کارگاه آموزشی شماره ۱۸ – نمایشگاه کتاب غدیر

نمایشگاه کتاب (غدیر)
در گارگاه آموزشی نمایشگاه کتاب غدیر به اهمیت کتاب و کتابخوانی در تبلیغ و خدمتگزاری غدیر میپردازیم.
صوت کارگاه آموزشی نمایشگاه کتاب غدیر
بسم اللّه الرحمن الرحیم
و به نستعین انه خیرُ ناصرٍ و معین
اللهّم صلی علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم والعن اعدائهم اجمعین
همان طور که مشاهده می فرمایید، یک عنوان دومی را برای این بحث انتخاب کردم؛ تحت عنوان تبلیغ در سنگر کتاب. واقعیت قضیه این است که اگر ما بخوایم برای غدیر، نیمه شعبان و هر مناسبت دیگر تبلیغ کنیم، یکی از سنگرهایی که یک مقداری شاید بشود گفت در حقش اجحاف شده و خلاصه خالی مانده، در بحث خدمتگزاری به غدیر، سنگر کتاب است.
کتب زیاد و در عین حال نفیسی در موضوع غدیر به قلم اساتید به رشته تحریر درآمده، اما در بحث ارائه این کتب به عموم جامعه و مردمی که به محتوای کتب نیازمند و محتاج هستند، یه مقداری کوتاهی صورت گرفته و شاید بخشی از این کوتاهی بگردد به ما که به هر حال اسم خودمان را مبلغ غدیر می گذاریم و در ایام غدیر سعی می کنیم که به غدیر خدمتی کرده باشیم و کار تبلیغی انجام داده باشیم. یکی از بسترهایی که واقعاً جای کار دارد، بحث کتاب است.
برای این که یک مقدار عمیق تر وارد این بحث شویم، اولاً به موضوع اهمیت کتاب و کتابخوانی خواهیم پرداخت، بعد بحث خدمتگزاری در کار کتاب را با ۴ زیرمجموعه ادامه خواهیم داد.
۱- اهمیت کتاب و کتابخوانی:
![]() |
![]() |
در تصاویر پیوست، صف خرید یک کتاب هست که برای اولین بار در یک کشور خارجی عرضه می شود و نشان می دهد که چه قدر در یک کشور خارجی به بحث کتاب و کتابخوانی اهمیت داده می شود. در تصویر دوم شاهد این هستیم که کتاب ها به صورت پالت پالت در داخل کتاب فروشی ها گذاشته می شود و فروخته می شود. نه این که بخواهند داخل قفسه بگذارند و یک جلد، یک جلد بفروشند. تعدادی می فروشند. یعنی مثل هایپرمارکت ها که شما می روید، ۱۰۰۰ تا از محصول را گذاشته اند که تا شب همه اش تمام می شود و با کتاب همچین برخوردی می کنند.
جلوتر که برویم، در تصویر بعدی هم به این موضوع دقیق تر بپردازیم که کتاب در دنیا واقعاً چه جایگاهی دارد.
در نمودار پیوست که مربوط به سال ۲۰۰۶ است، کلاً بحث مجموع فروش صنعت سرگرمی را مقایسه می کند.
مثلاً رادیو چقدر فروش داشته، چند میلیارد دلار فروش داشته؛ بعد مشاهده می کنید. موزیک، فیلم، بازی کامپیوتری و چیزهای مختلف دیگر که هست و فروش آن ها را نشان میدهد و شاهد این هستیم که بیشترین فروش مربوط به انتشار کتاب هست.
در دنیا کتاب واقعاً حرف برای گفتن دارد. با تمام حضور شبکه های اجتماعی و این که روز به روز داره توسعه پیدا می کند، کتاب هنوز جایگاه خودش را از دست نداده و چه بسا در برخی از حوزه ها پررنگ تر هم شد. متنی تهیه شده شاید تقریباً یک صفحه A4 هست، با هم بخونیمش خیلی متن جالبی هست. یکی از دوستانمون تهیه کرده واقعا قابل تأمل است.
هرچند کتاب به معنای اعم آن تنها به معنای اوراقی چند از کاغذ که در میان دو جلد چرمی یا مقوایی قرار دارد، نیست و میتوان آن را شامل مقولات دیگر نیز دانست اما در عصر ما آن چه بیش از هر چیز اهمیت دارد و فرهنگ عمومی را ارتقاء می بخشد، همین مطالعه کتابهای معمولی تحریری است. اهمیت مطالعه کتاب و کتابخوانی تا بدان حد است که اگر چنین پدیده ای وجود نمی داشت، قطعاً نام بسیاری از بزرگان دیگر زنده و برجای نمی ماند.
