که خودتان هم قیمتی شوید و بتوانید برای دیگران هم شرایط رسیدن آن را به اذن خداوند فراهم کنید، راه آن ستایش خداوند می باشد.
راستی اگر دیدید یکسری از نعمت ها را دارید اما دوست دارید بیشتر داشته باشید، این هم راه حل دارد. پدر و مادر دارید؟ زیرسایه شان هستید؟ دوست دارید سایه شان مدت بیشتری روی سرتان باشد؟ کار خوبی دارید؟ آرامش دارید اما دوست دارید تداوم داشته باشد؟ این هم راه حل دارد و راه حل آن شکر است.
یکسری نعمت ها و داشته هایی دارید اما جای بعضی چیزها را خالی می بینید. نگران نباشید جای آنها هم پر می شود. دوست دارید پر شوند؟ راه حل دارد و ستایش و حمد راه آن است. باز همین راه را حضرت زهرا سلام الله علیها درخطبه فدک فرموده اند. اینکه بگویید کجا حضرت زهرا سلام الله علیها فرمودند، با خود شما شنوندگان است و می تواند آخرش باشد. اگر فرصت شود، در آخر نکته ظریفی خواهم گفت که چرا حضرت زهرا سلام الله علیها ابتدا با حمد شروع می کنند و سپس واژه شکر را می فرمایند. بر روی این نکته باید دقت اضافی داشته باشیم. خداوند به ما بهترین کارها و بهترین راه ها را، حتی بهترین آرزوها را الهام می کند. به خداوند بگویید خدایا بزرگترین آرزوی یک نفر چه می تواند باشد؟ به قلبتان الهام می شود. گاهی با قلب خودتان متوجه یک نکته می شوید و یا گاهی روالش شاید یکم عقب تر می افتد و از یک جای دیگر شروع می شود. مثلاً ممکن است دوستتان بگوید یا گاهی شاید در اینستاگرام ببینید و بشنوید ولی سرچشمه همه اینها الهامی است که خداوند به شما کرده است. از خداوند بخواهید بزرگترین آرزوها را درقلبتان الهام کند یا به طور مستقیم و یا غیر مستقیم برساند.
گاهی برای رسیدن به آرزوهای بزرگ، فکرهای ابتکاری به ذهنتان می رسد. این هم راه دارد و راه آن ستایش است. همین چیزهایی که داریم و نعمت هایی که در اختیارمان هست، از جمله دوستانی که داریم، کارهای خوبی که می کنید، چیزهایی که دوست دارید، نه فقط برای خودتان حتی برای دیگران، یعنی اگر دوستتان یک خانه خوب تری دارد، بگویید الحمدلله. خدا عجب لطفی به او کرده است. لزومی ندارد به او بگویید. در دل خودتان بگویید؛ جوری که گوش خودتان بشنود. کسی که خانه بزرگتر دارد، خدا باید ستایش شود. اگر کسی به کسی کمک کرد، الحمدلله بگوییم. شما شاهد هستید خودتان در صحنه نیستید ولی می گویید این خداست که باید ستایش شود. کسی به کسی کمک کرد، بگوییم الحمدلله. خداوند به یک نفر لطف کرد فهم و پول و سلامتی داد. حتی اگر شاهد عنایت های حضرت امیرمؤمنان علیه السلام در زندگی تان هستید، بگوییم الحمدلله چون خداست که علی علیه السلام را علی علیه السلام کرد. علمی که خداوند به حضرت دادند، درست است که حضرت علی علیه السلام پذیرفتند و بالا رفتند و اگر ما جای حضرت بودیم، خراب می کردیم اما خدا نعمت داد. شاهد عظمت گریه بر امام حسین علیه السلام هستیم، بگوییم الحمدلله. این خداست که این عظمت را به گریه حسینی می دهد. شاهد هستید که دوستتان مدرک بالایی دارد، بگویید الحمدلله. این ها چیزهایی هستند که برای خودتان نیستند و برای دیگری است. خدا آرزویش را در قلبتان می اندازد و راه و مسیر رسیدن به آن را برایتان فراهم می کند.
اهل الحمدلله گفتن باشیم. چه برای نعمت هایی که به خودتان می رسد وچه دیگران. چه مادی و چه معنوی. بگوییم الحمدلله با این توجه و با این دقت که این خداست که باید ستایش شود و چه کار زیبایی کردید، اگر داستان کربلا را می شنوید و به رشادت ها و جملات حضرت زینب سلام الله علیها افتخار می کنید، بگوییم: الحمدلله که ابتدا ما را با حضرت زینب سلام الله علیها آشنا کرد و قلبمان را پذیرای معرفت آن وجود و شخصیت صاحب کرامات متعدد قرار داد. الحمدلله خدا چه حالی داد، چه لطفی کرد من را با حضرت زینب سلام الله علیها آشنا کرد. خدا چه توفیقاتی برای آن بزرگوار قرار داد که ایشان توانست آنگونه اراده اش را جلوه دهد و نشان دهد یک انسان با وجود اختیار و هویت چه ها می تواند کند و به کجاها برسد. اگر جلوه های زینبی را در کلام یا گفتار شاهد بودی یا شنیدی یا خواندی، بگو الحمدلله. خدا از همان ها به تو هم می دهد. نه عین آن، تو که زینب سلام الله علیها نمی شوی. اما می توانی مشابه آن اقدام کنی.
