کارگاه آموزشی شماره ۱۳۹ – مجالس مینیمال مهدوی – جلسه اول

صوت کامل کارگاه
اَعوذُ بِاللهِ مِنَ الشّیطانِ الرّجیم
بِسمِ اللهِ الرّحمنِ الرّحیم
سلام. امیدوارم که شب خوب و پر از انرژی داشته باشید. یک مشکل و معضلی هست که با هر کس بخواهید کاری انجام دهید، همراهی کنید، او را جایی دعوت کنید برای نیمه شعبان و یا هر حرکت فرهنگی دیگری، به اسم “من خیلی گرفتارم” برخورد می کنید. خیلی از افراد وقتی دعوت می شوند اولین جمله ای که به شما می گویند این است که “خیلی گرفتارم”. خب بیایید به این مشکل، به این معما و مساله اینطوری نگاه کنیم که می تواند به یک موهبت تبدیل شود. اتفاقاً قبل از اینکه او بگوید، به او بگوییم: می دانم خیلی گرفتار هستی. یعنی دقیقاً دست می گذاریم روی نقطه درد او و جمله ای که او خواهد گفت و به او می گوییم: که تو خیلی گرفتار هستی و من هم خیلی گرفتارم ولی این دلیل نمی شود که همدیگر را نبینیم. ما با هم دوست هستیم با هم همکلاس هستیم، ما با هم فامیل هستیم، ما با هم همسایه هستیم و خیلی خوب است که جمع شویم. این اولین جملاتی است که در دعوت به یک مجلس مینیمال استفاده می کنیم. شما در روز یا در یک غروب دل انگیز تصمیم می گیرید که با دوستان یا همکلاسی هایتان ۲ یا ۳ نفر و نهایت ۱۰ نفر، با همکارها و یا هر کس دیگری که او را دوست دارید، جمع شوید و خیلی راحت و صمیمی از امام زمان علیه السلام بگویید. این می شود یک مجلس مینیمال. اگر هم کسی را پیدا نکردید، نزدیکترین افراد، همسرت، بچه هایت را می توانی به یک شام یا چای دعوت کنی؛ با یک مراسم ویژه، یک کیک بگیری و بگذاری و بگویی می خواهیم راجع به نیمه شعبان با هم صحبت کنیم.
البته قبلا مفصل گفتهام وقتی یک دوست، همکار یا همکلاسیتان را دعوت می کنید، حتماً نیّت دید و بازدید و صله رحم باشد. خاطرات را با هم بگویید، از گذشته بگویید، از پیوندهای دوستی و از شادی ها بگویید و وقتی که خوب بحث پخته شد، به آن مناسبت اشاره کنید و بگویید خیلی علاقه مند بودم این اتفاق خوب در یک روز خوب که نیمه شعبان هست، رقم بخورد و با این شکل و با این قالب شما یک کار اساسی انجام دادید. حالا این کار اساسی را در قسمت بعدی می گویم.
پس قرار نیست خیلی تشریفات باشد. ما همیشه توصیه کردیم به چای، قهوه، نسکافه، یک نوشیدنی خیلی دوست داشتنی به همراه یک میوه، یک کیک یا شیرینی ساده. بگذارید روابط دوستانه شما با یک پذیرایی ساده شکل بگیرد. خیلی از افراد گزارش می دادند که دوستان قدیمی خود را دیدیم، فامیل ها را دیدیم، همسرم را دیدم، بچه های خود را دیدم در یک فضای صمیمی و با یک گفتگوی بسیار روح بخش، روحیه ساز و کامروا کننده. اینکه این رابطه دوستی دست مایه دعوت می شود، اینکه شما در دعوت به دوست خود می گویید که چند سال است همدیگر را ندیدیم، بیایید دور هم جمع شویم، یا چند تا دوست خیلی قدیمی، یا چندتا همکار از فضای کار بیرون می آیید و با هم صحبت می کنید یا چند تا دانشجو، یا از فضای عادی پدر و مادر و فرزند بیرون می آیید و با هم یک گفتگو می کنید و بعد یک پیام خیلی مینیمال در قالب این مجلس مینیمال راجع به امام زمانی که تمام زندگی ما هست، با آنها حرف می زنید، مطمئن باشید یک اتفاق خوب رقم می خورد. خیلی ساده بگویم دعوت کنید به یک مجلس ساده و هدف شما هم دور هم جمع شدن است. اساساً شما همدیگر را دوست دارید. شما مهمان های خود را دوست دارید و مشتاق هستید همدیگر را ببینید و جمع کردن ۳ یا ۴ نفر با یک پذیرایی ساده در یک مکان مشترک که میتواند کافی شاپ یا رستوران یا پیک نیک باشد، البته بهتر است که این برنامه در منزل شما باشد و این باعث می شود که یک مجلس خوب را رقم بزنید. پس این کار ساده ای است.