کتاب از دیر باز حافظ و احیا کننده تفکر و اندیشه های والا و منبع عظیمی بوده است که طالبان علم و اندیشه و حقیقت را سیراب کرده است.
بنابراین معنای اعم کتاب اگر هم شامل کتب انفسی و تکوینی باشد، نمی تواند چیزی از ارزش کتاب های منتشره بکاهد. فرهنگ و تمدن انسانی از دیرباز نشان داده که کتاب به هر شکل که باشد (کتیبه، سنگ نوشته، پاپیروس، استخوان، کاغذ و …) همواره جایگاه ارزنده خود را حفظ نموده است.
در دوران گذشته نیز گستردگی معنوی این واژه و اطلاق آن بر کتب انفسی و عقلی و تکوینی وجود داشته اما با این حال بشر هیچگاه نسبت به کتاب به معنای تحریری آن بی رغبت و غافل نبود و ادیان الهی نیز در قالب اسفار، صحف، مزامیر و کتب، به کتاب اهمیت داده و آن را ترویج نموده اند. چنان که در قرآن کریم کلمه کتاب ۷۱ بار به کار رفته است و سوره ای با عنوان «قلم» نازل گشته و در آن خداوند به قلم و آنچه می نویسد، سوگند خورده است.
در واقع عالمان وارسته و برجسته همواره با این دو نوع تلقی و برداشت از معنای کتاب: (تحریری و نفسانی) مواجه بوده اند اما باز هم کتاب تحریری را فراموش نکرده و با شعر یا نثر خود آثار گران سنگی برای آیندگان خلق نموده اند. توسعه و ترویج کتاب خوانی در دهه های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ (۱۳۶۰ – ۱۳۵۰) مورد توجه یونسکو قرار گرفت و اکنون از موضوعات و دغدغه های بزرگ کشور های در حال توسعه است. پژوهش های یونسکو جایگاه مهم کتابخوانی و اهمیت آن را برای توسعه اقتصادی کشورها روشن ساخته است. چرا ترویج کتابخوانی اهمیت دارد؟
دوران، دوران جهانی شدن و انفجار اطلاعات است. کودکان و نوجوانان با حجم عظیمی از اطلاعات که به شکل غیر فعال دریافت می کنند، رو به رو هستند. برای کودک امروزی فضا و امکانات کافی برای استقلال فکری وجود ندارد، امکان آشنایی حسی با طبیعت یا نیست یا کم است، بازی ها بیشتر آماده اند و کودک مانند گذشته هنگام بازی، نه ظلم پذیری، سازمان دهی، اداره کردن و اداره شدن از سوی دیگران و مهارت تصمیم گیری را نمی آموزند.
بنابراین به دنبال دستیابی به گونه ای استقلال درونی است. کودک امروزی خیلی زود دنیای کودکی را ترک می کند، پرده از رازها برایش کنار می رود و احساس دانستن همه چیز، تمام احساس شگفتی و کنجکاوی ای که او را به سوی علم و خلاقیت راهنمایی کند، راه را برای پیشرفت های بیشترش می بندد. این بی تفاوتی ناشی از دانستن همه چیز، برای زندگی او زیان بار است. تلاش خانواده ها و مربیان و آموزگاران، از مهدکودک تا دبیرستان در انباشت اطلاعات علمی در ذهن کودکان و نوجوانان از یک سو و نقش کامپیوتر و دنیای مجازی از سوی دیگر، ارتباط کودکان و نوجوانان را با دنیای واقعی، به ویژه جامعه انسانی محدود کرده است.
به طور میانگین می توان گفت سرانه مطالعه کتاب در دنیا ۴۵ دقیقه در روز است. سرانه بالای مطالعه در کشورهای توسعه یافته ای نظیر ژاپن با سرانه ۹۰ دقیقه مطالعه در روز یا انگلیس با حدود ۵۵ دقیقه در روز نشان از شاخص بالای توسعه در این کشورهاست. با این وجود، میزان مطالعه در کشوری مثل امریکا بسیار کم است. سرانه کتابخوانی در کشور ایران برای هر نفر تنها ۲ دقیقه در شبانه روز است! این سرانه با افزودن کتب درسی برای برخی از افراد در شبانه روزحدود ۶ دقیقه است. با توجه به جمعیت ۷۰ میلیونی کشور، یادآور شده که برای ملتی که بیش از ۸۵% باسواد دارد، این رقم، بسیار تأسف بار است. این در حالی است که شاخص های کتابخوانی در کشور بسیار بالاست و می توان از این شاخص ها به صورت بهینه استفاده کرد!