اگر می شنوی علی علیه السلام نمازهای شبانه داشته، بگو الحمدلله. خدا را قبل از علی علیه السلام ستایش کن. بگو الحمدلله، عجب مولایی. عجب آقایی و سروری. خدایا من واقعاً لیاقت شیعه و محب بودن علی علیه السلام را نداشتم. تو مرا در این مسیر قرار دادی. چقدر تو را ستایش کنم. تو چقدر مهربانی. خدایا تو عجب مولایی انتخاب کردی. چه دانش های زیبایی دادی. این کسی که انتخاب کردی، چه زندگی ای، چه حیاتی، چه مماتی، چه شهادتی. الحمدلله. خدا به تو توفیق پیروی راه علی علیه السلام را می دهد. مادی و معنوی آنچه دیدی، بگو الحمدلله تا به تو هم فکرهای خوب و راه های خوب الهام شود. ریشه الهام قلب خودت باشد یا چند نفر عقب تر یا چندهزار سال عقب تر، زیاد به این فکر نکن. خدا می رساند. آنچه نداری، در آنکه دیدی، بگو الحمدلله. خدا برای تو هم فراهم می کند.
این آموزه زهرا سلام الله علیها است. می خواهی نعمتت تداوم پیدا کند، تشکر کن. بگو خدایا شکرت. آنچه دیروز دادی، امروز و فردا هم باشد. من در مسیر ولایت علی ابن ابی طالب علیه السلام هستم. بگو الحمدلله. بگو خدایا شکرت. بگو خدایا به شکرانه اینکه در مسیر ولایت هستم، امروز قدمی برمی دارم و از کلمات همسر این بزرگوار حضرت زهرا سلام الله علیها به دیگران خواهم گفت. این تشکر از ولایت علی ابن ابی طالب علیه السلام است. ولادت حضرت زهرا سلام الله علیها نزدیک است. حالا من در شهادت کار شخصی نکردم. برای ولادتش انجام می دهم. حتی اگر شده ۴ نفر را دعوت می کنم از کلام حضرت زهرا سلام الله علیها و اثرش در زندگی می گویم. که تشکر کن. از نعمت درست استفاده کن. خدا تداوم می دهد.
ثروتمندی؟ دوست داری ثروتمندی ات ادامه پیدا کند؟ فقرا را هم در نظر بگیر. بخش قبلی گفتی وقتی می روی خدا می گیرد و خدا وقتی چیزی را بپذیرد، بیشتر پس می دهد. چون کریم است. پس ثروتت بیشتر می شود. توفیق داشتی قلبی را شاد کردی، قلبی را هدایت کردی، ولایت را دیدی و به دیگری رساندی، یا زهرا سلام الله علیها گفتن را تجربه کردی، اگر فقط یک یا زهرا سلام الله علیها گفتن برای تحقق کلام آن بزرگوار باعث شود آدم بتواند کلام را پیاده کند، تشکر این موضوع این است که بعد از تجربه خودت به دیگری هم بگویی و او هم خواهد دید نعمت هایش تداوم پیدا می کند.
در این بخش آخر کمی قسمت معنوی آن را بیشتر گفتم. ولی شما می توانید بخش های دنیوی آن را بیشتر بگویید. مهم این است که این حقیقت را و این سنت الهی را که آموزه حضرت زهرا سلام الله علیها است، مخاطب شما تجربه کند. برای اینکه اثر کلام تان بیشتر شود، خودتان تجربه کنید و به مخاطب هم برسانید. او هم تجربه خواهد کرد. به او بگویید با یک یا زهرا و مدد از زهرا سلام الله علیها خواستن، کار شدنی است. اگر ایمانش کم است، بگویید اگر او دعا کند، مستجاب می شود. او از خدا بخواهد برای التماس دعای من، دعای او ردخور ندارد. برای اینکه حضرت زهرا سلام الله علیها توجه کند، دعایی به زبان مادری برای فرج فرزندش بخوانیم. خدایا مهدی فاطمه سلام الله علیها را زودتر برسان. یا زهرا یاری کن، مدد کن تا کلام تو را در زندگی خودمان پیاده کنیم و به دیگران هم توصیه کنیم. خیلی از علما این کار را کردند. الحمدلله. و خدایا با این کار تشکر می کنم تا توفیقی که به علما دادی، به من هم بدهی و اینکه امروز می توانم از حضرت زهرا سلام الله علیها بگویم، بتوانم سال های دیگر هم بگویم.
دیدگاهتان را بنویسید