کارگاه آموزشی شماره ۱۱۲ – غرفه بازی کودکان در جشن ها – جلسه دوم

صوت کامل کارگاه
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم
اَللّهُمَّ کُنْ لِوَلِیِّکَ الْحُجَّهِ بْنِ الْحَسَنِ صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَ عَلى آبائِهِ فی هذِهِ السّاعَهِ وَ فی کُلِّ ساعَهٍ
وَلِیّاً وَ حافِظاً وَ قائِداً و ناصِراً وَ دَلیلاً وَ عَیْناً حَتّى تُسْکِنَهُ أَرْضَکَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فیها طَویلاً
الحَمدُلِله الّذی جَعَلَنا مِنَ المُتَمَسّکینَ بِوِلایَهِ مَولانا وَ سَیّدَنا امیرَالمومِنین علی علیه السّلام
با سلام و احترام. خلاصه ای از جلسه قبل عرض می کنم. در جلسه قبل درباره بازی هایی صحبت کردیم که نیاز به خریدن وسایل خاصی نداشتند و به راحتی امکان اجرا کردن داشتند. این جلسه بازی هایی را معرفی می کنیم که نیاز به خریدن اسباب آن هست. البته شاید بتوان بعضی را درست کرد. قبل از اینکه به سراغ بازی ها برویم، باید اسباب بازی ها را بشناسیم و هر کدام که برای بچه ها، چه دختر و چه پسر جذاب است، تهیه کنیم. نه اینکه صرفا یک خرید داشته باشیم و کاربردی نداشته باشد. باید دقت کنیم که اسباب بازی هایی که معرفی می کنیم، برای چه گروه و سنی است. یک تقسیم بندی مختصری داریم که به این ترتیب است که بچه های پیش دبستانی، اول، دوم و سوم را در گروه کودک قرار می دهیم و چهارم، پنجم و ششم را در گروه نوجوان. هر اسباب بازی ای که معرفی کردم، در آخر عرض می کنم بیشتر برای کدام گروه مناسب است.
دو دسته بازی را عرض می کنم. یک دسته کلی، بازی های فکری است که دقت و سرعت عمل مورد نیاز آن است و دسته بندی دوم بازی هایی است که حرکتی و ساختنی است.
ابتدا بازی های حرکتی و ساختنی را عرض می کنم و بعد سراغ بازی های فکری می روم.
۱- بازی های حرکتی و ساختنی
الف) بازی های نشانه روی
بازی های حرکتی و ساختنی سه دسته جزئی تر دارد. دسته اول بازی هایی است که در دسته بندی بازی های نشانه روی قرار می گیرد. اولین بازی که عرض می کنم، دارت است. دارت، بازی جذابی است و برای گروه سنی کودک و نوجوانان قابل استفاده و جذاب است. نکته ای که حتماً باید رعایت شود، این است که به هیچ عنوان دارت سوزنی تهیه نشود. به هر حال ممکن است دردسر داشته باشد. احتیاط را رعایت کنید و دارت های آهن ربایی بگیرید و بزرگترین سایز آن را هم بگیرید. چون سایز کوچک آن شاید کمی برای بچه ها سخت باشد. بچه ها در فاصله یک یا دو متری قرار می گیرند و به نوبت شروع به پرتاب کردن می کنند و هر کدام ۳ تا ۶ پرتاب انجام می دهند. می توان بچه ها را به دو گروه تقسیم کرد و دو دارت به دیوار زده و امتیازها را جمع کنیم و حالت برد و باخت و هیجان به بازی دهیم. در همین دسته، بازی دوم، پرتاب حلقه است. پرتاب حلقه بیشتر برای کودکان جذاب است. بازی سوم بولینگ است. بولینگ خیلی ساده و سبک و راحت است و برای گروه سنی کودک جذاب است. این بازی را نیز می توانید امتیازبندی کنید و بچه ها به نوبت هر کدام ۳ توپ پرت کنند.