نکته مهمی که در این متنی که با هم خواندیم وجود داشت، این بود که خلاصه بحث کتاب یه جور شاخصه توسعه کشورهاست، چه از لحاظ اقتصادی، چه از لحاظ فرهنگی. از لحاظ فرهنگی هم اگر ما بخواهیم کار فرهنگی انجام دهیم، شاخص آن مطالعه کتاب است. یعنی اگر ما بخوایم بگوییم درجامعه ما مثلاً چه مقدار به موضوع فرهنگی غدیر پرداخته می شود، باید ببینیم مردم چقدر در مورد غدیر کتاب می خوانند و در آخرین بخش روایتی است بسیار گران بها از ائمه طاهرین علیهم السلام:
امام علی علیه السلام که فرمودند: کسی که با کتاب آرامش می یابد، هرگز آسایش از او سلب نمی شود.
امام صادق علیه السلام که فرمودند: کتاب هایتان را خوب نگه دارید که در آینده به آنها نیاز خواهید داشت.
امام حسن مجتبی علیه السلام که فرمودند: کتاب وسیله ای است که دانش بشری به مدد آن از تباه شدن مصون می ماند و به آیندگان منتقل می شود.
امام عصر علیه السلام در تشرف در خواب به شیخ صدوق فرمودند: چرا در موضوع غیبت کتابی تألیف نمی کنی تا اندوهت را زایل سازد؟!
خلاصه امام زمان علیه السلام به این خدمتگزاری اشاره مستقیم کرده اند. لذا این خدمتگزاری یک خدمتگزاری خاص هست و کار در زمینه کتاب مورد توصیه امام زمان علیه السلام بوده است. یک کلیپ که در پیوست می باشد و بعد وارد بحث بعدی می شویم.
همانطورکه در فیلم هم مشاهده کردید یک مقداری بحث، بحث جدی است در دنیا که یک کتاب رو که می خواهند رونمایی کنند، زمانش را مشخص می کنند و افراد صف تشکیل می دهند برای این که در آن زمان کتاب را بگیرند و زودتر کتاب را خریداری کنند و بخوانند. واقعاً یه اتفاقاتی می افتد در دنیا که ما از آن ها فاصله داریم.
بحث کتاب خیلی بحث مهمی است من تمام این مطالب را خدمت شما خواندم و گفتم که به این نکته برسم که ما نمی توانیم موضوع کتاب را در غدیر کمرنگ کنیم و بگوییم که خب مثلاً شبکه ها آمده و جایگزین شده است و کتاب دیگر اولویت ندارد. نه اصلاً بحث کتاب جایگاه ویژه خودش را دارد. ما کم کاری کردیم که کتاب غدیر شاید کمرنگ است الان در سطح جامعه، ولی غدیر امسال ان شاالله یک فرصت مناسب است برای این که در حوزه کتاب کاری انجام بدهیم. حالا جلوتر که برویم خدمتتان عرض خواهم کرد که چه کارهایی می شود انجام داد و چقدر این کارها بازده دارد و چه اهدافی رو دنبال می کند.
۲- خدمتگزاری در کار کتاب:
۱- نمایشگاه کتاب یکی از ارکان جشن ها شود
۲- پرزنت کتاب:
«یک نمایشگاه کتاب باید یکی از ارکان جشن ها بشود.» یعنی مثلاً همیشه در جشن ها قرآن خوانده می شود یا مداحی انجام می شود یا برنامه سرود پیش بینی می شود یا پذیرایی انجام می شود. این ها ارکان یک جشن است، نمی شود یکی را حذف کرد، ما باید تلاش کنیم نمایشگاه کتاب را به عنوان یکی از ارکان جا بیاندازیم، یعنی خوب طرف بگه آقا نمایشگاه کتابم کو؟ خب چراغونی انجام شده، شام تهیه شده، پذیرایی هم هماهنگ شده، نمایشگاه کتابم کو؟ یعنی نمایشگاه کتاب باید همچین جایگاهی رو پیدا کند. پس این بحث اول است. اما برای راه اندازی نمایشگاه کتاب کافیه ما کتاب تهیه کنیم. ۱۰ – ۲۰ – ۳۰ عنوان، هرچه بیشتر شاید بهتر یا شاید تعداد را کم کنیم، انتخابی تر بشود. خاص تر انتخاب کنیم، یه سری جنبه های دیگری را دارد.
