کارگاه آموزشی شماره ۱۹۵ – همه چیز درباره جشن اینترنتی

صوت کامل کارگاه
بِسمِ اللهِ الرّحمنِ الرّحیم
سلام عرض می کنم خدمت همه شما. بحث را با دعای فرج آغاز می کنیم.
بِسمِ اللهِ الرّحمنِ الرّحیم
اَللّهُمَّ کُنْ لِوَلِیِّکَ الْحُجَّهِ بْنِ الْحَسَنِ صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَ عَلى آبائِهِ فی هذِهِ السّاعَهِ وَ فی کُلِّ ساعَهٍ وَلِیّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَلیلاً وَ عَیْناً حَتّى تُسْکِنَهُ أَرْضَکَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فیها طَویلاً. بِرَحمَتِکَ یا اَرحَمَ الرّاحِمین
انواع جشن اینترنتی
جشن های اینترنتی ۲ دسته هستند. دسته اول جشن های اینترنتی آنلاین هستند و دسته دوم جشن های اینترنتی آفلاین. در دسته اول، برنامه های زنده ای داریم که عملاً همان لحظه که در محل جشن خود که حالا مثلاً یک خانه یا حسینیه و هر جای دیگر است، پخش زنده انجام می دهیم، مخاطب همان لحظه واقعاً ما را همراهی می کند و مثلاً ۸ شب که شروع می کنیم، همان ساعت هم مخاطب می بیند که به آن جشن آنلاین می گوییم.
اما جشن هایی را هم می شود تدارک دید که الزاماً با این همه استرس و اضطراب نباشد و مقداری برنامه ریزی شده تر باشد و یک سری از فیلم ها از قبل ضبط شده و این جشن ها اصطلاحاً آفلاین هستند.
حالت سومی هم وجود دارد و آن ترکیبی از این دو است. یعنی ما می توانیم جشنی داشته باشیم که بعضی بخش های آن از قبل ضبط شده و بعضی بخش ها که نیاز به تعامل مخاطب زنده دارد، به صورت زنده اجرا می شود. مثلاً جشنی که سخنرانی آن از قبل ضبط شده، دعای آن از قبل ضبط شده.
و اما جشن های آنلاین؛ در واقع ۲ دسته، حالا به نوعی می توان گفت ۲ نرم افزار یا ۲ پلتفرم هستند که برای جشن هایی که مخاطب شما بیش از ۲۰ یا ۳۰ نفر است و جمعیت بالاست؛ مثلا ۱۰۰ یا ۲۰۰ یا ۵۰۰ نفر است یا ۱۰۰۰ نفر است، مناسبند. بسترهای مناسب این کار در کشور ما ۲ بستر اینستاگرام و آپارات هست که کاملاً این امکان را به ما می دهند تا ۱۰ هزار نفر هم آنلاین شوند و هیچ افت سرعتی نداشته باشیم. با آپارات از طریق نرم افزار OBS پخش زنده خیلی راحت می تواند انجام شود.
اما از طرف دیگر، اینستاگرام هم پخش زنده دارد و همه به راحتی می توانیم این کار را از طریقlive اینستاگرام که یا قبلاً خودتان تجربه کردید یا می توانید به راحتی تجربه کنید، انجام دهید.
و ۲ بستر بعدی، اسکایپ و اسکای روم هستند که با توجه به امکاناتی که این نرم افزارها دارد، برای جمع های زیر ۲۰ نفر مناسب است.
موضوع دوم در مورد جشن های اینترنتی یا دسته دوم، جشن های آفلاین هستند. جشن هایی که استرس آنها خیلی کمتر است. به جهت اینکه ما این برنامه ها را تقریباً از قبل تدارک دیدیم و طراحی کردیم و فقط در زمان های خاصی آن ها را پخش می کنیم.
نکته آخر و ساده ترین شکل جشن، جشن اس ام اسی است. شاید بخندید که مگر می شود اس ام اسی هم جشن گرفت؟ بله می شود. شما می توانید ویدئویی را در آپارات بگذارید و اجرای مجری را به صورت اس ام اسی برای مخاطبتان بفرستید، بعد در مرحله بعد لینک مسابقه را باز به صورت اس ام اسی را برای مخاطبتان بفرستید.
سرفصل اول: دعوت
سرفصل اول که در عموم جشن ها معمولاً استفاده می شود، سرفصل «دعوت» است.
