کارگاه آموزشی شماره ۶۶ – بررسی و نقد ادعاهای احمد الحسن البصری (مدعی یمانی) – جلسه سوم

صوت کامل کارگاه:
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
لا حول و لا قوه الا بالله العلی العظیم
توکلت علی حی الذی لا یموت و الحمدلله رب العالمین صلی علی حبیبک و حقیقت نورک و خاتم رسلک ابی القاسم محمد صلی الله علیه و آله و سلم و علی آله الطیبین الطاهرین المعصومین سیما بقیه الله فی السماوات والأرضین و اللعن علی أعدائهم و مخالفیهم و منکر فضائلهم و مناقبهم الی یوم الدین
ادعای سوم: یمانیت
همه می دانندکه او نه متولد یمن است، نه پدر و مادرش یمنی هستند و نه از یمن خروج کرده است!
پیروانش برای توجیه از دو راه وارد می شوند:
اول: او سید و از ذریه پیامبر صل الله علیه و آله و سلم است و پیامبر اکرم صل الله علیه و آله و سلم هم اهل یمن هستند! مکه بخشی از طهامه است و طهامه هم بخشی از یمن است؛ پس مکه هم در یمن است.
دوم: خود پیامبر صل الله علیه و آله و سلم می فرمایند: ایمان یمنی است (یعنی میان یمنی هاست) و من هم یمنی هستم.
پاسخ: اولا اینکه قبلا اثبات کردیم آقای احمدالحسن سید نیست و از ذریه پیامبر صل الله علیه و آله و سلم محسوب نمی شود. دوما وقتی این عبارتی که استدلال می کنند را بررسی می کنیم، در می یابیم که اصلا روایت نیست. یک جمله عربی است که جابر از امام صادق علیه السلام نقل کرده که روزی پیامبر صل الله علیه و آله و سلم با شخصی به نام عیینه مواجه شدند و او ادعا می کرد که من از شما، به علم رجال واردتر هستم. پیامبر صل الله علیه و آله و سلم به او فرمودند: بگو کدامیک از مردم بهتر هستند؟ گفت: اهالی نجد. پیامبر صل الله علیه و آله و سلم فرمودند: دروغ گفتی. مردم یمن بهتر هستند، ایمان یمانی است. حکمت یمانی و اگر هجرت نبود، من از اهل یمن بودم.
پس معلوم شد که پیامبر صل الله علیه و آله و سلم یمنی نیستند. و اما هیچ دلیلی بر اینکه طهامه از یمن باشد، نه از نظر جغرافیایی و نه تاریخی نیست.
دلیل دیگر آنکه در روایتی از امام صادق علیه السلام داریم که خروج یمانی از یمن است. و اصلا بر فرض مثال که فردی یمنی بود و از یمن خروج کرد و گفت من یمانی هستم، صرف همین که از یمن آمده، برای ما دلیل نیست. زیرا او باید دلائل و دیگر نشانه های روایات را هم دارا باشد و باید ثابت کند او واقعا همان یمانی وعده داده شده است. و در اینجا باز هم تنها دلیل ادعاهای احمد الحسن خواب است که قبلا هم حجیت خواب را بررسی کرده ایم.
ما در روایات داریم که:
۱- یمانی همزمان با سفیانی خروج می کند و مثل دو اسب مسابقه با هم می تازند. اما یمانی از ۲۰۰۸ ظهور کرده و خبری از سفیانی نیست!
۲- شاخصه مهم یمانی را ذکر کرده اند که تنها به امام زمان علیه السلام دعوت می کند و هیچ دعوتی نسبت به خودش ندارد، در حالی که احمد الحسن اصلا ادعای مهدویت برای خودش کرده و به خودش دعوت کرده است.
۳- در قیام ۲۰۰۸ شکست خورد و غیبت کرده و تا بحال پنهان شده که ما اصلا همچین نشانه ای برای یمانی نداریم.
۴- اول حیدرالمشطط را برای خودش یمانی معرفی کرد، ولی بعد او را عزل کرد و خودش را جای او نشاند!
ادعای چهارم: وصیت
دلیل: روایتی که مرحوم شیخ طوسی در کتاب الغیبت از پیامبر اکرم صل الله علیه و آله و سلم نقل کرده اند.
در شب وفات به امیرالمؤمنین علیه السلام فرمودند: کاغذی بیاور و وصیت مرا بنویس. «یا علی انه سیکون بعدی اثنی عشرا اماما، و من بعدهم اثنی عشر مهدیا، فانت یا علی اول اثنی عشرا اماما، سماک الله تعالی فی سمائه علی المرتضی امیرالمؤمنین الصدیق الاکبر و الفاروق الاعظم و المامون و المهدی، فاذا حضرتک الوفات فسلمها الی ابنی الحسن… فاذا حضرتک الوفات فلیسلمها الی حسن الفاضل (امام حسن عسکری)، فاذا حضرتک الوفات فلیسلمها الی محمد المستحفظ من آل محمد… ثم یکون من بعدی اثنی عشر مهدیا فاذا حضرته الوفات فلیسلمها الی ابنه اول المقربین له ثلاثه اسامی اسمی و اسم ابی و هو احمد و عبد الله والاسم ثالث المهدی و هو اول المؤمنین»
پاسخ:
دلیل اول: این روایت با همان معنایی که آنها برداشت می کنند، به هیچ وجه تطابقی بر این شخص ندارد. زیرا در حدیث وصیت تصریح شده که این مهدی ها، بعد از امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف می آیند و به شخصه امام زمان علیه السلام او را معرفی می کنند!
دلیل دوم: روایت به روشنی صراحت دارد که ابتدا دوازده امام می آیند بعد آن دوازده مهدی. یعنی آن دوازده نفر دیگر امام نیستند که احمدالحسن ادعای امامت کرد! و به همین راحتی از مصداق روایت خارج شد.
دلیل سوم: همان دلیل بر ذریه نبودن پیامبر صل الله علیه و آله و سلم، زیرا ظاهر حدیث، وصیت امام زمان علیه السلام بر پسرشان است.
پاسخ نقضی:
اگر فرض را بر معنی که پیروان احمدالحسن از این روایت برداشت می کنند، بگذاریم، ما چندین طایفه از متواترات و روایات داریم که این معنی را نقض می کند.
طایفه اول: پیامبر صل الله علیه و آله و سلم اوصیا خود را ۱۲ نفر می شمارند، اگر اینگونه بود، باید ۲۴ نفر معرفی می کردند!
سلمان فارسی نقل می کند: در همان بیماری ای که پیامبر صل الله علیه و آله و سلم از دنیا رفتند، من خدمتشان نشسته بودم «انا واخی و احد عشر اماماً اوصیائی الی یوم القیامه کلهم هادون و المهدیون»
جابر بن عبدالله انصاری می گوید: جندب بن جنابه بر پیامبر صل الله علیه و آله و سلم وارد شد. «یا جندب اوصیائی من بعدی بعدد نقباء بنی اسرائیل» پس او گفت: در تورات دوازده نفر دیدیم. پیامبر صل الله علیه و آله و سلم فرمودند: آری، بعد از من هم دوازده وصی هستند.
طایفه دوم: جابر بن عبدالله انصاری نقل می کند که بر حضرت زهرا سلام الله علیها وارد شدم. روبرویشان لوحی بود که چشم را خیره می کرد و بر آن نام ۱۲ نفر بود. پرسیدم چه کسانی هستند؟ فرمودند: «هذه اسماء الاوصیاء اولهم ابن عمی و احد عشر من ولدی و اخرهم قائم صلوات الله اجمعین»
تشرف فردی بنام طریف، خدمت امام زمان علیه السلام که فرمودند: «انا خاتم الاوصیاء»
طایفه سوم: روایاتی که می گوید: امام حسین علیه السلام رجعت می کنند و حکومت را در دست می گیرند.
امام صادق علیه السلام می فرمایند: سیدالشهدا علیه السلام میان همان اصحابی که در کربلا شهید شدند، همراه ۷۰ پیامبر (موسی بن عمران) رجعت می کنند و امام عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف، خاتمِ نبوت را به امام حسین علیه السلام تقدیم می کند و ایشان همان کسی است که امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را غسل و کفن می دهد و در قبرشان دفن می کند.
شیخ طوسی درکتاب الغیبه خود می آورد: بعد از امام عصر علیه السلام، مالک می شود. امامت را ۳۰۹ سال حکومت می کند و او منتصر به منصور است و خون خودش و خون اصحابش را می گیرد (که همان امام حسین علیه السلام می باشند)
از امام صادق علیه السلام نقل شده در کتاب مختصر بصائر درجات: از رجعت سؤال شد. آیا رجعت حقیقت است؟ فرمودند: بلی. گفتند: اولین کسی که رجعت می کند، کیست؟ فرمودند: حسین علیه السلام بلافاصله پس از امام عصرعجل الله تعالی فرجه الشریف .
پاسخ حلی:
عبارت «فاذا حضرته الوفات فلیسلمها الی ابنه» به چه کسی برمی گردد؟ به امام حسن عسکری علیه السلام یا امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف؟
در روایتی از پیامبر صل الله علیه و آله و سلم از مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف سؤال شد و ایشان فرمودند: با او در رکن و مقام بیعت می شود و اسمش احمد و عبدالله و مهدی است و او سه نام دارد.
مهدویت به معنای یک حکومت که با امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف شروع می شود. اگر دقت کرده باشید، در اول همان روایت، برای امیرالمؤمنین علیه السلام اسامی ای ذکر شد که یکی از آنها مهدی بود و برای تمامی ائمه ما، لقب مهدی را داریم. پس این مهدویت در زمان رجعت اتفاق می افتد.
امام سجاد علیه السلام: «یقوم القائم منا ثم یکون بعدا اثنی عشرا مهدیا»
ابی بصیر از امام صادق علیه السلام پرسید: از پدرتان شنیدم که بعد از قائم ۱۲ مهدی خواهد آمد. پاسخ دادند: «پدرم فرمود: دوازده مهدی خواهد آمد نه ۱۲ امام و آنها ۱۲ نفر از شیعیان ما هستند که به موالات حق ما دعوت می کنند.»
(در اینجا تفسیر مهدویت شیعیان هم آمده، به این صورت که به حق دعوت می کنند و می توانند عمال حضرت باشند)
نتیجه: پس منظور پیامبر صل الله علیه و آله و سلم از آن ۱۲ مهدی، همان ۱۲ امام هستند که در زمان رجعت مهدویت را بدست می گیرند.
(اما اگر بخواهیم این روایت وصیت را از نظر علم رجال بررسی کنیم و از نظر صحت، روایت ضعیفی است و این روایت را شیخ طوسی تصحیح می کند در جواب واقفیه)
دیدگاهتان را بنویسید