خلاصه با یک میز و رومیزی و یک تخفیفی که اعلام کنیم که مخاطبین جذب بشوند، به خرید بیشتر کتاب، یک نمایشگاه کتاب شکل می گیرد. یکی از کارهای جالبی که می شود انجام داد، این است که در ورودی جشن ها که در برخی تصاویر هم مشاهده می کنید، توی حیاطی که جشن دارد، فرد بیاید نمایشگاه کتاب برگزار کند که مخاطبینی که زودتر می آیند، از نمایشگاه بازدید کنند تا بعد همه جمع بشوند و جشن را شروع کنند. یا یکی دیگر از کارایی که می شود انجام داد، این که خود مدیر جشن به بحث نمایشگاه کتاب اهمیت بدهد، بیاید و بخشی از زمان جشن را به نمایشگاه کتابی که در محل جشن برپا شده اختصاص بدهد.
یعنی بگوید که مثلاً «الان می خواهیم برویم و از نمایشگاه کتابی که در حیاط است، به مدت ۱۰ دقیقه دیدن کنیم» و یک توضیح مختصری هم بدهد. مثل یک برنامه پذیرایی سلف سرویس بیایم از نمایشگاه کتاب بازدید کنیم و کتابی را اگر مایلیم خریداری کنیم و دوباره برگردیم برای ادامه جشن.
یکی از کارهای جالبی که می شود انجام داد، این است که این نمایشگاه کتاب را به عنوان یک برنامه مستقل انجام داد.
حتماً لازم نیست در حاشیه یک جشن برگزار بشود، ما نمونه ای را داشتیم که یکی از بزرگواران آمده بود یک سری برگه هایی رو چاپ کرده بود، توی همسایه ها اعلام کرده بود که آقا ما مثلاً فرض کنید از ساعت ۸ تا ۱۰ شب یه نمایشگاه کتاب در پارکینگ خونمون میخوایم برگزار کنیم به همراه توزیع شربت و نمایشگاه کتابمون. کتب تخصصی غدیر هست با مثلا ۳۰% یا ۵۰% تخفیف. مخاطبین جذب شده بودن و یک شیرینی و شربتی توزیع می شد و دعوت می شدند داخل پارکینگ که از نمایشگاه بازدید کنند و کل برنامه همین بود.
یعنی لازم نیست که حتماً نمایشگاه کتاب در حاشیه یک برنامه جشن باشد و خودش می تواند یک برنامه مستقل اجرا بشود و واقعاً بازده خیلی خوبی را مثل این دوست بزرگوار و موردهایی که من شاهدش بودم، از برنامه مستقل نمایشگاه کتاب داشته اند. یا مثلاً در فضایی مثل دانشگاه؛ خود نمایشگاه کتاب برگزاری اش یک برنامه مستقل است و لازم نیست حتماً ما جشنی را در دانشگاه بگیریم و در کنارش نمایشگاه کتاب برگزارکنیم. خود نمایشگاه کتاب جایگاه و موضوعیت دارد.
یا مثلاً در فضاهایی مثل خیمه های شیرینی و شربت، ما که این خیمه رو برپاکرده ایم، داربست هم زده ایم. می توانیم داربست را کمی بزرگتر بگیریم و یک نمایشگاه کتاب هم در کنار خیمه برگزار کنیم که افرادی که می آیند، بالاخره شربت را می گیرند، لیوان شربت دستشونه و چند دقیقه دم خیمه ما معطل می شوند، عناوین کتب غدیر هم به چشمشان بخورد و این نمایشگاه برگزار بشود و به اهداف نمایشگاه برسیم ان شاالله و حتی در مساجد که افراد می آیند برای نماز، توی مسجد نماز جماعت می خوانند و بعد از نماز فرصتی را دارند، در آن فرصت بتوانیم نمایشگاه کتابی را برگزار کنیم. و عناوین کتب را تبلیغ کنیم و یکی از کارای خیلی مهمی که باید در نمایشگاه کتاب انجام بشود، این که نمایشگاه کتاب را با پرزنت اعلام کنیم.
