کارگاه آموزشی ۱۸۷ – طرح ها و ایده های نو در جهت ایجاد انگیزش خدمتگزاری ایام محرم و صفر

صوت کامل کارگاه
بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـنِ الرَّحِیمِ
اللَّهُمَّ کُنْ لِوَلِیِّکَ الحُجَهِ بنِ الحَسَن. صَلَواتُکَ علَیهِ و عَلی آبائِهِ فِی هَذِهِ السَّاعَهِ وَ فِی کُلِّ سَاعَهٍ وَلِیّاً وَ حَافِظاً وَ قَائِداً وَ نَاصِراً وَ دَلِیلًا وَ عَیْناً حَتَّى تُسْکِنَهُ أَرْضَکَ طَوْعاً وَ تُمَتعَهُ فِیهَا طَوِیلا
تقدیم به ساحت مقدس و مبارک و منور حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف صلوات.
موضوع اول:
سنین زیر سوم دبستان
ابتدا از سنین پایین تر شروع می کنیم. حتی سنین زیر سوم دبستان، اول دبستانی، دوم دبستانی و سنینی که اوایل دوست دارند با مدادرنگی ها کار و بیشتر نقاشی کنند. با توجه به هر سنی پیش برویم.
یک طرح یا حسین شهید را در اینترنت سرچ کنید. خیلی راحت می توانیم در ایام محرم و صفر برای بچه هایی که سنین پایین تر دارند، طرح های نقاشی خوبی از اینترنت پیدا کنید.
بنده یک طرح خوب پیدا کردم برای سنین دبستانی که الحمدلله مورد استقبال هم قرار گرفته که برایتان می گذارم. ان شاءالله که مورد استفاده شما هم قرار بگیرد. تصمیم گرفتم در این کارگاه آموزشی علاوه بر فکرها و طرح هایی در باب محتوایی برای سنین مربوطه، برای هر سنین یک کار عملی در باب خدمتگزاری بگویم.
برای سنین کوچکتر مثل سنین اول و دوم دبستان خیلی قشنگ می شود که اگر دانش آموزی نقاشی می کشد، همان را به عنوان تزئین کلاسی استفاده کنید. اگر دانش آموز یا خانواده یا کسی که آن را ارائه می دهد، خوش سلیقه باشد و با یک ربان مشکی یا یک کادر مشکی نقاشی هایش را تزئین کند و به دیوار اتاقش، به در خانه، داخل راه پله ها بچسباند، هر وقت این دانش آموز، از جلوی نقاشی رد شود، یاد امام حسین علیه السلام در دل او زنده می شود. این یک طرح خیلی ساده و خیلی سریع خدمتگزاری در ایام محرم و صفر است.
سنین سوم – چهارم – پنجم دبستان
طرح بسیار زیبایی که برای سنین سوم دبستان خودم بارها انجام دادم و خیلی نتیجه خوبی گرفتم، (دقت کنید که بچه ها در سنین سوم دبستان کار عملی خیلی دوست دارند. این که بتوانند با دست چیزی درست کنند.) ایام محرم و صفر است. نام حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام بر سر زبان هاست. چه بهتر که بیایند همین اسم حسین را بصورت یک طرح زیبا بکشند.
آسان ترین راه، ساده ترین راه:
من یک طرح حسین طراحی کردم و دور تا دور آن را به شکل دایره بریدم و به بچه ها دادم و از آن ها خواستم که رنگ کنند. اسم امام حسین علیه السلام را بزرگ کردم و داخل ۳ برگه A4 قرار دادم. ابتدا نگذاشتم بچه ها متوجه شوند که چه چیزی است و چه چیز را رنگ می کنند. (بچه های دبستانی، اول و دوم … در این سن ها از این کار خوششان می آید) رنگ می کنند، بعد که رنگ کردند، می گویم: حالا برگه ها را بهم بچسبانید. وقتی که بهم می چسبند، می بینند نام حسین شد! در یکی از کلاسها خلاقیت بیشتری به خرج دادم و اول برگه وسطی را به بچه ها دادم که حرف «ی» بود، بعد ترکیبی از کلمه «س و ی» بود. بعد برگه دومی را دادم. بعد برگه سومی را دادم که حرف «ن» بود بعد حرف «ح» را دادم. برگه ها را از بچه ها می گرفتم و سعی می کردم بچه ها متوجه نشوند که چکار می کنند و یک دفعه متوجه شوند، ببینند که این چیزی که رنگ کردیم، آخرش اسم «حسین» شد. سپس به هم چسب زدند، مرتب کردند و در آخر یک قاب بسیار زیبا شد. به همین شکل و خیلی راحت می شود کار عملی را در اتاقشان، در راهرو خانه شان نصب کنند که طرح بسیار زیبایی می شود. اگر کسی قرار شد این طرح را ارائه دهد، مداد رنگی های بهتری دست بچه ها بدهد تا این کار را انجام دهند. من طرح را می فرستم. باز هم می گویم دوستان می توانند از ایده آن استفاده کنند. هیچ مشکلی ندارد و ایده را افزایش دهند. خلاقیت بزنند و ما دقیقا در این کارگاه آموزشی می خواهیم همین را بدهیم.