در نشست و مجلس مینیمال که ۱۰ دقیقه است، می تواند ۲ ساعت باشد، مینیمال بودن آن به معنای این است که شرکت کننده ها کوچک هستند، افرادی هستند که به طور طبیعی علاقه دارند با هم باشند، همدیگر را خوب می شناسند و دلتنگی باعث می شود که این افراد مشتاق دیدار هم باشند. شاید تاثیرگذاری آن زیاد باشد. وقتی فرد مشتاق است و دوست دارد شما را ببیند و شما را دوست دارد و شما هم او را دوست دارید، حیف است که ما از این موقعیت استفاده نکنیم. حال که ما چنین موقعیتی داریم میخواهیم یک پیام مینیمال هم به او برسانیم.
یک نکته ای که دوست دارم به آن دقت کنید و از خداوند متعال طلب کنید برایتان روشنش کند، این است که وقتی کلامی گفته می شود می تواند سه جزء داشته باشد که باید به اجزای آن دقت کنیم، مخصوصا مخصوصا پیام معصوم که در قالب واژگان عربی هست. میخواهم راجع به پیام مینیمال صحبت کنم. نکته مهمی که هست این است که ما یک متن عربی پیش رو داریم، از خداوند متعال یا معصومین علیهم السلام. این متن و گفته که بسیار ارزشمند است و حرف به حرف و کلمه به کلمه اش دُرّ و جواهر است. جمله عربی معانی زیادی دارد. این جمله به فارسی ترجمه می شود و بعد معمولاً متوقف می شود.
خیلی ها می گویند که باید حتما عربی آن گفته شود، عده ای می گویند حتما باید فارسی آن را گفت، عده ای هم می گویند حتما باید هر دو را گفت. نمی خواهم وارد این مناقشه بشوم، اما نکته مهم این است که عربی آن بسیار ارزشمند است و آن آیهای هست و نشانه و محکی است برای رسیدن به عمق و جان کلام که فارسی، آن را ندارد. اما چیزی که بالاتر از این است، حتی بالاتر از این واژه هاست، پیامی است که معصوم در دل این واژه می خواهند انتقال بدهند و معجزه ای است که در عملِ به آن پیام نهفته است. یعنی آن پیام حقانیت خودش را ثابت می کند. حتی اگر گفته نشود که معصوم آن را فرموده است. وقتی فرد به پیام عمل می کند، شاهد معجزه در زندگی اش خواهد بود. یعنی هم می فهمد حرف، حرف بزرگی است و هم وقتی عمل می کند تاثیرش را می بیند.
پیامی که در سبک زندگی در خطبه فدک متجلی است، در کارگاه قبلی گفته شد. متن عربی را اینجا نمی خوانم. هرچند وقتی به متن عربی مراجعه شود، اگر خود حضرت زهرا سلام الله علیها افق دید شما را باز کرده باشند، چیز جدیدی یاد می گیرید. این احترام من به متن عربی و وامدار دانستن خودم به متن عربی همیشه هست. اما می خواهم این را بگویم که ما باید پیام را منتقل کنیم. در مجلس مینیمال قرار نیست واژگان عربی را منتقل کنیم چون کلاس بالایی دارد و باید ساعت ها وقت گذاشت و زانو زد.
اما پیام حضرت زهرا سلام الله علیها در سه کلمه، در سه واژه عربی پیامی که حضرت گنجانده اند، این است:
اگر دوست داری خانه بزرگی داشته باشی، بخشی از خانه ات را در بخشی از زمان با دیگران به اشتراک بگذار، خداوند خانه ات را بزرگ می کند. یعنی مهمان دعوت کن. این می شود یک بخش را، در بخشی از زمان استفاده کردن. مثلا مجلس بگیر برای اهل بیت، مجلس شادی و یا روضه بگیر در بخشی از سال. اگر مسافرت می روی، به دوستان و آشنایانت اعلام کن، آنهایی که دوستشان داری بگو: خانه من در اختیار شما است. مثلا بگویید: من در ایام عید نیستم، می توانید بیایید این یک هفته در منزل ما بمانید. اگر دوست داری ماشینت بزرگ باشد، ماشینت مدلش بالاتر برود، وقتی داری از جایی به منزلت برمیگردی، یک عده را برسان و بقیه را در ماشینت شریک کن. اگر دوست داری دانشت زیاد شود، حالا هر دانشی، دانش کسب و کار، هرچیزی، آن دانش را در اختیار بقیه بگذار. اگر میخواهی پولت زیاد شود، از این پولت بخشی را برای وام دادن بگذار. حضرت زهرا سلام الله علیها وعده داده اند که سرمایه ات را بیشتر می کند. اگر می خواهی سهم و بهره ات از هدایت بالا برود، آنچه را که به عنوان دروازه های هدایت یاد گرفتی، به دیگران هم بگو.