یعنی در مورد کتاب ها به افراد توضیح بدیم و این نباشد که فقط کتاب ها را بگزاریم و فقط افراد بیایند و ببینند. خب ما یک مدتی که نمایشگاه کتاب برگزار می کردیم، صرفاً یه نمایشگاه کتاب را برپا می کردیم و کتب را ارائه می کردیم به افراد، بعداً چند موردی را امتحان کردیم که خیلی جواب داد و پاسخگو است.
مثلاً فرض کنید شما در ورودی جشن در حیاط منزل یک نمایشگاهی برگزار شده (خودم دیدم به عینه) که کسی که پشت میز ایستاده بود ما را صدا زد «میتونم یه ۲ دقیقه وقتتون رو بگیرم؟» حالا ما داشتیم می رفتیم تو محل جشن، گفتیم «خواهش می کنم. در خدمتتون هستیم» گفت: «عنوان این کتاب را تا بحال دیدین؟» گفتم: «چه کتابی؟» گفتش: «این کتاب»، شروع کرد یکی ۲ کلمه در مورد اون کتاب گفت و در ما ایجاد انگیزه کرد که این کتاب رو بخریم. خب این پرزنت وقتی فقط بحث خرید هست، یک وقت نه اهداف دیگه ای رو هم دارد، در واقع اون بنده خدا با توضیحاتی که در مورد کتاب داد، یک سری مطالب علمی هم به ما منتقل کرد.
یعنی ما یک سری اطلاعات بدست بیاریم درموضوع غدیر. خب خیلی جالب است و می تواند غیر از این که ما به هدف فروش کتاب که خودش یک هدف هست، چون می رود در کتابخانه افراد و به هر حال خوانده می شود، اثرات و برکات خودش دارد. این هم یک هدف است ولی صرف پرزنت خودش می تواند یک فعالیت تبلیغی فوق العاده باشد و حیف که ما بستر رو فراهم کنیم یک نفر پای این نمایشگاه نگذاریم که پرزنت کند نمایشگاه را.
واقعاً این پرزنت فرد در پویایی نمایشگاه ما خیلی اثر جدی دارد. لذا توصیه می شود ما افرادی را آموزش بدهیم، مخصوصاً به افرادی که توانایی پرزنت را داشته باشند که در نمایشگاه ما پرزنت انجام بدهند. خیلی هم کار پیچیده ای نیست، همین که عناوین کتاب را نگاه کند و بداند در این کتاب چه می گذرد، می تواند به راحتی پرزنت کتاب را انجام بدهد وحالا قوی ترش هم این که خودِ کتاب را خوانده باشد، یعنی وقتی کتاب را برمی دارد و می گوید آیا با این کتاب آشنا هستید؟
بگوید من این کتاب را خوانده ام و این کتاب فوق العاده است و این کتاب این ویژگی ها را دارد. وقتی خود طرف کتاب رو خوانده باشد خیلی اثر خواهد داشت. یک بحث دیگری که مطرح است، اهداف برگزاری نمایشگاه کتاب است. یک توضیحی من در مورد این اهداف بدهم:
هدف اول ما در برگزاری نمایشگاه کتاب که خیلی راحت به آن می رسیم، بحث تبلیغ شعار غدیر است. همین که ما یک نمایشگاه به پا کردیم و افرادی آمدند و کتب غدیر را دیدند، خودش تبلیغ غدیر انجام شده و خودش کار تعظیم شعائر غدیر است. پس به هدف اول به راحتی می رسیم. هدف دوم این که عموم جامعه نمی دانند در موضوع غدیر چه قدر عنوان کتاب است.
لذا وقتی ما تعدد کتب او در یک نمایشگاه به تصویر می کشیم، مخاطب می گوید من نمی دانستم غدیر این قدر موضوع مهمی است که این همه در موردش کتاب است. اساساً نمایشگاه تخصصی خودش نشان دهنده اهمیت موضوع است. مثلاً وقتی یک نمایشگاه برگزار می شود، تحت عنوان کتب پیرامون مولانا؛ خب این نشان دهنده اهمیت این شخصیت است، چه جایگاهی دارد که حدود مثلا ۱۰۰ جلد کتاب در موضوع فقط شخصیت او نوشته شده و تاریخچه زندگی او و … . خب کاری به اون موضوع نداریم، می خواهیم بگوییم در بحث غدیر که ما این همه کتاب داریم، چرا نیاییم تعدد آنها را به رؤیت مردم برسانیم. پس خود موضوع نشان دادن تعدد کتب غدیر یک هدف هست و موضوع غدیر را در ذهن افراد پر اهمیت می کند.