در جشن حضوری، معمولاً یک کارت یا یک پست فضای مجازی به عنوان دعوت نامه آماده می کنیم. مخاطبین خود را دعوت می کنیم که در مراسم ما حضور داشته باشند.
بحث اول ما در دعوت این است که تا جایی که می توانیم، در دعوت مجازی خودمان برای جشن اینترنتی سعی کنیم برای مخاطبین خود وقت بگذاریم. به خصوصی بروید، بگویید: سلام من از جشن میلاد گل نرگس مزاحم شما می شوم. ما داریم تدارک می بینیم برای شما بسته ای را بفرستیم. می خواستم مطمئن شوم شما در آن ساعتی که ما جشن داریم، وقت دارید؟ می توانید حضور داشته باشید یا نه؟ اگر حضور دارید، من بسته را خدمتتان بفرستم و از شما آدرس بگیرم.
سرفصل دوم: پذیرایی
ما در جشن حضوری پذیرایی داریم. در جشن اینترنتی چطور می شود پذیرائی کرد؟
پذیرایی را در جشن اینترنتی می توانیم شبیه سازی کنیم و بسته ای که برای مخاطبمان می فرستیم، یک پک پذیرایی هم داخل آن قرار دهیم.
پس پذیرایی ما چه در قالب میان برنامه، چه شروع برنامه و چه در قالب شام می تواند در پکی که ما با ابعاد و اندازه مختلف بسته به بودجه وتوانائیمان برای مخاطبینمان ارسال می کنیم، باشد.
سرفصل سوم: سخنرانی اینترنتی
اگر مخاطب من در اولیه های مباحث و موضوعات مهدویت مشکل دارد، نباید خیلی جلو بروم و باید در همین اولیه ها بایستم و مخاطب را بیشتر با خودم همراه کنم. اگر برای مخاطب یکسری اولیه ها حل شده است و اطلاعات و نکات بیشتر را از من می خواهد، خب می توانم جلو بروم. پس این یک ارتباط دو طرفه خوبی را در جشن اینترنتی بین مخاطب و استاد برقرار می کند که به شدت توصیه من این است که اگر از بسترهایی مثل آپارات، اینستا گرام و بقیه فضاها استفاده می کنید، مثلا اگر در تلگرام هستید، حتماً یک آی دی یا شماره موبایل را اعلام کنید که مخاطبین به شما فیدبک بدهند و با شما در ارتباط باشند.
سرفصل چهارم: مسابقه و جایزه
مسابقات به شکل های مختلف در جشن های نیمه شعبان برگزار می شود و خیلی متنوع هستند. در مسابقات مجری را داریم که چند نفر را روی سن می آورد و با آنها مسابقه اجرا می کند که این مورد را می توان در جشن آنلاین هم داشت. برای مثال یک لایو اینستاگرام را در نظر بگیرید که می خواهم مسابقه ای اجرا کنم. می گویم چه کسی می تواند با من همراه شود؟ یک نفر را انتخاب می کنند و آن یک نفر را در واقع در لایو می آورم. لایو را دو نفره می کنم، مسابقه را با ایشان به اجرا در می آورم و نتیجه خودم را می گیرم.
سرفصل پنجم: هدیه پایانی
اگر قرار باشد پیک موتوری را بفرستیم درب خانه ها که بسته بفرستد، هدیه پایانی مان را هم می توانیم داخل همان بسته بگذاریم و این اتفاق، اتفاق خیلی خوبی است.
سرفصل ششم: نمایشگاه کتاب
در جشن حضوری، گاهی نمایشگاهی را تشکیل می دهیم. ده، بیست یا پنجاه عنوان از کتب نیمه شعبان را به رویت مخاطب می رسانیم و مخاطب از بین آنها انتخاب می کند که خیلی هم استقبال می شود. مخصوصاً در مراسم خانم ها که می آیند، کتاب را تهیه می کنند و بعد در خانه می خوانند.
در جشن اینترنتی چکار می توانیم بکنیم؟ کاری که می توانیم بکنیم که دوباره از گروه خدمتگزاران کمک می گیرم که آنها یک واحد نمایشگاه سیار دارند.
سر فصل هفتم: مداحی و مولودی
مداح ها معمولا دوست دارند مخاطبشان دست بزنند که این ارتباط در جشن اینترنتی سخت است که همه بخواهند کف بزنند. نوع دیگری از مداحی باید انتخاب شود. بیشتر باید مدح، شعرهای زیبا و تأثیرگذار باشد.