بازی چهارم، کشمکش نام دارد. این بازی دارای یک صفحه تخته ای است. وسط صفحه، یک نوار چوبی وجود دارد که وسطش سوراخ است. دو طرف زمین هم دو عدد کش است. هر نفر ۵ مهره دارد. بچه ها باید سعی کنند تمام مهره هایشان را بدون اینکه پرتاب کنند، فقط با کش از آن سوراخ در زمین حریف هل دهند. در نهایت هر کس زودتر توانست تمام مهره هایش را در زمین حریف وارد کند، او برنده است. ابزار این بازی را باید ۷ یا ۸ عدد بگیرید که هر ۲ نفر با یکی بازی کنند. بازی فوق العاده جذابی است، هم برای کودک و هم برای نوجوان.
آخرین و پنجمین بازی در این دسته، نشانه روی با تفنگ ژله ای است. این تفنگ ها گلوله های پلاستیکی دارد که در حدود ده دقیقه تا یک ربع در آب بگذاریم، بزرگ می شود. بعد گلوله ها را در مخزن تفنگ می ریزیم. به هر نفر، هر تعدادی که بخواهیم، گلوله می دهیم. یک نشانه درست می کنیم؛ مثلا توپی یا توپ پینگ پنگی را آویزان می کنیم. چیزی که بچه ها بتوانند از یک فاصله نسبتا دور بزنند. هرکس می تواند ۵ یا ۱۰ تیر بزند.
ب) بازی های ساختنی
در دسته بندی بازی های حرکتی و ساختنی، پس از اشاره به چند بازی حرکتی در ادامه به ۵ – ۶ مورد از بازی های ساختنی اشاره می کنم.
اولین بازی، بازی بسیار معروف دومینو است. این بازی نیازمند وسیله خاصی نیست، ولی اگر تخته ای داشته باشید که بچه ها بتوانند روی آن بچینند، قطعات سبک باشد و در معرض باد کولر و پنکه نباشد، بهتر است. این بازی بیشتر برای کودک جذاب و جالب است.
بازی دوم، بازی ستاره ها نام دارد. این بازی قطعاتی پلاستیکی دارد که دارای چند سایز مختلف است. دو سایز بزرگ و کوچک دارد. گاهی دایره ای است. مدل دیگر آن شکل دار است. این بازی هم بیشتر برای گروه کودک جالب است.
بازی سوم لگو است. لگو مقداری گران است اما بازی فوقالعاده هیجانانگیز، جالب و جذابی برای بچهها است. اسم تجاری اش آجره است. اگر می خواهید این بازی را تهیه کنید، بهتر است حجم زیاد آن را بگیرید که بچهها از بازی کردن با آن لذت ببرند و به هرکس باید ۳۰-۴۰ قطعه برسد. خیلی از بچه ها این بازی را ندیده اند. بازی جذاب و جالبی است. برای نوجوانان هم جذاب باشد.
بازی چهارم چوبینه است. شما هرگونه خانه سازی و خانه های چوبی بیابید، برای بچه ها جالب و جذاب است.
بازی ساختنی پنجم، نرمچین نام دارد. این بازی شامل قطعات پلاستیکی فوق العاده نرم و بی خطر است. شیارهایی روی قطعات پلاستیکی وجود دارد که بچهها با فرو کردن این قطعات پلاستیکی در همدیگر، می توانند اشکال مختلف حیوانات و وسایل نقلیه و … را بسازند. این بازی نیز برای کودکان بسیار جذاب است.
بازی ششم و آخری که در این دسته قرار می گیرد، بازی مگنت است. متاسفانه قیمت مگنت هر روز بالاتر می رود ولی بازی خیلی جالب و جذابی است. برای نوجوان هم قابل استفاده است. در این بازی مجموعه نقشه هایی وجود دارد که بچه ها می توانند از روی آنها شکل هایی که دوست دارند، بسازند.