هدف سوم پرزنت و معرفی کتاب است. همین قدر که طرف بداند یک کتاب در موضوع طول عمر امام زمان علیه السلام وجود داره و وقتی با یک شبهه طول عمر برخورد می کند، می گوید یک کتاب هست که در مورد طول عمر است. حتماً در آن کتاب یک سری پاسخ هایی به این موضوع و شبهه داده شده و یا وقتی در موضوع غدیر با مثلاً مشکل و شبهه ای مواجه می شود، خب قبلاً وقتی با یک کتابی آشنا شده که می داند در این کتاب جواب سؤالش هست، ولو اینکه این کتاب را نخریده باشد، براش خیلی مفید است و می گردد این کتاب را پیدا می کند و جوابش را در می آورد.
هدف چهارم فروش کتاب و ورود کتاب به خانه ها است. همین قدر که کتاب برود توی قفسه خانه ها قرار بگیرد، در کنار مفاتیح و قرآن و کتب دیگر ما کتب غدیر را هم در خانه ها داشته باشیم، این خودش یک هدف است و هدف پنجم اینکه اگر ما خوب پرزنت کنیم و کتاب را بفروشیم، در طرف ایجاد انگیزه بشود که برود این کتاب را بخواند. یعنی ما یک قدم بریم جلوتر و آن اینکه افزایش سطح معرفتی افراد در بحث غدیر باشد که بگوییم: آقا مثلاً از ما ۱۰ نفر کتاب خریدند. از این ۱۰ نفر ۵ نفرشان کتاب ها را خواندند، واقعاً خیلی فوق العاده هست، این هدف یک هدف عالی است.
بحث بعدی در رابطه با خدمتگزاری که در حوزه کار کتاب می شود، انجام دادن خود بحث پرزنت کتاب در جشن و مراسم ها است. یک پرزنت را در موضوع قبلی گفتیم که بحث پرزنت نمایشگاه کتاب بود که یک نمایشگاه برپا می کنیم. یک نفر باشد که توضیح بدهد. افراد سؤال دارند و معرفی کند به افراد و ایجاد انگیزه کند که کتاب را خریداری کنند.
اما یک کار جالب و ابتکاری که انجام شده در این چند سال و واقعاً جواب های خیلی خوبی را از آن داشتیم. یک نمونه اش را من خدمتتان عرض می کنم و نمونه فایل صوتی را هم خدمتتان تقدیم می کنم که ببینید چه اتفاقایی افتاده است. بحث پرزنت کتاب در یک مجلس است.
یعنی ما وقت کوتاهی در حد چند دقیقه از مجری وقت بگیریم و در مجلس چند کتاب را معرفی کنیم و بگوییم اگر بخواهید در نمایشگاه کتاب قابل خریداری است. اما این برنامه خودش یه برنامه مستقل است که مطالبی را هم می شود در آن منتقل کرد. مثلاً در این نمونه ۳ کتاب «خطبه غدیر»، «اسرار آل محمد» و «حسنیه» معرفی شده است. هر کدام در مجالس مختلف است، عیناً فایل صوتی همان مجلس را می فرستم. همه نشسته اند. یک نفر رفته پشت میکروفون و دارد صحبت می کند و پرزنت می کند. همه گوش می کنند. فوق العاده است و در واقع اثرگذاری این کار بالاست و بلااستثناء در تمام جشن هایی که ما این طرح را اجرا کردیم، این ۳ تا کتاب کلاً در نمایشگاه کم می آمد.
یعنی حتماً خریداری می شد و این نشان دهنده اثر پرزنت است. نه اینکه بگویم ما کار خیلی شاقی انجام دادیم. نه یک معرفی معمولی و ساده است، خودتان فایل صوتی را گوش کنید. می بینید که خیلی پرزنت قوی هم نیست، اما اثر داشت.