طرح عملی برای خدمتگزاری فردی:
برای ایام محرم و صفر، یک طرح خیلی خوب دارم. برای سنین دوم و سوم، چهارم دبستان البته سوم و چهارم بیشتر اما تا پنجم دبستان هم می شود این کار را خیلی خوب انجام داد. بچه ها رنگ کردن را دوست دارند. در واقع تمامی انسان ها از رنگ کردن خوششان می آید. رنگ آمیزی یک بحث روانشناسی دارد. حتی برای درمان بزرگسالان بسیار استفاده می شود، اما چرا این موضوع را گفتم؟ در ایام محرم و صفر خیمه های زیادی وجود دارد که با شابلون هایی روی ماشین ها طرح یا علی علیه السلام، یا اباعبدالله الحسین علیه السلام، یا زینب کبری سلام الله علیها، یا حضرت رقیه سلام الله علیها و … می زنند و از این طرح ها زیاد استفاده می کنند.
پیشنهادم این است که پارچه هایی تهیه و به قطعه های مساوی تقسیم کنید. حالا به هر اندازه که خودتان دوست دارید، کاملا به انتخاب خودتان بستگی دارد. از خیمه ها سؤال کنید، در مشهد مشخص است که کجا هستند و یا شهرهای دیگر که این ها را تولید می کنند. مثلا در مشهد، در فلکه سراب تولیدی وجود دارد و شابلون تولید می کنند. حتما یک سر به این محل ها و محل های دیگر که وجود دارد بزنید و از این شابلون تهیه کنید. پارچه سیاه را خود بچه طرح بزند و طرحی را که زده، ببرد در خانه خودشان نصب کند. خودش در حیاط خانه، در راهرو یا اتاق خودش نصب کند و خانه را سیاه پوش کند. در واقع از بچگی سیاه پوشیدن و … را به بچه یاد می دهیم و این خیلی خوب است. ان شاءالله در آینده فرزنداتان با خوی حسینی بار خواهد آمد. این طرح خدمتگزاری بسیار انگیزشی زیبایی است و پیشنهاد می کنم که این کار را از دست ندهید. چون بارها اجرا شده و نتیجه گیری های عالی هم داشته. امیدوارم که برایتان مفید بوده باشد. سن که بالاتر می رود، قطعا کارهای محتوایی بیشتری لازم است. لازم است بچه ها در بین بازی، در بین حل مسئله و در بین فکر کردن، حدیث و کار یاد بگیرند. ویژه نامه دیگری دارم که ان شاءالله برایتان می فرستم. داخل این ویژه نامه که از چند بخش تشکیل شده، هم نقاشی است که اگر کسی خواست، می تواند نقاشی کند. هم جدولی بسیار زیبا هست که خیلی راحت می توان یک حدیث بسیار زیبا از امام حسین علیه السلام در باب اشک و فرهنگ گریه کردن را به بچه ها آموزش دهیم. پیشنهاد می کنم این کار بزرگ را از دست ندهید و حتما در جایی که هستید، اجرا کنید.
سنین ششم دبستان
طرح بسیار زیبایی برای سنین ششم دبستان دارم که البته برای پنجم، ششم و هفتم هم مناسب است، تحت عنوان گره غیبت. می توانید خیلی راحت این طرح را با کمترین هزینه سر کلاس اجرا کنید و نتیجه بسیار عالی می شود از این طرح گرفت.
طناب خیلی بزرگی که به نظرم در بنایی ها استفاده می شود و به آن ریسمان می گویند، تهیه کنید. سر کلاس ببرید و به بچه ها بگویید این یک ریسمان است. چند گره محکم بزنید. به بچه ها بگویید چه کسی می تواند این را باز کند؟ بچه ها خیلی راحت می آیند و باز می کنند. یک گره هم بزنید، کافی است. بعد با خودتان چند مدل نخ سر کلاس ببرید. مثلا طناب های پلاستیکی که چند مدل ضخیم و نازک دارد. از همه سایز ببرید. یکی یکی بعد از ریسمان همه این ها را امتحان کنید. بعد از ریسمان، طناب بعد طناب های نازک تر و بعد نخ هایی که مخصوص کیسه های برنج هست. کمی ضخامت بیشتری دارند؛ مثل نخ کاموا و ضخیم تر. همه این ها را یکی یکی گره بزنید و از بچه ها بخواهید آنها را باز کنند. در کلاس بین دانش آموزان مسابقه بگذارید که چه کسی می تواند گره ها را باز کند. از آخر نخ خیلی نازک خیاطی را گره ریز بزنید، طوری که اصلا مشخص نشود. بعد بگوییم که چطور می توان آن را باز کرد. به بچه ها بدهید تا آن را باز کنند. هیچ کس نمی تواند آن را باز کند. چون گره خیلی ریزی است. گره را محکم کنید که اصلا باز نشود. تذکری که می شود در این باب داد، این است که گره غیبت، گره ای است که سالیان سال، هزار و چند سال است که این گره باز نشده. پس هرچه دست کوچکتر باشد، می تواند گره های ریزتری را باز کند. چرا ما برای فرج امام زمانمان، از حضرت رقیه سلام الله علیها و از حضرت علی اصغر علیه السلام نمی خواهیم. برای مثال شهادت حضرت رقیه سلام الله علیها، ایام بسیار خوبی است که می توان در باب فرج امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف و در باب انگیزش خدمتگزاری تلاش کرد. محتوا، محتوای بسیار خوب و جذابی است. پیشنهاد می کنم اگر کلاس های پنجم، ششم و هفتم داشتید، حتما این طرح را اجرا کنید. فکر می کنم تا هشتم هم مفید باشد.
سنین هفتم – هشتم – نهم – دهم – یازدهم – دوازدهم دبیرستان
در باب سنین حدود هفتم، هشتم، نهم و دهم که البته هفتم تا حدی ضعیفتر اما هشتم و نهم بسیار راحت و دهم خیلی خوب و حتی برای یازدهم، دوازدهم و سنین بالاتر هم می توان انجام داد، در شهادت امام سجاد علیه السلام می توانید این طرح را اجرا کنید اما کلا مناسب ماه محرم و صفر و همه ایام می باشد. چون بیشتر در باب تذکری قرار دادم. اسم سجاد از سجده می آید. طبق آیه قرآن کریم، شیطان دشمن قسم خورده است که از پشت سر، رو به رو و راست و چپ به انسان حمله می کند و نمی گذارد که انسان با خدا بماند. به معنای واقعی چه راه هایی می ماند؟ راه آسمان و زمین که سجده و دعا کردن است.
امام سجاد علیه السلام همان طور که از اسمشان پیداست، به خاطر سجده کردن و نیایش هایشان بسیار معروف هستند. پیشنهاد می کنم در این موضوع، حتما برای کلاس یا دوستی که می خواهید مورد تبلیغ قرار دهید، این محتوا را از دست ندهید.
برای سنین هفتم، هشتم و نهم، متأسفانه بچه ها هنوز از ایام عاشورا، تاسوعا و محرم درک درستی ندارند. هنوز دقیق نمی دانند چه اتفاقاتی در این ایام می افتند. به خصوص اتفاقاتی که در دهه اول رخ داده است. من فایلی را برایتان می فرستم که بررسی اتفاقات این ایام خاص است. چون خیلی ها این مسائل را نمی دانند و خیلی ساده از آن رد می شوند. پیشنهاد می کنم حتما این محتوا را مطالعه کنید و سر کلاس ها اجرا کنید. چند تصویر رنگی در آن است که تصاویر رنگی را حتما پرینت رنگی با کیفیت بگیرید.
آخرین فایلی که برایتان ارسال می کنم، در باب اربعین حسینی است. پیشنهاد می کنم که حتما برای سنین هفتم، هشتم، نهم به بالا که اصلا محدودیت سنی ندارد، اجرا بفرمایید. بیان داستان واقعی از یک ماجراست که فردی گوسفندی را در راه اربعین نذر می کند تا در مسیر مشایه قربانی کند. به علت شلوغی و رد نشدن ماشین، گوسفند را از ماشین پیاده می کند تا موکبی که می خواهد ببرد و مسیر زیادی هم نبوده، این گوسفند را پیاده ببرد. وقتی که به جایی که می خواهند آن گوسفند را برای نهار یا فردای آن روز درست کنند، می رسند، بعد از ذبح کردن گوسفند و انداختن گوشت آن در دیگ پر از آب، هر کاری می کنند، آن گوشت پخته نمیشود. گوشت را از غذا در می آورند و تصمیم می گیرند که آن را کباب کنند. ولی باز هم آن گوشت در آتش سرخ نمی شود. چرا که گوسفند هم در اربعین حسینی پیاده روی کرده بود. ماجرای خیلی عجیب، جذاب و واقعی است که چند سال پیش در یکی از منبرهای سخنرانان بزرگ نقل شد. امیدوارم استفاده کنید و برای همه شما مثمر ثمر قرار بگیرد.
سنین بالاتر
طرح های عملی برای خدمتگزاری در سنین بالاتر بسیار زیاد است. علاوه بر این که طرح های خدمتگزاری در مجالس و خیمه های حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام بسیار است. اگر توانایی دارید، برگزار کردن میزگرد، برگزار کردن تابلوهای مصور و هرچیزی که قطعا کارگاه های آن برای سنین بالاتر در گروه آموزشی سفیران قرار داده می شود را خدمتتان توصیه می کنم.
والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وآلِ مُحَمَّدٍ و عَجِّلْ فَرَجَهُمْ
(جهت دریافت طرح ها، به بخش دانلود فایل در پایین همین صفحه مراجعه نمایید)
جهت دانلود صوت و متن کامل کارگاه، از قسمت دانلود فایل استفاده نمایید.
پسورد فایل : گزارش خرابی لینک
دیدگاهتان را بنویسید