ج) بازی های حرکتی
در بازی حرکتی، دو بازی معرفی می کنیم. بازی اول فوتبال دستی است که بسیار معرف حضور دوستان است. اگر توان مالی آن را داشتید، بزرگ تهیه شود که در هر طرف دو، سه نفر بایستند و چهار تا شش نفر بتوانند با آن بازی کنند. این بازی بیشتر برای نوجوانان جذاب است.
بازی دوم بازی ماز است. «ماز» بصورت الکترونیکی در اپلیکیشن ها زیاد وجود دارد. این بازی ماز که عرض می کنم، تفاوتش با آنها مقداری زیاد است. آنها صفحه ای را در اختیار کودک می گذارند و باید با مداد از یک نقطه حرکت و مسیری مارپیچ را طی کند و به انتها برسد. اما دوستان این بازی را تغییر داده اند و نوع جدیدی از آن را اختراع کرده اند؛ به این صورت که شما این بازی را با یک بنر انجام می دهید. بنری که لازم ندارید، بردارید و یک توپ کوچک هم تهیه کنید. این بازی را می توانید هم با چهار نفر شروع کنید و هم به صورت تیمی با تعداد نفرات بیشتر انجام دهید. نوع اول به این صورت است که شما یک تیم را مهاجم و یک تیم مدافع می کنید. باید بنری انتخاب کنید که قبلا استفاده شده است و نوشته ها یا تصاویر پشت آن دیده نشود. شما یک سوراخ در یک قسمتی از بنر ایجاد کرده و تکه ای از آن را می برید. سوراخ ایجاد شده باید بزرگ باشد که توپ به راحتی از داخلش رد شود و پایین بیفتد. هر گوشه بنر را به دست یکی از بچه ها می دهیم. تیمی که مهاجم است، سعی می کند با بالا و پایین کردن بنر، توپ را داخل سوراخ بیندازد و تیمی که مدافع است، باید سعی کند وقتی توپ به سمت سوراخ آمد، بنر را طوری بالا و پایین کنند که توپ وارد سوراخ نشود. اگر توپ از سوراخ رد شود، گل خورده اند و جای دو تیم عوض می شود. یا برای مثال پنج دقیقه با این ترتیب بازی کنید و بعد از پنج دقیقه جای تیم ها را عوض کنیم. در نوع دوم شما می توانید یک سوراخ را به دو سوراخ تبدیل کنید. یعنی برای هر تیم یک دروازه درست کنید. یعنی هر تیم یک سوراخ دارد که اگر تیم مقابل توپ را در آن سوراخ بیندازد، آن گروه یک گل خورده اند و بالعکس. مدلهای مختلف دیگر هم هست که خودتان می توانید اضافه کنید.
۲- بازی های فکری
دسته اول در بازی های فکری، انواع بازی های دوز است. مدل های مختلف دوز در بازار، به اسم های مختلف موجود است. اما روش های کلی آن به این صورت است که یک سری مهره را باید قرار دهند. اگر مهره های همرنگ بیشتری در یک جهت قرار بگیرند، آن بازیکن برنده می شود. مدل اول، دوز ایستاده است. این مدل بسیار ساده و برای کودکان و نوجوانان جذاب و جالب است. یک صفحه ایستاده روی یک پایه قرار داده می شود و به هر نفر مثلا پانزده مهره شبیه سکه به رنگ قرمز و آبی داده می شود. هر نفر موظف است داخل صفحه ایستاده، یک مهره را از بالا