اثرش این بود که این کتاب ها در نمایشگاه بلااستثناء فروخته می شد و این قدرت این طرح را نشان می دهد که این طرح واقعا جوابگو است. پس با هم این نمونه کار را می شنویم. (فایل صوتی)
۳- تخفیف و فروش
یکی دیگر از بحث هایی که در رابطه با بحث نمایشگاه کتاب مطرح است و خودش یک زمینه خدمتگزاری است، این است که وقتی یک نمایشگاه کتابی را تهیه و برپا کردیم، از صاحب منزلی که در آن جشن گرفتیم یا یک نفر دیگر، بیایم با او مطرح کنیم این موضوع را که بیاید و مقداری هزینه کند و ما بتوانیم تخفیف مان را مثلاً به جای ۱۰% ،۲۰% اعلام کنیم.
واقعیت قضیه این است که واقعاً قیمت آن زحمتی که نویسنده کشیده، اصلا با آن عددی که پشت جلد کتاب نمایش داده می شود، همخوانی ندارد. یعنی آن قیمت فقط قیمت چاپ و نشر است، نه قیمت ارزش کتاب. اما در عین حال با تمام این که ارزش کتاب بسیار بالاست و این مبالغ مبالغی نیست، با این تفاسیر یک ذهنیت عمومی است نسبت به بحث تخفیف. مردم نسبت به این تخفیفات یک سری واکنش های خوبی را نشان می دهند و ما باید سعی کنیم به این وسیله افراد را جذب کنیم برای اینکه کتب را بخرند. خب یکی از خدمتگزاری های خوب همین است.
مثلاً اگر کل نمایشگاه کتاب ما ۲۰۰ هزار تومان باشد، شخص اگر بخواهد ۲۰% هم بانی بشود که ۱۰% تخفیف ما را بکند ۳۰%، می شود ۴۰ هزار تومن!!! با پرداخت همین مقدار یک دفعه ما تخفیف مان را به جای ۱۰% ،۳۰% اعلام می کنیم. این امر در فروش کتاب تأثیر زیادی دارد. لذا یکی از کارهایی که می شود انجام داد به عنوان یک خدمتگزاری که برای صاحب خانه یا صاحب برنامه تعریف می شود، همین خدمتگزاری در حوزه افزایش تخفیف است و باز این نکته را توجه باید داشته باشیم که دشمنان غدیر به رایگان کتاب هایش را به داخل خانه ها می فرستد!
یعنی در عین حال که ما نمی خواهیم ارزش کار از بین برود، باید این موضوع را بدانیم که خلاصه تخفیف مهم است. کتاب بیشتری در خانه افراد برود و واقعاً دشمن دارد به رایگان کتب خود را به خانه افراد می فرستد.
۴- حومه و شهرستان ها
زمینه چهارمی که در بحث خدمتگزاری کتاب هست، بحث حومه شهرها و شهرستان های اطراف است. برعکس تصور ما که فکر میکنیم مثلاً باید حتماً برای خرید کتاب و برگزاری نمایشگاه کتاب یک توان مالی حداقلی وجود داشته باشد و معمولاً در حومه شهرها افرادی که روستایی هستند و یا در شهرهای خیلی کوچک زندگی می کنند، شاید توان مالی نداشته باشند که بخواهند کتاب بخرند. تجربه خود من ثابت کرده است که وقتی رفتیم نمایشگاه را در حومه شهر برگزار کردیم، آن بنده خدایی که درحومه بوده، خیلی بیشتر استقبال کرده و نمایشگاه فروش بالاتری داشته و این برعکس تصور ماست.
واقعیت این که فضای شهرستان ها و فضای حومه شهرها به شدت محتاج این کتب است و اگر کسی همت کند و یک نمایشگاه کتابی را بگذارد در ماشینش و ببرد در یک راه دوری، یک نمایشگاه کتابی، نزدیک مسجدی برپا کند و میز را با خودش ببرد و نمایشگاه را برگزار کند، می شود گفت که واقعا کار بزرگی انجام داده، با توجه به این که این کتاب ها در خانه افراد می رود و در آن منطقه این کتاب ها تأثیر می گذارد. این کتاب ها شبهات افراد را برطرف می کند. این کتاب ها اعتقادات افراد را نجات می دهد و نگاه مان باید نگاه بسیار مثبتی به این قضیه باشد و واقعاً توفیق خدمتی که آماده است و ممکن است با یکی دو تا تماس این کار انجام بشود. یه نفر شهرستانی پیدا کنی، قبول کند نمایشگاه را برگزار کند و نمایشگاه را فقط بفرستیم.