سرفصل هشتم: گروه سرود
در بحث گروه سرود، دو بحث می توانیم داشته باشیم.
اولا گروه سرود می توانند روی صحنه اجرای زنده داشته باشند و هماهنگی شان و همه چیزشان دیده شود و تأثیرگذار باشد و حتی می تواند کمی حرفه ای تر باشد و زمینه پشت سرشان یک پرده کروماکی سبز باشد که تصویر پشت سرشان عوض شود و یک سری کار حرفه ای تر هم می توان انجام داد که اثرگذاری آن سرود را بیشتر کند. می شود همزمان که عباراتی را می خوانند، جملات کلیدی از این سرود زیر تصویر نوشته شود و مخاطب را با آن عبارت های کلیدی همراه تر کند.
سرفصل نهم: تئاتر
کلا می توانیم تئاتر را اجرا کنیم، با چند دوربین ضبط کنیم، بعداً پخش کنیم. بهترین حالتش این است. البته یک مدل هم هست که چند نفره اجرا می شود. به هر حال این تئاترها را می توان در یک تصویر اجرا کرد و مخاطب با آن ارتباط بگیرد و حتی بعد از تئاتر می توانیم گفت و گوی کوتاهی درباره آن داشته باشیم. خود بازیگر بیاید و ارتباط برقرار کند و از همین فرصت استفاده کند. گاهی اوقات ما در برنامه آنلاین می توانیم حس هایی را به مخاطب القا کنیم.
سرفصل دهم: پرسش و پاسخ
در بسیاری از اوقات در جشن ها مراسم میز گفتگو داریم. به این صورت که ده نفر پشت میز می نشینند، بحثی مطرح می شود، به چالش کشیده می شود و افراد در مورد آن بحث باهم گفتگو می کنند.
این نوع مراسم در جشن های اینترنتی هم قابل اجراست. برای مثال اگر جشن ما از طریق تلگرام در حال برگزاریست، افراد گروه را ده نفر، ده نفر تقسیم کنید. هر گروه ده نفره یک استاد دارد که آیدی استاد در گروه قابل رؤیت هست و لینک هر گروه همزمان با بیان این صحبت ها برای افراد از طریق پیامک ارسال می شود. هر شخص وارد گروه خودش می شود و بحث مورد نظر مطرح می شود.
سرفصل یازدهم: قرائت دعا و قرآن
در بسته ای که برای مخاطب ارسال می کنید، می توانید کتابچه دعائی که قرار است در اول مراسم خوانده شود، به همراه ترجمه فارسی قرار داده شود. سعی شود که دعاهای متفاوت تر و جدیدتری نسبت به دعاهای معمول، مانند آل یاسین و عهد و… فرستاده شود تا افراد با دعاهای بیشتری در مورد امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف آشنا شوند.
سرفصل دوازدهم: فضاسازی جشن
معمولا برای فضای مراسم های حضوری، در ورودی مراسم و خود مراسم از کتیبه استفاده می شود.
فضاسازی مراسم اینترنتی به چه صورت خواهد بود؟
در پیج اینستاگرام گروه خدمتگزاران بنرهایی قبل از برنامه گذاشته می شود تا مخاطب را به حال و هوای نیمه شعبان نزدیک کند.
سرفصل سیزدهم: نظر سنجی و feedback
نظرسنجی در جشن های حضوری سخت اتفاق می افتد. به طور مثال پس از توزیع برگه نظرسنجی، افراد تعجیل در خروج دارند و فرصت پرکردن برگه را پیدا نمی کنند اما در نظر سنجی آنلاین کار راحت تر خواهد بود و اگر شما تصمیم به دادن هدیه پایانی داشته باشید، می توانید به این صورت مطرح کنید که لطفا پس از تکمیل برگه نظرسنجی، آدرس خود را برای ما بفرستید تا هدیه شما را برایتان ارسال کنیم
سرفصل چهاردهم: مسابقه گروهی
همان مسابقه ای که گفتیم، می تواند به صورت گروهی برگزار شود. مثلا ما ۵۰ نفر را در ۵ گروه ۱۰ نفره تقسیم کردیم و نماینده هر گروه در فضای چت پاسخ مسابقه را مطرح می کند. هر گروهی زودتر مطرح کند، امتیاز بیشتری خواهد گرفت.