بیندازد. این بازی را می توان بصورت چهارتایی و پنج تایی نیز بازی کرد. به این ترتیب که اگر کسی چهار مهره اش در یک راستا قرار گرفت، یک امتیاز برای او در نظر گرفته می شود. پنج تایی مقداری سخت تر است و شاید بچه ها خسته و کسل شوند. وقتی چهارتایی بازی می کنید، بچه ها باید دقت کنند که اگر چهار مهره در یک ستون قرار گرفت یا در یک سطر یا به صورت اریب، هر سه مدل قبول است و یک امتیاز می گیرد. اگر کسی یک امتیاز گرفت، بازی تمام نمی شود و ادامه پیدا می کند تا مهره هایشان تمام شود. نام دسته دوم دوز، پنتاگو است. پنتاگو به این صورت است که هر نفر دارای حدودا ده گوی مشکی یا ده گوی سفید روی یک صفحه مربعی است که از چهار مربع کوچک تر متحرک تشکیل شده است. به این صورت که هر نفر هر مهره ای را که روی صفحه قرار داد، موظف است (یعنی اختیاری نیست) یکی از آن چهار صفحه متحرک را یک دور موافق یا مخالف جهت ساعت بچرخاند (قانون بازی بر عهده خودتان است) و نوبت نفر بعدی می شود. در این بازی هم اگر کسی چهار مهره اش در یک راستا قرار بگیرد (عمودی، افقی یا اریب)، یک امتیاز برای او در نظر گرفته می شود. به این ترتیب بازی ادامه پیدا می کند تا مهره ها تمام شود. مدل سوم کمی سخت است. از این لحاظ که باید به بچه ها آموزش دهید تا بچه ها یاد بگیرند و جذب این بازی شوند. شاید نزدیک به نیم ساعت زمان ببرد. نام این بازی اَبلون است. این بازی دارای یک صفحه ۶ ضلعی است. در بالای صفحه ۱۴ مهره سفید و پایین صفحه ۱۴ مهره مشکی قرار داده می شود. هرکس باید سعی کند مهره های حریف را از بازی بیرون ببرد. هرکس توانست زودتر مهره های دوستش و البته مهره های بیشتری را بیرون ببرد، برنده است. آخرین و چهارمین مدل دوز به اسم اُتِلو است. مهره های اتلو،گوی نیست. به شکل سکه هایی است که هر طرف آن رنگ های متفاوتی دارد (مثلا مشکی و سفید). بازی به این صورت است که هر نفر تعدادی مهره دارد. می توانید مهره ها را قاطی بگذارید ولی بهتر است که جدا کنید و به هرکس حدود ده مهره به تعدادی که در جعبه است، بدهید. بعد به نوبت هرکسی یک مهره در صفحه می گذارد. آن کسی که سفید است، باید مهرهها را از روی سفید آن در صفحه بگذارد و بعد نوبت نفر بعدی می شود. کِی امتیازگیری شروع می شود؟ وقتی بتواند یکی از مهره های حریف را محاصره کند. یعنی چه؟ یعنی مثلاً یک مهره سفید بین دو مهره مشکی قرار بگیرد. در این صورت کسی که رنگ مهره هایش مشکی بود، مهره سفید را برمی گرداند و رو به مشکی می گذارد و این مهره برای او می شود و بازی ادامه پیدا می کند. تا زمانی که بچه ها امتیاز بگیرند و تا زمانی که مهره داشته باشند، بازی ادامه پیدا می کند. این بازی دو نفره است و برای نوجوان بیشتر جذاب است.