می فرمایند: اگر کسی این کار را انجام دهد، خدا روزی او را در همان چیز بیشتر می کند و نفس و جان و شخصیت او را توسعه می دهد. این پیامی است که ما می خواهیم آن ها را در مجالس مینیمال برسانیم. حرف همیشگی ما هم این است که اگر میخواهید این پیام را پیاده کنید و آثار آن را ببینید از امام زمان علیه السلام، از مولود نیمه شعبان، کمک و یاری بخواهید. بدان که او تو را یاری خواهد کرد و به عنوان پیشکش هم به آن بزرگوار دعای برای تعجیل فرج ایشان را قرار بده. مجلس مینیمال شما، همراه با مهمان عزیزتان و یک دنیا شادی، و لبخند رضایت امام زمان علیه السلام، بهشتی است که باید خودتان بروید و ببینید و با گفتن تنها نمی شود.
بهرهوری در مجالس مینیمال خیلی بالاست. ما یک پویش داریم برای همین مجالس مینیمال که تعدادی انسان های خوب دور هم جمع هستند و ما هم همراه آنها سعی می کنیم که مجالس مرتب گرفته شود. فقط یک مقدار همت می خواهد همین!
نکته جالب این است که در مجالس مینیمال برای این بهره وری بالا است که شما عزیزی که و من و او و مایی که همیشه تا به حال شرکت کرده ایم، این بار می خواهیم خودمان برگزارکننده باشیم. خیلی افتخار بزرگی است، هر چقدر به آن فکر می کنم نمیتوانم آن را بیان کنم. برای تولد، میلاد و بزرگداشت بهترین انسانی که امروز روی کره زمین است، اصلاً قابل مقایسه با بقیه افراد نیست.
تا امروز همیشه شرکت کننده بودیم اما امروز برگزار کننده هستیم و این خیلی جالب است. در مجالس مینیمال قرار است شما حرف بزنید. شما برای مخاطب خود از خاطره شخصی زندگیتان و از یاری های استثنایی امام زمان علیه السلام بگویید. شما قرار است از آغوش باز پر مهر و محبت امام زمان علیه السلام حرف بزنید. شما قرار است خیلی جزئی و دوست داشتنی از لطف امام زمان علیهالسلام بگویید. به این صورت مخاطب شما که ممکن است پسرخاله یا دخترخاله شما یا بستگان شما باشند، از این خاطره شخصی و جزئی شما تشویق می شوند تا او هم برود و خاطره شخصی با امام زمان علیه السلام داشته باشد.
ما در نشست ها و مجالس مینیمال همیشه می گوییم که خود فرد برگزارکننده باید پیام را بدهد. اینکه برویم یک نفر دیگر را بیاوریم تا پیام را بدهد این خطاست. ما می خواهیم از دامان پر مهر اماممان بگوییم و می خواهیم جزئی صحبت کنیم که یکی از پیام های اهل بیت علیهم السلام را با کمک خواستن از امام زمان علیه السلام در زندگی خود پیاده کردیم. این ها یعنی بهره وری! این ها یعنی من با کمترین انرژی و هزینه و با کمترین تلاش دارم تعدادی از دوستانم را دعوت کنم و خودم هم حرف می زنم. یک طرف بهرهوری در تاثیر گذاری است. تو وقتی با مخاطب خود از خاطره شخصی خود با امام زمان علیه السلام حرف می زنی، باور کن بیشتر از هر سخنران دیگری در قلب او می توانی تاثیر بگذاری. چون تو را دوست دارد، قبول دارد، باور دارد و دل او (مخاطب تو) هم برای تو تنگ می شده و وقتی تو برخلاف خیلی از صحبت های دیگر کلی نمی گویی، می گویی من یک دردی داشتم که امام زمان علیهالسلام درمان کرد. چطوری؟ کمکم کرد یکی از توصیه های اهل بیت را عملی کنم.
اشتراک گذاشتن:
این پیام حضرت زهرا سلام الله علیها در خطبه فدک است و تو می گویی من در زندگی خود از امام زمان علیه السلام کمک خواستم، گفتم: یا صاحب الزمان مرا یاری کن از آنچه دارم با دیگران به اشتراک بگذارم و جوشش لطف خدا را ببینم در ازدیاد آنچه که به اشتراک گذاشتم. یا صاحب الزمان دوست دارم بزرگ شدن خانه خود را ببینم. کمکم کن بتوانم منزل خود را با دیگران به اشتراک بگذارم با مهمان دعوت کردن، با مجلس گرفتن. دوست دارم دانشم زیاد شود، کمکم کن دانشم را با دیگران به اشتراک بگذارم و هر وقت که به امام زمان می گوییم کمکم کن قبل از آن دعا برای فرج ایشان بخوانیم و این را هم در خاطره خود میگوییم. این یعنی تاثیرگذاری. این یعنی تو دیده ای که امام زمان علیه السلام کمک میکند. سبک زندگی خود را طوری عوض کنید که خوشحال و کامروا و کامکار شوید. این یعنی حداقل صرف زمان و انرژی. چون با یک دعوت ساده میتوانی دوستت، همکارت و همکلاسیت را دعوت کنی. با یک پذیرایی ساده. کلی از خاطراتتان را بگویید و حتما در خاطراتت تجربه چشیدن آغوش امام زمان علیه السلام را بگو. برخی از فیلسوف های ما می گویند، جمله غلطی است اما می گویند: اگر بخواهی، خدا برای تو آنقدر کوچک میشود، پایین می آید تا بتوانی او را در آغوش بکشی و به اندازه فهم تو خدا کوچک می شود. ما می گوییم خدا بزرگتر از آنی است که وصف شود. اصلا این جملات درمورد خدا صادق نیست. ولی وقتی خدا می بیند تو یک آغوش می خواهی از جنس خودت، آن وقت زیباترین انسان و بالاترین جانشین خودش را مامور می کند تا برای تو، آغوش باشد و اجازه می دهد تا با محبوبترین بنده اش، امام زمان علیه السلام پیوند بگیری و هرچه می خواهی به یاری او بگیری. اگر کسی به امام زمانش مراجعه کند، خدا نمی گذارد آرزوهایش بیات شود. داغ داغ به آرزوهایتان می رسید. با کمک خواستن از امام زمان علیه السلام و با برگزار کردن مجالس مینیمال.
نشست مینیمال، یک دنیا شادی و یک دنیا خاطره دارد که باید شما بگویید و پیام آن را برسانید. شما خانم یا آقا محترم آیا میدانید که مجالس مینیمال چند وقتی هست که شروع شده؟ برای من و تو می تواند از امروز شروع شود. اگر می خواهید در نیمه شعبان مجلس مینیمال بگیرید، از الان ساختن خاطره را شروع کن. آلبوم خاطراتت را بردار و از خاطراتت با امام زمان علیه السلام پُرش کن. شما هم می توانی سخنران مجلس مینیمال باشی. قرار است خاطره ات را بگویی، کار سختی نیست. قرار است مهمانانت را دعوت کنی و تدارک پذیرایی ساده ببینی و خودت حرف بزنی. قرار نیست خطابه باشد. قرار نیست که حرف های ارسطو و دیل کارنگی را اجرا کنی! بلکه قرار است خاطره ی شخصی بگویی.
از الان فکر کنیم قرار است چه کسانی را دعوت کنیم و از الان کتاب هایی که در روایات و در توضیح آیات هست، ورق بزن و بعد یک پیام بردار. ما در مجالس مینیمال فاطمی، پنج تا از پیام های خیلی زیبا حضرت زهرا سلام الله علیها را با هم مرور کردیم. می توانی به آنها مراجعه کنی. می توانی بروی سراغ نهج البلاغه. می توانی اگر از یک روایتی خیلی خوشت آمد و آن را پسندیدی، برای من بفرستی تا ما عبارتپردازیاش کنیم یا پیامش را استخراج کنیم و به شما بگوییم. ما راهش را می دانیم و شما هم بهتر از ما. راه اصلی اش گدایی بر درگاه امام زمان علیه السلام است. از امام زمان علیه السلام بخواه تا پیام جملات زیبای اهل بیت علیهم السلام را به تو بفرماید. در بحث فاطمیه ما یکی از پیام های زیبای آن بانو را گفتیم؛ حضرت می فرمایند که فقط سر یک نفر منت بگذار. خیلی پیام قشنگی است. چون ما معمولا می گوییم نباید منت گذاشت. حضرت زهرا سلام الله علیها می فرمایند که خدا می گوید منت بگذار، آن هم فقط سر یک نفر. خدا می فرماید: فقط سر من منت بگذار، زندگیت را آباد می کنم. خوب بیایید از همین لحظه و از همین الان به این پیام عمل کنیم. منت بگذاریم سر خدا. به چه معنا؟
وقتی می خواهیم سر یک نفر منت بگذاریم به او چه می گوییم؟ میگوییم: این کار را به خاطر تو کردم، چرا به من نگاه نکردی؟ چرا جواب ندادی؟ چرا پاداش کار من را ندادی؟ چرا تشکر نمی کنی؟ پیام حضرت زهرا سلام الله علیها این است؛ خدا می گوید: به بنده هایم این حرف ها را نزن، هر چقدر دوست داری به خودم بگو. خدایا من اگر نماز خواندم، فقط به خاطر تو بود. دوست دارم به من توجه کنی، دوست دارم به من پاداش بدهی، نه این که طلبکار باشم، نه.خدایا تویی که اجازه دادی من نماز بخوانم، این نعمت استثنایی را دادی، دیگر برای تو خانه و ماشین و همسر خوب کاری ندارد.
برای تو، حالا یک پله بالا بیاییم، بلکه صد پله!
ای خدایی که به من اجازه دادی با تو گفتگو کنم، از تو توجه می خواهم. دوست دارم اسم سمیع تو را در زندگی ام ببینم. دوست دارم وقتی صدایت می کنم یک جوری برایم گره گشایی کنی تا بفهمم کار خودت بوده.
خدایا من فقط به خاطر تو می روم با مردم راجع به امام زمان حرف می زنم، فقط به خاطر خودت. دوست دارم اگر اجازه دادی راجع به امام زمان علیه السلام حرف بزنم، جلوه های دیگری از زندگی با امام زمان علیه السلام را هم قسمتم کنی وکمکم کنی سر هیچ کس دیگری منت نگذارم. اصلا امور زندگی ام را تو بچرخان. من را از لذت گفتگو با خودت نَبُر. خدا میگوید: کارهایت را به خاطر من بکن و از کسی پاداش و توجه نخواه. در این صورت من، عزیز و محبوبت می کنم. کاری می کنم که همه دوستت داشته باشند. پس بیایید از امروز اگر به کسی محبت می کنیم انسان، همسر یا فرزند، از او انتظار نداشته باشیم، هرچه که دلمان می خواهد او برای ما انجام دهد، بگوییم خدا انجام دهد. خدا می گوید: من جای همه آدم های دنیا، تمام آرزوهایت را بر آورده می کنم فقط به کسی جز من نگو. اگر هم خواستی چیزی بگویی، بگو به خاطر خدا کردم.
پس مجالس مینیمال از امروز شروع می شود. هر پیامی خواستی بردار و عمل کن. حضرت زهرا علیها السلام می فرماید: اخلاص. یعنی بگوییم: خدایا! فقط به خاطر تو کردم که این کار با روزه تثبیت می شود.گاهی روزه بگیریم و از خداوند اخلاص بخواهیم. اخلاص یعنی؛ خدایا هر کاری می کنم فقط به خاطر خودت است. اگر انتظار دارم به خاطر کاری که کردم کسی من را احترام بگذارد، از تو می خواهم کاری کنی که بین مردم محترم بشوم. اگر انتظار دارم به من پول بدهند، از تو می خواهم که بدهی، اگر انتظار آبرو دارم از تو می خواهم، اگر توفیق هدایت کردن و هدایت شدن می خواهم، از تو می خواهم، پس از امروز عمل کن.
اما برای این که اخلاص داشته باشی، از امام زمان کمک بخواه تا دستت را بگیرد و انگیزه بدهد و بدان که حتما دستت را می گیرد. از امام زمان ارواحنا فداه بخواه تو را از شر وسواس شیطان و خستگی نجات دهد، حتما نجات می دهد. در این صورت می بینید که در بیست و چهار ساعت خیلی از لحظاتش را اخلاص داشتی. این تاثیر کمک خواستن از امام زمان ارواحنا فداه است. باور داشته باش که حضرت کمکت میکند. یاری بخواهی، یاری ات می کند و هر وقت میخواهی از امام زمان علیه السلام یاری بخواهی، قبل از آن برای فرج و ظهورش دعا کن. از همین الان هم می توانی مهمان هایت را دعوت کنی و بگویی که چقدر دلت برایشان تنگ شده و بگویی که دوست داری در روزهای آخر فروردین یا روزهای اول اردیبهشت یک نشست و مجلس بگذاری و آن ها را ببینی.
سلامِ امام زمان بر تو ای سخنران عزیز که دعوت کننده و برگزار کننده هستی.
آلبوم خاطراتت را با امام زمان ارواحنافداه پر کن!
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
دیدگاهتان را بنویسید