سرفصل پانزدهم: استقبال از مهمان
به محض دیدن این که شخص وارد گروه شد و آنلاین است، با او تماس گرفته شود و گفته شود من از جشن فلان خدمتتان تماس گرفتم و می خواستم خدمتتان خیر مقدم بگویم. ما از حضور شما در این جشن بسیار خوشحال شدیم. ان شاءالله تا آخر برنامه ما را همراهی بفرمایید. متشکرم و خدانگهدار. این کار بسیار تأثیرگذار است.
سرفصل شانزدهم: قرعه کشی
مثلا در بعضی از جشن ها یک شماره در پک ها به فرد می دهند یا در جشن به آنها می گویند: شماره شما مثلاً دوازده است و قرار هست قرعه کشی مثلاً سفر کربلا یا سفر زیارتی مشهد داشته باشیم. این قرعه کشی بین همه انجام می شود. دیگر کسی که در مسابقه شرکت کند یا نه، نیست. همه در آن مشارکت دارند. فقط می گوییم باید آن موقع آنلاین باشد. اگر همان لحظه پیام دهیم آنلاین بود و در جشن با ما همراه بود، جایزه تعلق می گیرد وگرنه دوباره قرعه کشی را انجام می دهیم.
سرفصل هفدهم: کیک بری
از آنجایی که کیکی که برای تولد امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف تدارک دیده شده و شمع کیک آنجا فوت می شود، کیک بسیار متبرکی هست و باز می توانیم یک قرعه کشی هم بین شماره ها انجام دهیم و یا این که کسانی که دوست دارند این کیک را برایشان بفرستیم و تبرکاً از طرف بقیه کیک دست ایشان برسد، لطف کنند به این آیدی پیام دهند که قرعه کشی صورت بگیرد.
سرفصل هجدهم: پخش سرود و وکال
بین برنامه خود؛ حین توسل و کارهای مختلف، می توانیم سرود و وکال داشته باشیم. کاری که تقریباً در مجالس حضوری داریم، می توانیم در جشن آنلاین هم داشته باشیم و همزمان که مجری اجرا می کند، می توانیم سرود را هم همزمان با او پخش کنیم و الی آخر…
سرفصل نوزدهم: تعامل مخاطبین
یکی از مخاطبین هم فرمودند که بصورت پیامکی تعامل مخاطبینمان را می توانیم به صورت جدی داشته باشیم اما در برنامه حضوری معمولا مخاطبینی بیشتر تعامل می کنند که رو دارند و یک مقدار خجالتشان کم تر است اما در برنامه های غیر حضوری همه تعامل می کنند، چون خیلی مطرح نیست، همه تایپ می کنند، همه نظر می دهند و با شما درگیر می شوند. پس می شود بحث های تعاملی را مطرح کرد.
سرفصل بیست: مشارکت مالی
یکی از چیزایی که بین افراد و امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف پیوند ایجاد می کند، این است که برای حضرت از پول و از جیبشان خرج کنند و فقط این که بیایند و در جشن امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف شرکت کنند، شاید کفایت نکند.
سر فصل بیست و یک: معرفی کتاب
خیلی راحت در جشن آنلاین می توانیم یک کتاب را معرفی کنیم. فقط معرفی کنیم و صفحاتی از کتاب را ورق بزنیم و کتاب را برایشان بخوانیم.
سرفصل بیست و دو: دکور جشن
می توانیم دکور تأثیرگذاری داشته باشیم. خیلی می توانیم روی آن کار کنیم. امروز فقط یک تصویر مربع شکل است که مخاطب در موبایلش می بیند. اگر صحنه خوبی را بتوانیم ایجاد کنیم یا صحنه تأثیرگذار و بیاد ماندنی باشد، خیلی می تواند روی مخاطب تأثیرگذار باشد.
سرفصل بیست و سه: مستندسازی
عکس و فیلم از پشت صحنه، عوامل، کل برنامه فیلم برداری ضبط شود. بعداً حس خوبی برقرار می کند. حتی اگر بعضی از عکس های پشت صحنه برای افراد برای پیج و توی کانال و غیره منتشر شود تا یک مقدار حس نزدیک تری با جشن داشته باشند، می تواند مفید باشد. فیلم ها را هم می توان بعداً منتشر کرد و تأثیرگذار بود.
سرفصل بیست و چهارم: توسل پایانی
سر فصل بعدی توسل پایانی است که کاملاً آنلاین می توان اجرا کرد. متن ادبی، شعر یا مداحی محزون تری می تواند باشد. کارهای خیلی خوبی را می شود پخش کرد.
دیدگاهتان را بنویسید