دسته دوم بازی های فکری، بازی های دستورالعملی است که طبق دستورالعملی که متغیر است و هر مرحله بچه ها باید طبق آن بازی را انجام دهند، اجرا می شود. بازی اول که در این دسته خدمتتان عرض می کنم، بازی کاپوچین است. این بازی، مدل دیگری هم دارد به اسم دستچین. تفاوت این دو در تعداد بازیکن هاست. دستچین بصورت ۲ نفره و کاپوچین چهار نفره است. به هر نفر پنج لیوان رنگی قرمز، آبی، سبز، زرد و مشکی داده می شود. بچه ها دور میز یا روی زمین می نشینند و زنگ هم وسط قرار داده می شود. یک داور هم انتخاب می شود. اگر یک داور یا سرگروه مجزا از بازیکنان باشد، بهتر است ولی اگر نبود، بچه ها را به نوبت یا بطور ثابت داور کنید. این بازی بیشتر برای نوجوانان خوب است، زیرا جذابیت و یادگیری آن برای نوجوان بیشتر است. بازی به این صورت است که داور بازی، کارتی را وسط میز می گذارد. روی آن کارت یک عکس است؛ برای مثال یک خرس مشکی، کنارش یک خرس آبی، بالای سرش خرس زرد، پشتش خرس سبز و دست چپش خرس قرمز است. در این کارت خرس است. برای مثال در بعدی ماشین می شود، در بعدی هواپیما می شود ولی رنگ ها همین پنج رنگ است. بچهها باید ترتیب قرار گرفتن لیوان ها را طبق آن کارت ببینند و اجرا کنند. مثلاً وقتی در کارت یک هواپیمای آبی بالا است و روی آن هواپیما، هواپیمای قرمز است، این به این معناست که بچه ها باید لیوان آبی را بگذارند و لیوان قرمز را روی آن و پشت سرش لیوان زرد را و لیوان مشکی و سبز هم در جای خودش قرار می گیرد. هرکس زودتر این ترتیب را درست چید، دستش را می گذارد روی زنگ و زنگ می زند. اگر داور دید و درست بود، آن کارت به آن فردی که نفر اول بوده، تعلق می گیرد و کارت بعدی را میگذارد. دو دسته کارت وجود دارد. یک دسته کارت آسان و یک دسته هم کارت های سخت. بچه ها تقریبا زود یاد می گیرند و میتوان یک غرفه بازی را به این بازی اختصاص داد که حدود یک ربع تا بیست دقیقه بچه ها در آن بازی کنند تا کارت ها تمام شود. دستچین هم به همین صورت است.
بازی دوم که خدمتتان عرض می کنم، تردست است. این بازی هم تقریباً به همین مدل اجرا می شود، با این تفاوت که هر نفر یک وسیله چکش مانندی دارد. سر چکش بصورت قوطی است که لیوان ها را باید با آن چکش جمع کنند. تفاوتش با کاپوچین همین است. باید با آن دستگیره یا چکش، لیوان ها را جمع کنند و روی هم بچینند. در این بازی فقط ترتیب روی هم چیدن مهم است نه کنار هم چیدن. ترتیب آنها بصورت بالا و پایین است و باید روی هم بچینند ولی دستچین کنار هم چیدن است نه روی هم چیدن. بازی سوم تیزبین است. تیزبین هم برای کودک است و هم برای نوجوان. برای کودکان با اشکال مختلف و برای نوجوانان با کلمات و ضرب المثل ها. این بازی به دو روش اجرا می شود. یک روش به این صورت است که به هر نفر یک کارت می دهیم و دسته کارت ها را وسط میز می گذاریم. این بازی می تواند ۴ نفره و حتی ۵ نفره انجام شود. به هر نفر یک کارت می دهیم و بقیه کارت ها را به پشت، وسط میز می گذاریم. وقتی که همه بچه ها کارت هایشان را مشاهده کردند، داور بازی یکی از کارت های وسط را بر می گرداند. هر نفر باید تصویر مشترک کارت خودش با کارت وسط میز را پیدا کند. در کارت هر نفر با کارت وسط میز، یک تصویر مشترک وجود دارد. مثلاً ممکن است تصویر مشترک کارت من با کارت وسط میز، عکس سیب باشد و تصویر مشترک کارت دوستم عکس موز و تصویر نفر دیگر، عکس خیار و تصویر مشترک دیگری، عکس انگور باشد. روش کودکانه بازی به این صورت است و برای مثال حاوی اشکال میوه ها، وسایل نقیه و اشکال دیگر است که سه یا چهار مدل مختلف دارد و آن کسی که زودتر پیدا کرد، داور کارت وسط را به او می دهد و کارت بعدی را بر می گرداند. در نهایت هرکس کارت بیشتری به دست آورد، برنده است. همچنین این بازی برای نوجوانان حاوی کلمات است. یعنی روی هر کارت حدود ۱۰-۱۵ کلمه است. وقتی داور کارت وسط را برگرداند، هرکس کلمه مشترک کارت خودش با کارت وسط را زودتر پیدا کرد، کارت را بر می دارد. روش دیگری هم وجود دارد که برعکس روش قبلی است. همه کارت ها را به تعداد مساوی، بین اعضای گروه بازی تقسیم می کنید. یعنی اگر برای مثال ۸۰ کارت و ۷ بازیکن و یک داور داریم، به هر نفر ۱۰ کارت می دهیم. وقتی داور کارت را وسط زمین گذاشت، هرکس تصویر مشترک بین کارت خودش و کارت وسط را زودتر پیدا کرد، کارتش را وی کارت وسط می گذارد. در نهایت کسی که زودتر کارتش تمام شد، برنده است ولی در روش قبل هرکس کارت بیشتری به دست می آورد، برنده می شد.
بازی چهارم، بازی اکتشاف است که بیشتر برای بچه های پیش دبستانی و کلاس اول مناسب است. این بازی حاوی ۱۲ لوله آزمایش، ۲۴ گوی رنگی در ۳ رنگ مختلف و تعدادی کارت الگو و راهنمای بازی است. به هرکس ۳ لوله آزمایش و ۶ گوی رنگی داده می شود. بچه ها باید طبق کارتی که داور بازی وسط میز می گذارد، گوی هایی که در لوله آزمایش دارند را بدون بیرون افتادن از لوله، به صورتی بین لوله ها جا به جا کنند که تصویر روی کارت وسط میز، درست شود. بچه ها فقط می توانند گوی ها را از یک لوله به لوله دیگر منتقل کنند. هرکس زودتر تصویر روی کارت را درست کرد و گوی ها را در لوله آزمایش طبق کارت بچیند، برنده می شود.
بازی پنجم و آخر، بازی تنگرام یا تانگو است که می توان ۲ یا ۴ نفره آن را بازی کرد و برای نوجوانان و حتی کودکان، قابل اجرا است. به این صورت که یک کارت در وسط قرار داده می شود. حدود ۸ – ۹ قطعه به اشکال مثلث و مربع و متوازی الاضلاع به رنگ مشکی و همین قطعات به رنگ قرمز وجود دارد. فرض کنید کارتی که وسط گذاشته شده، تصویر یک شمع باشد. بچه ها باید با کنار هم گذاشتن این قطعات، تصویر شمع را درست کنند. کارت به کسی تعلق می گیرد که زودتر و به طور صحیح، تصویر روی کارت وسط را درست کند. پشت همه کارت ها دستورالعمل کنار هم قرار دادن قطعات بازی تانگو وجود دارد تا بعد از درست شدن هر کارت، چک شود که آیا درست انجام شده است یا نه. این بازی را هم می توان بصورت دو به دو و هم می توان ۴ نفره بازی کرد. به این صورت که ۲ نفر با قطعات مشکی و ۲ نفر با قطعات قرمز بازی کنند. این دسته بندیِ بازی های دستورالعملی بود.
دسته سوم بازی های فکری، بازی هدبند یا همان پانتومیم است. به این صورت است که بچه ها یک وسیله کلاه مانند یا هدبند روی سرشان می گذارند و کارتی روی آن قرار می گیرد و کسی که کارت روی سرش قرار دارد، باید با پرسیدن سؤال ها و راهنمایی بقیه حدس بزند که تصویر روی کلاه یا هدبند روی سرش چیست. اگر در مدت زمان مشخصی حدس بزند، آن کارت را برنده می شود و یک امتیاز برای او لحاظ می شود.
بازی بعدی، نقاشی با شن است. بازی راحت و جذابی است. شاید هم کمی دخترانه باشد.
چون برای دخترخانم ها جذاب تر است. به این صورت که شما یک میز آماده کنید که لبه های آن بسته باشد. صفحه ای با بنر یا یونولیت قرار می دهیم. زیر آن باید یک چراغ پروژکتوری باشد. مقداری شن روی میز یا صفحه می ریزیم. البته اگر شیشه خالی باشد هم خوب است. بچه ها می توانند با انگشت شان روی این صفحه با حالت دادن به این شن ها نقاشی بکشند. نفر بعدی خیلی راحت می تواند بازی کند و نقاشی خودش را بکشد. باید مواظب باشید که کثیف کاری نداشته باشد. حتما لبه های میز بسته باشد. خوب است میز را طوری درست کنیم که هم زمان ۴ یا ۵ نفر بتوانند با هم بازی کنند.
بازی بعدی فرم دهی به شن های رنگی است. از این شن های مصنوعی که بصورت کیلویی تهیه می شود. قالب های مختلفی وجود دارد که به وسیله آن شن ها فرم می گیرند. این بازی هم مثل نقاشی با شن نیاز به میز یا فضای مخصوص برای آن است. کثیف کاری این بازی خیلی بیشتر از نقاشی با شن است، چون شن ها چسبناک است و به فرش یا به جوراب بچه ها می چسبد و دردسر دارد؛ لذا حتما باید فضایی مشخص، میز یا سفره برای این بازی در نظر گرفته شود. این بازی برای سنین پیش دبستانی و اول جذاب است. شاید برای دوم دبستان هم جذاب باشد.
بازی بعدی گِل بازی است. نیاز نیست به فکر چرخ و ابزار باشید. میزی را طراحی کنید. یک رومیزی روی آن بیندازید. حتما باید کاسه های آب کوچکی در نظر گرفته شود. از آن مهمتر و لازمتر این است که حتما برای بچه ها یک روپوش یا پیشبند تهیه کنید که لباسشان کثیف نشود. ضمنا مکان این بازی طوری باشد که اگر کاسه آب روی فرش ریخت، اگر گِل روی زمین افتاد و کثیف شد، مشکلی نداشته باشد. به هر نفر می توانید مقدار مشخصی (مثلا ۲۰۰ گرم یا ۳۰۰ گرم) گِل بدهید. اگر چند جلسه با آنها بودید، می توانید حتی رنگ گواش تهیه کنید و بعد از اینکه کار بچه ها خشک شد، در جلسه بعدی بتوانند آن را رنگ بزنند. اگر فقط یک جلسه بودند، درست کنند و با خودشان ببرند.
بازی بعدی که بیشتر برای نوجوان جذاب است، بازی بلاک آس است. بازی بلاک آس، یک بازی چهار نفره است. به هر نفر قطعات شیشه ای با شکل های مختلف داده می شود که L یا T مانند یا شکل های جالب دیگر مثل مربع های کوچک است که می توانند آنها را با مدل های مختلف کنار هم بچسبانند. بازی روش های مختلفی دارد. یک روش آن به این صورت است که هر گوشه صفحه بازی برای یک نفر است. بچه ها هرکدام به نوبت می توانند یک قطعه روی صفحه بازی قرار دهند و بعد نوبت نفر بعدی می شود که قطعه خودش را بگذارد. می توانند قطعه بعدی را کنار قطعه قبلی بگذارند. بازی ادامه دارد تا زمانی که یکی از بچه ها بتواند از این گوشه به گوشه مقابل زمین برسد. اگر رسید، برنده و بازی تمام می شود.
بازی بعدی بازی معروف رانی پارک است. مدل های مختلف این بازی در بازار موجود است. معروفترین مدل آن، مدل ماشین است. یک صفحه شطرنجی تقریبا برجسته و ماشین ها و کامیون های رنگی. به این صورت که کارتی را بچه ها جلوی صفحه قرار میدهند و ماشین ها مطابق دستور العملی که در تصویر کارت است، چیده می شود. بعد باید سعی کنند با عقب و جلو کردن ماشین ها بدون اینکه ماشین را از جا بلند کنند، ماشین قرمز را از شیار مخصوص بیرون بیاورند. این بازی، بازی یک نفره است و باید دقت کرد که آیا به درد شادمانه غرفه کودک می خورد یا نه. چون بازی فکری است، اگر بچه نتواند انجام دهد، حوصله اش سر می رود.
بازی بعدی کلبه جنگلی است. دستورالعمل و شیوه خاصی ندارد. مجموعه ای از قطعات پلاستیکی است که به طرح چوب تولید شده است. بچه ها با این قطعات خانه درست می کنند. کودکان پیش دبستانی یا اول و دوم جذب این بازی می شوند.
بازی بعدی اعصاب سنج است که هم در بازار موجود است و هم می توانید درست کنید. این بازی یک دسته دارد که یک سرش حلقه است و بچه ها باید آن حلقه را از مفتولی متصل به چراغ یا زنگ، بدون اینکه به آن مفتول بخورد، از آغاز تا انتهای مسیر حرکت دهند. هرکه توانست مسیر را کامل طی کند، بدون اینکه به میله مفتولی بخورد، برنده می شود.
بازی آخر جنگا یا برج هیجان است. قطعات چوبی که بچه ها می توانند روی هم بچینند و با آن خانه سازی هم کنند. روش اصلی بازی این است که قطعات را سه تا سه تا به صورت افقی و عمودی روی هم می چینند. سه تا افقی و سه تا عمودی می چینند تا بالا بیاید. بعد به نوبت هر نفر باید یکی از این قطعات را از داخل برج بیرون بکشد، بدون اینکه برجی که چیده اند، فرو بریزد. هرکس برج را ریخت، سوخته است. این بازی بیشتر برای کودکان جذاب است. البته برای نوجوانان هم اگر با آن ارتباط برقرار کنند، می تواند جذاب باشد.
اما چند نکته:
نکته اول اینکه در خرید بازی هایتان سعی کنید بازی هایی نخرید که از لحاظ شرعی یا اخلاقی مشکل ساز باشد. بازی هایی مثل شطرنج. بازی هایی که تاس دارند هم بعضا ممکن است ایراد داشته باشد و بعضی خانواده ها از آن ایراد بگیرند. آن ها هم نباشد، بهتر است. من سعی کردم حتی برج هیجان را هم بدون تاس خدمتتان عرض کنم. این سبک بازی ها که ممکن است از لحاظ عرفی خوب نباشد، بهتر است کنار بگذاریم. اینکه بچه ها بعد از برگشت از جشن، به خانواده هایشان بگویند ما رفتیم جشن عید غدیر و بیلیارد بازی کردیم، شاید برای شما خوب نباشد. جانب احتیاط را رعایت کنید تا بعدا دردسرساز نشود. یا بعضی از خانواده ها بگویند چرا به بچه ما شطرنج یاد دادید. چرا بازی های کارتی که شاید خیلی تداعی کننده بازی ورق باشد، به بچه ما یاد دادید.
نکته دوم اینکه دقت کنید که بازی ها مثل دارت سوزنی یا تیراندازی با تفنگ خطرناک نباشد. اگر از تفنگی با تیر ژله ای استفاده می کنید، سعی کنید کسی از بچه ها جلو نرود و همه پشت سرکسی که در حال تیراندازی است، بایستند.
نکته آخر اینکه حتما جای مشخص برای اسباب بازی هایی که تهیه می کنید، در نظر بگیرید تا نگهداری شود و امانتدار باشید. این اسباب بازی ها را سال به سال هم از لحاظ کمی و هم از لحاظ کیفی زیادتر کنید تا بتوانید در جشن های مختلف آنها را ارائه دهید و بچه ها بتوانند از آنها استفاده و بازی کنند.
التماس دعا خدانگهدار
یا علی
دیدگاهتان را بنویسید