حالا زمینه فرستادن و تهیه کتابش را هم ان شاءالله خدمت تان عرض خواهم کرد و آخرین نکته: پشت صحنه یک نمایشگاه کتاب. خب رسیدیم به آخرین نکته و آن این که واقعاً پشت صحنه این نمایشگاه کتاب چیست؟
با همتی که در کانال خدمتگزاران نیمه شعبان انجام گرفت، در ایام نیمه شعبان محصولی ارائه شد که پک نمایشگاه کتاب بود که فرصت نشد من صحبت کنم که می تواند برای معرفی کتاب ها استندهایی هم داشته باشد. می تواند مسابقاتی از داخل نمایشگاه ها باشد به عنوان بخشی از برنامه های جشن و ایده های خیلی زیادی می شود داد ولی به هر حال یک پکی را دوستان آماده کردند که ۱۴ عنوان کتاب برگزیده نیمه شعبان که خب تقریباً قیمت کتاب ها را هم سعی کردند با ۱۰% تخفیف لحاظ کنند و با یک جعبه خیلی شکیل و یه سری استند و پایه شیشه ای که معرفی کتب مختلف بود. این پک را کامل با تمام امکانات؛ حتی آن برگه ای که درصد تخفیف را دارد و اطلاعات شان را معمولاً داخل پک میگذارند و در اختیار شما مبلغین عزیز قرار می دهند.
خب دقت دارید که یک هزینه ای را برای نیمه شعبان پیش بینی کردیم حدود ۲۵۰ تومان بود که برای هر نمایشگاه کتاب با احتساب آن شیشه ها و پایه ها، کلاً یک قیمت پشت جلد کتاب ها در می آمد. یعنی اگر طرف می خواست همان کتاب و همان قیمت بفروشد، عملاً ضرری هم نمی کرد و اگر می خواست که یک مقداری هم تخفیف بدهد، خب تخفیفش را بانی می شد.
نکته مهمش اینجاست که اصل زحمت این نمایشگاه تهیه کتابش است. ارسال کتابش برای شما است که تمام این کارها ان شاءالله برای غدیر هم اگر توفیق داشته باشیم، در همین کانال خدمتگزاران انجام بشود، جزء اولین محصولات مان پک نمایشگاه کتاب غدیر خواهد بود. حالا بایه هزینه ای همین حدود ۲۰۰ – ۳۰۰ تومان که واقعاً هزینه ای نیست و عملاً کتاب است و یک مبلغش که با فروختن برمی گردد، یک مبلغش هم با برگزاری نمایشگاه در جاهای مختلف. اگر هم نشد، نهایتش این که این کتاب ها را هدیه می دهیم به افراد مختلف و واقعاً بازده خیلی خوبی را از یک نمایشگاه کتاب داشته باشید. این به عنوان یک محصول در کانال خدمتگزاران عرضه خواهد شد و واقعاً عمده زحمتش همین تهیه کتاب ها و بحث های مختلفی که پشت صحنه کار هستند، انجام می شود. حالا که همچین بستری آماده است و آماده می شود، کار خیلی مهمی که شما باید انجام بدهید.
اول: در واقع بحث برپایی نمایشگاه است و دوم: بحث پرزنت کتاب که پرزنت کتاب را هم در دو شکل خدمتتان آموزش دادیم. یکی بحث این که کتب مختلف را پای میز نمایشگاه پرزنت کنید، یکی هم اینکه دو یا چند عنوان کتاب را داخل جشن پرزنت کنید و به شدت شما را به این کار توصیه می کنم و واقعاً احساس می کنم جواب خوبی خواهید گرفت. امیدوارم که موفق باشید در این حوزه ورود به مسیر خدمت.
خب در پایان هم روایتی از پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم خدمتتان عرض می کنم که فرمودند: «مَن فُتِحَ لَهُ بابٌ مِنَ الخَیرِ فَلیَنتَهِزهُ؛ فَإِنَّهُ لا یَدری مَتى یُغلَقُ عَنهُ». «کسی که یک باب خیری برایش باز می شود، باید آن را مراقبت کند. معلوم نیست دوباره این باب خیر چه زمانی باز می شود.» واقعاً این زمینه نمایشگاه کتاب، زمینه کار در حوزه کتاب، یک باب خیری است که برای همه ما خدمتگزاران غدیر ان شاءالله باز است. امیدوارم که همه بتوانیم از این باب خیر استفاده کنیم و امیدوارم که این بحث آموزشی کلاً به کار شما بیاد و شما بتوانید از آن حداکثر استفاده را داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید