کارگاه آموزشی شماره ۶۷ – بررسی و نقد ادعاهای احمد الحسن البصری (مدعی یمانی) – جلسه چهارم

صوت کامل کارگاه:
بِسمِ اللهِ الرّحمنِ الرّحیم
الحَمدُلِله ربّ العالَمین و صَلّی اللهُ عَلی سَیّدِنا و نَبیّنا محمّد و عَلَی اهل بَیته الطّیّبینَ الطّاهرین لاسیّما مَولانا بقیّه اللهِ فی الاَرَضین و اللعنُ الدّائِم علی اعدائِهِم اجمَعین
اَللّهُمَّ کُنْ لِوَلِیِّکَ الْحُجَّهِ بْنِ الْحَسَنِ صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَ عَلى آبائِهِ فی هذِهِ السّاعَهِ وَ فی کُلِّ ساعَهٍ وَلِیّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً و َناصِراً وَ دَلیلاً وَ عَیْناً حَتّى تُسْکِنَهُ أَرْضَکَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فیها طَویلاً
بحث ما نقد و بررسی ادعاهای شخصی به نام احمد حسن بصری است. ادعای پنجم او ادعای امامت است. طرفداران احمد الحسن به چند دسته روایت استناد می کنند تا نشان دهند امامان بیش از دوازده نفر هستند و ما ائمه ای فراتر از دوازده نفر از ائمه اثنی عشر علیهم السلام داریم. یکی روایاتی بود که عبارت «الائِمَهَ مِن بَعدِه» را برای امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف به کار برده بود. خب آنجا بحث، بحثِ رجعت بود. امامانی که بعد از امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف تشریف می آورند، این بٌعد زمانی است، نه امامانی که غیر از آن دوازده امام هستند و در امتداد امامت ائمه اثنی عشر هستند. عبارت «الائمّهَ مِن وُلدِه» را هم استناد کرده بودند، ضمیر به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله بر می گردد. پس این دسته از روایات ثابت نمی کنند که ما امامانی غیر از ائمّه اثنی عشر داریم. روایت دیگری که مورد استنادشان قرار گرفته است، این روایت از امام باقر علیه السلام است که فرمودند: «الاِثنی عَشَرَ الاِمام مِن آلِ مُحَمّد، کُلّهُم مُحَدّث مِن وُلدِ رَسولِ الله و مِن وُلدِ عَلیّ علیه السلام و رَسول اللهِ صلی الله علیه و آله و عَلیّ هُم الوالِدان.» ترجمه حدیث این است که دوازده امام از اهل بیت پیامبر صلی الله علیه و آله هستند که همه آنها محدث و از فرزندان ایشان و امیرالمؤمنین علیه السلام هستند و پیامبر صلی الله علیه و آله و علی علیه السلام دو پدر این دوازده نفرند.
خب این نشان می دهد که همین روایت به نحو دیگری نقل شده بوده و آن نسخه ای که به دست ما رسیده، اشتباهی استنساخ شده بوده است. به علاوه اگر بخواهیم بر اساس این دو سه روایت، بر اساس این چند روایت، امامان را بیش از دوازده امام بدانیم، لازمه آن این است که صدها حدیث صحیح السند معتبر و محکم را کنار بگذاریم.
پس اعتقاد شیعه آن قدر محکم و متواتر و سینه به سینه نقل شده که ما می توانیم ضروری مذهب بدانیم. قطعاً اگر کسی معتقد به دوازده امام نبوده و بیشتر یا کمتر باشد، دیگر شیعه حساب نمی شود.
حالا که مشخص شد ما امامانی بیش از ۱۲ امام نداریم، کلا ادعای آقای احمدالحسن باطل شد. اما بیایم ببینیم که او در ادامه چه کار می کند؟!
می خواهد ثابت کند که حالا من یکی از آن امامان هستم. برای این کار به سه چیز بیشتر تمسک نکرده است.
۱- خواب:
در خیلی از ادعاهایش بحث خواب را مطرح می کند. می گوید: شما اگر مدتی با دعایی و ذکری که من می دهم، ممارست کنید، شب ها بخوانید، در خواب شخصی را خواهید دید که حتی امامت مرا به شما اعلام می کند.
۲- استخاره:
می گوید شما نیت کنید که حقیقت را خدا به شما نشان دهد؛ بعد به قرآن استخاره کنید. اگر بخواهید که خدا امامت مرا به شما نشان بدهد آیه ای از قرآن که در مورد بشارت به انبیا است یا به اولیای خداست، برای شما می آید و شما با این استخاره ای که کردید، حجت برایتان تمام می شود و می توانید به من به عنوان امام سیزدهم اعتقاد پیدا کنید. به همین راحتی!
۳- معجزه:
می گوید من معجزه دارم. به ظاهر آقای احمد الحسن حاضر شده به میدان معجزه بیاید. معجزه اش چیست؟ گفته است «معجزه من این است محل قبر مادرم فاطمه سلام الله علیها را می دانم! جایش هم کنار قبر امام حسن مجتبی علیه السلام در بقیع است.» عجب! بعد چطوری می خواهی این را ثابت کنی؟ می خواهی این قبر را بکنی تا بعد معلوم شود؟ هرکسی می تواند این ادعا را داشته باشد. بگوید من فلان چیز را می دانم. این ادعا آن قدر رسوا بود و آن قدر برای خودشان سخیف بود که زود پس گرفتند.
ادعای ششم او ادعای مهدویت است. اینجا ادعاهایش مقداری قوی تر و تکان دهنده تر می شود. برای مهدویت به پنج دسته روایت استناد کرده است. دسته اول روایتی که مهدی به غیر امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف هم اطلاق شده است.
روایت اول حذیفه از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نقل می کند: صحبت از مهدی بود و پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فرمودند: «انه یبایع بین الرکن و المقام.» با او بین رکن و مقام بیعت می شود. مرحوم شیخ طوسی این موضوع را در کتاب غیبت خود نقل کرده: سه نام احمد، عبدالله و مهدی برای آن فرد شمرده شده. ببینید امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف که نام شان احمد نیست، همچنین عبدالله هم نیست. پس این یک شخص دیگر است. پس مهدی برای کسی غیر از امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف آمده. پاسخ مطلب این است که وقتی که حذیفه می گوید صحبت از مهدی بود، به اصطلاح متشرعه در میان مؤمنین مشخص بود که مهدی یک نفر خاص است. مهدی مشخص بود که فرزند نهم از امام حسین علیه السلام است. آن شخص خاص را مهدی می گفتند. روایت بعدی اسبق ابن نباته از امیرالمؤمنین علیه السلام می گوید: خدمت حضرت رسیدم. ایشان را خیلی متفکر دیدم که به زمین اشاره می کردند. من در مورد مولودی از پشت یازدهمین نفر از اولادم فکر می کردم. این روایت در غیبت طوسی آمده. یازدهمین نفر از فرزندان امیرالمؤمنین علیه السلام کیست؟ امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف. از پشت او یک نفر می آید که او مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف است و زمین را پر از عدل و داد می کند. جالب است آقای احمد الحسن خودش را آن مهدی می داند که زمین را پر از عدل و داد می کند. این هم خیلی عجیب است. فقط نمی گوید من مهدی ام؛ بلکه اصلا همان مهدی که همه کار را قرار است انجام دهد، هم من هستم.
اما دسته دوم برای اثبات مهدویت خود. دسته دوم روایاتی هستند که خروج قائم عجل الله تعالی فرجه الشریف را، از علامات ظهور دانستند. پس معلوم می شود قائم عجل الله تعالی فرجه الشریف کسی است که قبل از ظهور و به عنوان علامت ظهور می کند.
- دسته سوم روایاتی که صاحب الامر را بر غیر امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف اطلاق کردند؛ یعنی لقب صاحب الامر بر کسی غیر از حضرت اطلاق کرده اند. یک روایت این است: «ان اَبی بصیر قال سمعت ابا جعفر علیه السلام» از حضرت باقر علیه السلام شنیدم: «فی صاحب هذالامر» بر صاحب این امر «سنت من موسی و سنت من عیسی و سنت من یوسف و سنت من محمد» از چهار پیامبر سنت هست. «فاما من موسی فَقُلْتُ مَا سُنَّهُمُوسَى قَالَ خَائِفٌ یَتَرَقَّبُ.» از موسی علیه السلام این است که خائف است و یترقب بود از آنچه که در داستان ها گفتند و در قرآن هم آمده است.
- دسته چهارم روایاتی هستند که اوصاف مختلفی برای مهدی بیان کردند. مثلا در یک جا برای رنگ صورت ایشان را سفید و در یک جا سیاه گفتند. در یک جا گفتند که او هشت ماه می جنگد ،در یک جا گفتند که حکومت مانند عروسی که به حجله اش می رود، به او تحویل داده می شود. در بعضی احادیث داریم او جمعه ظهور می کند، در برخی گفته اند شنبه ظهور می کند. داستان چیست؟ استدلال آقایان این است که پس معلوم می شود دو یا چند مهدی داریم. این ویژگی های مختلف برای چند نفر است. پاسخ این است که سند این روایات تماما بسیار مخدوش است و عموما روایاتی که توصیف کرده اند، از اهل سنت است و روایات اهل سنت در قضیه مهدی و منجی بسیار آشفته است.
- و اما دسته پنجم روایات. سلیم ابن قیس می گوید: از سلمان شنیدم که می گفت به پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله عرض کردم: مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف افضل است یا پدرش؟ حضرت فرمودند: پدر مهدی برتر از اوست. روایت دیگری هم داریم از سلیم ابن قیس از سلمان نقل شده که گفت پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: و کسی که قبل از اوست، برتر است. حالا ارتباط این چیست و چگونه استدلال می کنند؟ می گویند پدر امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف، افضل از مهدی است. اگر این مهدی، احمد الحسن باشد که پسر امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف است دیگر. قبلا هم ادعا کردیم پدرش افضل است. بسیار خب؛ امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف افضل از احمد الحسن و ما هیچ مشکلی نداریم. خودشان هم قبول می کنند؛ اما اگر این مهدی امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف باشند، آن وقت امام حسن عسکری علیه السلام باید برتر از امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف باشند و این با روایات دیگر جور در نمی آید.
ادعای ششم؛ در ادعای هفتم گفته می شود روایاتی داریم که اهتمام دارند به شخصی به نام احمد و با اوصاف احمد الحسن. بنابراین اگر چنین روایاتی باشد خیلی، خوب است.
چهار دسته روایات:
- دسته اول، روایاتی که از شخصی به نام احمد نام می برند. حالا به نحوی باید تمجید هم کنند. فقط نام نیست، احتمالا باید بگویند که در آن روایات تمجید هم شده است.
- روایت دوم از امام باقر علیه السلام: خداوند متعال در طالقان منطقه گنج هایی دارد، گنجی دارد که از جنس طلا و نقره نیست. دوازده هزار نفر هم در خراسان دارد. در روایت دیگر توضیح دادند که آنها افرادی هستند که معتقدند از شیعیان و از موالیان اهل بیت اند. پرچم شان به نام احمد بلند می شود. جوانی از بنی هاشم فرماندهی آنان را دارد. وقتی که این حرف را شنیدید، این شعار را که احمد احمد به نام احمد بلند شدند، به سمت آنان، به سمت آن فرمانده بشتابید. حتی اگر شده روی برف به طرف آن ها سینه خیز بروید و بپیوندید. خب پاسخ مطلب این است که در همین حدیث به روشنی بیان شده، یعنی هر وقت شنیدید. آقای احمدالحسن بیا با دوازده هزار نفر از خراسان با جمعی از طالقان قیام بکن، این ها شعار احمد احمد بدهند! شما که هیچ وقت این کار را نکردید، چرا می گویی بیایید با من بیعت کنید؟
- اما روایت سوم: حذیفه از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نقل می کند: وقتی که دقیقا سال ۳۵۰ شد، منادی از آسمان ندا می دهد «الا یا ایها الناس ان الله قد قطع من مده الجبارین و المنافقین» خداوند مهلت جبارین و منافقین را پایان داد. بهترین امت پیامبر صلی الله علیه و آله را بر شما ولایت داد. وقتی که سال ۳۵۰ شد، منادی می آید و چنین ندایی می دهد که این عبارت را احمد الحسن در خطبه خود آورده بود. ۳۵۰ سال که گذشته است. آقای احمد الحسن آن زمان به دنیا نیامده است. پس چرا ادعا می کنی؟ خود همین کذب او را ثابت می کند.
- روایت چهارم از امام باقر علیه السلام: قائم دو اسم دارد. اسم مخفی و اسم آشکار. «فاما الذی یخفا فاحمد و اما الذی یعلن فمحمد» حالا چگونه این را استدلال می کند؟ کار سختی است. استدلالشان این است که می گویند قائم وصف است. یعنی قیام کننده. برای قیام کننده ها دو اسم است. قیام کننده ها متعددند و دو اسم دارند. نام یکی مخفی است و نام دیگری آشکار است. آن که نامش مخفی است، احمد و دیگری که آشکار است، محمد است. م ح م د اسم امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف است. احمد می شود آقای احمد الحسن. اسم مخفی قیام کننده است. پاسخ این که این دو اسم، اسم یک نفرند نه دو نفر؛ خصوصا سیاق روایت.
- اما دسته دوم روایات. می گویند روایاتی داریم که به صفات احمد الحسن اشاره کرده است. اگر چنین چیزهایی باشد و این صفات واقعا تطبیق کند، خوب است. آدم می تواند اعتماد کند. در روایتی که امام صادق علیه السلام داشتند، نام اصحاب امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را می شمردند. چون روایتی داریم که نام ۳۱۳ نفر را حضرت بردند. در آن روایت آمده «و من البصره احمد.» خیلی عجیب است. پس شخصی از بصره به نام احمد از اصحاب امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف است.
- دسته سوم و چهارم روایات زمینه سازان ظهور و روایات خلیفه امام است. در مورد زمینه سازان ظهور پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: گروهی از مشرق می آیند، برای امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف زمینه سازی می کنند. خلیفه امام در مسجد هیره نماز خواهند خواند؛ چون مسجد کوفه کوچک است. این روایت هم در تذهیب آمده. اینها دیگر مشخص است. این روایات اگر کذب احمدالحسن را ثابت نکند، با قبل و بعد هیچ دلیلی بر صدق ادعایش نیست.
اللهم صل علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
دیدگاهتان را بنویسید