کارگاه آموزشی شماره ۱۳۴ – تبلیغ در فاطمیه

صوت کامل کارگاه
بسم الله الرحمن الرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت شما مخاطبین برنامه تبلیغ در فاطمیه. باید بگویم خودم را خیلی خوشبخت و سعادتمند می دانم که در شب های آخری که به شب های شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها نزدیک می شویم، سعادت صحبت کردن با شما محبین حضرت زهرا سلام الله علیها را دارم. می خواهم یادآور شوم برای خودم و شما که مخاطب ما، شاگرد ما نیست. قرار است دوست و همراه ما شود. امروز مردم از کسانی بیشتر حرف می شنوند که آن ها را همراه، دوست و یار خود بدانند. پس پیش از این که استاد بودن خود را ثابت کنیم، دوست، رفیق، همراه و دوستدار بودن خود را ثابت کنیم. رفاقت خود را ثابت کنیم. اگر برای اولین بار است که مخاطب را می بینیم، تمام محبّت و علاقه خود را نثار او کنیم. اگر پذیرای او در میز، غرفه یا جای دیگر هستیم، با کمال خضوع پذیرایی کنیم و شادی را در وجود و چهره و قلب خود از همراهی با او نشان دهیم. حتماً در صحبت های خود مستند سخن خواهیم گفت. حتماً به کتاب اشاره خواهیم کرد ولی در عرض ۲ تا ۳ دقیقه و یا حتی کمتر. بیشتر از آن از پیام های فاطمی خواهیم گفت. توجه می کنیم که من هم مثل او انسانی خاکستری هستم که با شنیدن و عمل کردن به این پیام ها تغییر کرده ام. مخاطب ما خارج از ساعت اداری، درس و دانشگاه آمده و پای صحبت ما نشسته است یا ما هستیم که به سراغ او می رویم. او دوست دارد چیزی بشنود که زندگی اش تغییر کند و خدا را شکر در بیان، کلام و سیره حضرت زهرا سلام الله علیها آن قدر علم، دانش و سخن هست که هر زندگی را تغییر بدهد. برای مثال حضرت زهرا سلام الله علیها یک فرمول خیلی ساده در بحث لایف استایل و سبک زندگی می فرمایند که موضوع کارگاه بعدی هست و بیشتر صحبت خواهم کرد. حضرت زهرا سلام الله علیها خیلی ساده و راحت به ما می گویند: «دوست داری آن چه که داری، بیشتر شود و آن چه که نداری را داشته باشی؟ دوست داری چیزهایی داشته باشی که تا به حال اصلاً تصور آن را هم نمی کردی؟ کافی است اهل ستایش باشی.»
یک روز بنشین و آن چه که خدا به تو داده است را بشمار. با صدایی که خودت بشنوی و در آرامش بگو که خدا به تو چه لطف هایی کرده و مطمئن باش اگر این کار را انجام دهی، ابعاد نعمت های الهی بیشتر خواهد شد. دوست داری آن چه که خدا دیروز به تو داده، فردا هم بدهد؟ پس تشکر کن. این همان سرّی است که هر زندگی ای را تغییر می دهد. بیایید تجربه کنیم. اگر دوست داریم نعمتی که امروز نداریم و قبلاً داشته ایم را داشته باشیم، بیایید شروع کنیم. شکر کنیم به خاطر تمام آن روزهایی که آن نعمت را داشتیم. اگر دوست داریم ابعاد نعمت در زندگیمان بیشتر شود، بیایید به خود و دیگران بگوییم آنچه داریم از آنِ کیست، و تغییر کنیم. کافی است این تغییر را به هر مخاطبی نشان دهیم که این یک جمله از فرمایشات حضرت زهرا سلام الله علیها در خطبه فدک است. با مخاطب دوست باشیم. خاکستری باشیم. دوستی خودمان را ثابت کنیم و تغییری را نشان دهیم که بر اساس کلام حضرت زهرا سلام الله علیها در زندگی ما شکل گیرد.
بخش دوم تبلیغ در فاطمیه: مخاطب را شگفت زده کنید
اگر می خواهید مخاطب شما شگفت زده شود، مراحل شگفت زده شدن خودتان را به مخاطب بگویید. خیلی شفاف بگویید قبل از این که با حضرت زهرا سلام الله علیها آشنا شوید، چگونه بودید. قبل از این که آموزه های آن بزرگوار را در زندگی تان پیاده کنید، چه زندگی ای داشتید و وقتی زندگی تان را تغییر دادید، چه اتفاقات شگفت انگیزی افتاد. مخاطب بیشتر از شنیدن داستان شگفت انگیز زندگی شما شگفت زده می شود تا از چیزهای دیگر.
در قسمت قبل قرار بود تلاش کنیم با مخاطب دوست باشیم، قرار بود دوستی مان و دوستدار بودنمان را نشان بدهیم. قرار بود علاقه مان را به او ثابت کنیم. اگر مخاطب شما، بستگان شماست، حتماً حق فامیلی را خوب به جا بیاورید. اگر همسایه شماست، حق همسایگی را خوب به جا بیاورید. اگر تا امروز همسایه خوبی نبودید، بروید به همسایه تان بگویید که تا امروز خوب نبودید و از امروز سعی خواهید کرد چگونه باشید. این همان شگفت زده کردن است. این همان آثار شگفت انگیز فاطمیه روی شماست که برای تبلیغ نام حضرت زهرا سلام الله علیها، این چنین به آب و آتش می زنید و روال زندگی تان را عوض می کنید. اگر می خواهید با پدر، مادر، فرزند یا همکلاسیتان صحبت کنید، شروع کنید به تغییر زندگی و از همین امروز تغییر را به آنها بگویید. مخاطب این گونه شگفت زده می شود. اگر کسی در این جمع هست که می گوید: «من امسال نسبت به سال قبل چیز زیادی از حضرت زهرا سلام الله علیها یاد نگرفته ام و نمی خواهم تغییر زیادی در این راستا کنم.» این مخاطب و عزیزی که در این مجلس گوش می کند، شاید بهتر است که در خود تغییر ایجاد کند. مگر می شود کلام حضرت زهرا سلام الله علیها، خطبه فدک یا جملات دیگر آن بزرگوار را را خواند و الگوی بهتری برای زندگی نساخت؟ حضرت زهرا سلام الله علیها خیلی چیزها به ما یاد می دهند. نکته اول آن، این است که حق همسایگی، حق همراهی، حق همکلاسی، حق همسری را به جا بیاوریم و این گونه است که مخاطب شگفت زده می شود و آن وقت آماده است که کلمات شگفت انگیز حضرت زهرا سلام الله علیها را بشنود. اگر همسایه خوبی باشید، از شما می پذیرد که توصیه های دیگر حضرت زهرا سلام الله علیها می تواند در زندگی انسان تأثیرات شگفت انگیزی بگذارد. اگر تصمیم بگیرید همکلاسی خوبی باشید، اگر یک عذرخواهی به خاطر رفتارهای نامناسب تان با مخاطب داشته باشید، مطمئن باشید مخاطب شما با تمام وجود مطلبی را که تازه از حضرت زهرا سلام الله علیها یاد گرفته اید، گوش خواهد کرد. اگر مخاطب شما فقط یک هموطن یا یک همشهری است که برای اولین بار است که او را می بینید، از تغییراتی که در برابر بقیه کردید، بگویید. این جا هم شگفت زده خواهد شد. حضرت زهرا سلام الله علیها یک نکته طلایی در خطبه فدک می فرمایند. که این نکته جزء نکاتی هست که بعد از مرحله اول یعنی دوست بودن، در مرحله دوم یعنی شگفت زده کردن با رفتارهای درست میتواند وجود مخاطبتان را عوض کند. حضرت زهرا سلام الله علیها صحبت از زکات می کنند. زکات یعنی مطلق پول خرج کردن برای خدا، در راه خدا و برای بندگان خدا و کسانی که بیش از ما به پول نیاز دارند. حضرت می فرمایند زکات نَفْسِتان را از خیلی گناهان و خطاها پاک می کند. پول خرج کنید. خواهید دید وجودتان از خیلی از رفتارهای زشت پاک می شود، امتحان کنید. روزی تان زیاد می شود. خواهید دید روزی بیشتری خواهید داشت. بهره شما از زندگی افزایش پیدا می کند. به خاطر حضرت زهرا سلام الله علیها هم که شده این کار را انجام دهید و از خود ایشان کمک بخواهید. هر باری که می خواهید روزی تان بیشتر شود، قبل از آن انفاق کنید. چرا که در انفاق، قبل از آن که فقیر پول را بگیرد، خداوند متعال آن پول را می گیرد. وقتی خداوند پولی را به امانت می گیرد، قطعا و یقیناً بیشتر برمی گرداند و این همان رمز زیاد شدن روزی است.
بخش سوم تبلیغ در فاطمیه
ما قالب آن و یک سری مهارت هایی که باید اجرا شود را می گوییم. یاد آوری می کنم که راجع به سبک زندگی بر اساس فرمایشات حضرت زهرا سلام الله علیها در مجلس و در کارگاه بعدی صحبت خواهیم کرد.
همیشه برای انگیزه مخاطب، ایده داشته باشید. یک مورد این که عنوان کنید راهکاری که میخواهید بگویید، تجربه شده است. ما همیشه از مقام حضرت زهرا سلام الله علیها می گوییم. باید بگوییم بخش کوچکی از صحبتتان را به این اختصاص دهید. خیلی با صلابت و پر حرارت، روایت یا آیه ای در مقام حضرت زهرا سلام الله علیها بخوانید. ما همیشه شهادت ایشان را اثبات می کنیم. با سند و مدرک اثبات کنید و سیر مطالعه بدهید. ولی کوتاه؛ و بدانید مطلب کوتاه در ذهن مخاطبتان بیشتر خواهد نشست. مخاطب اگر شما را بپذیرد، شهادت را هم می پذیرد و مقام حضرت زهرا سلام الله علیها را هم متذکر خواهد شد. اما چیزی که در کنار این ها باید باشد، انگیزش مخاطب امروزی است. توصیه می کنم با بستگان، همراهان، همسایگان و همسرتان صحبت کنید و بگویید چیزی یاد گرفتید و زندگیتان تغییر کرده؛ از تغییری که در زندگیتان ایجاد شده، سخن بگویید و حتما بگویید شما و خیلی های دیگر این تغییر را احساس کرده اید. یک جمله طلایی حضرت زهرا سلام الله علیها در همین خطبه فدک دارند که اگر در خودمان پیاده کنیم، نتیجه را خواهیم دید. حضرت می فرمایند: نماز انسان را از کبر نجات خواهد داد. کبر یعنی خود را کسی دانستن، خود را برتر از دیگران دانستن. اگر کسی خودش را برتر از دیگران بداند، تعداد دوستان یا آشنایان او کمتر می شود و به حداقل محبوبیت خواهد رسید. اگر می خواهید محبوب باشید، اگر می خواهید دوستتان داشته باشند، باید خودتان را بالاتر از هیچ کس ندانید و بقیه را بالاتر از خودتان بدانید. حضرت زهرا سلام الله علیها می فرمایند اگر نماز را با دقت بخوانیم، دیگر جایی برای کبر نمی ماند. در نماز ما متوجه خداییم. متذکر به خداییم. در نماز می یابیم هرچه داریم، از خدا داریم. وقتی می بینیم هرچه هست و هرچه داریم، اعطای خداست و مال ما نیست، خدا ما را مالک کرده، دیگر دلیلی برای خود برتر دیدن می ماند؟ این خدای ماست که شایسته ستایش است. این همان رازی است که حضرت زهرا سلام الله علیها به ما یاد می دهند و همان چیزی است که زندگی ما را تغییر می دهد و اگر به مخاطب بگوییم، او هم انگیزه برای شنیدن جملات دیگر حضرت زهرا سلام الله علیها خواهد داشت و مقام آن بزرگوار را تصدیق خواهد کرد و به هر آن کس که باعث شهادت ایشان شده، لعن نثار می کند.
عنوان چهارم مجالس تبلیغی
راهکار ساده ارائه دهید و ساده صحبت کنید. شما می توانید راجع به حضرت زهرا سلام الله علیها با مخاطبین اطرافتان صحبت کنید. اگر امسال با همسرمان، همسایه مان صحبتی راجع به حضرت زهرا سلام الله علیها نداریم، بدانیم باخته ایم. از مادرمان، پدرمان یا همسر و فرزندمان شروع کنیم. از صمیمی ترین دوستانمان شروع کنیم و بگوییم امسال چه چیزی یاد گرفته ایم. من چه چیزی یاد گرفته ام. قرار نیست از حضرت زهرا سلام الله علیها همیشه یک استاد یا یک روحانی یا یک انسان خیلی بزرگ و خاص صحبت کند. حضرت زهرا سلام الله علیها برای من و شما صحبت کرده اند. زندگیشان برای من و شما الگو هست. پس من و شما می توانیم امسال یک تغییری را تجربه کنیم و رقم بزنیم که سال پیش تجربه نکردیم و رقم نزدیم. همین الگو و راهکار ساده ای که در زندگیمان رقم زدیم را به بقیه بگوییم. اگر در مسافرتیم، سعی کنیم در یکی از جمع ها از پیام های حضرت زهرا سلام الله علیها بگوییم. مطمئن باشید پیام هایشان جذاب و قابل پیاده کردن است. حضرت زهرا سلام الله علیها در خطبه فدک راجع به اخلاص حرف می زنند. فکر می کنید اخلاص پیچیده است؟ فکر می کنید اخلاص نشدنی است؟ درست است که به مرتبه بالای آن هیچ وقت، هیچ کس نمی تواند برسد جز خود حضرت زهرا سلام الله علیها، اما مراتب پایین آن برای ما ممکن است و حتی توصیه حضرت زهرا سلام الله علیها در خطبه فدک هم همین است. اما زندگی من و شما چگونه می تواند تغییر کند؟ با اخلاص! خیلی ساده است. اخلاص یعنی این که هر چقدر دلت می خواهد، سر خدا منت بگذار و خدا می گوید هر وقت و هر بار که سر من منت می گذاری بنده من، من آن چنان به تو نعمت می دهم، آن چنان به تو لطف می کنم که اگر کسی نداند دهنده این نعمت و اعطا کننده این لطف خداست، فکر می کند که آن دهنده ذوق زده شده و آن دهنده در پوست خود نمی گنجد؛ آری خدای تو به منت گذاشتن روی سر خدایت افتخار می کند و مباهات می کند. خدا می گوید هر وقت هر کاری کردی، صد بار خواستی بگو خدایا به خاطر تو کردم، اما یک بار به بنده ای از بنده های من نگو به خاطر تو کردم! خدا می گوید بنده های من خسته اند و گرفتار، اگر کاری می کنی، منتش را بر سر من بگذار. خدا می گوید وقتی تو به یک بنده ای کمک می کنی و کاری می کنی، پیداست که به تو احتیاج دارد. پیداست که تو در مقام بالاتری. پس چطور از یک مقام پایین تر انتظار تشکر و یا قدردانی داری؟ بیا از من بخواه که دارا هستم. از من بخواه که دارایی هستم که هرکس از من خواسته، بعد از آن مرا ستایش کرده و هرکس با اخلاص پیش آمده، بعد از آن مرا ستوده. من «غنیّ حمید» هستم.
حضرت زهرا سلام الله علیها توصیه می کند اگر می خواهید این اخلاص تقویت شود، بالاتر برود و در وجود شما بماند، هر از چند گاهی به نیت همین اخلاص روزه بگیرید. روزه اول ماه، آخر ماه و روزه وسط ماه. بیایید با هم تمرین کنیم. از این به بعد هر کاری کردیم، به خدا بگوییم خدایا به خاطر تو کردیم! هر وقت فشار زندگی یا نفس یا شیطان فشار آورد که به بنده ای از بندگان خدا بگویید که چرا تشکر نمی کنی؟ چرا قدردانی نمی کنی؟ همان لحظه هم برگردیم به خدا بگوییم خدایا به خاطر خودت کردم، خودت از من تشکر و قدردانی کن و نعمت بده و بدانیم خدا به ما نعمت خواهد داد.
محدثین، علما و روحانیون ما زحمات زیادی کشیده اند تا این معارف بدست ما رسیده و امروز ما موّظفیم آنها را ساده، با ادبیات خودمان و انگیزش مخاطب، با شگفت زده کردن او و با دوستی با او، به او برسانیم. از امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف بخواهیم توفیق این کار را برای ما بخواهد و بدانیم هر کس از حضرت زهرا سلام الله علیها بگوید، دستش خالی نخواهد بود. من در میان چهار بحث گذشته، چهار نکته از خطبه فدک گفتم. این ها را در مجلس و کارگاه بعدی بیشتر تبیین خواهم کرد. هر چند جا دارد خود شما از حضرت زهرا سلام الله علیها و امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف طلب کنید به شما بیشتر یاد بدهند و برایتان بیشتر بیان کنند و به هر ترتیبی که می پسندند، بتوانید در زندگیتان پیاده کنید. ما باید بدانیم که عالم وامدار حضرت زهرا سلام الله علیها است. نه فقط در جنبه خلقت و مکان، نه فقط در جهت رسیدن علم و دانش از آن مقام نورانی به اهل بیت علیهم السلام و از اهل بیت علیهم السلام به کل عالم، بلکه خیلی از جملاتی که تجلی این چیزهایی است که بیان شد. خیلی از گزاره های اخلاقی که امروز گفته می شود، در کلمات حضرت زهرا سلام الله علیها وجود دارد و امروز به ما رسیده است. این آن چیزی است که ما را وامدار حضرت می کند. علما، مهندسین و روحانیون این مطالب را رساندند و امروز ما باید این مطالب را بگیریم و به بقیه برسانیم.
حضرت زهرا سلام الله علیها جمله خیلی جالبی در خطبه فدک دارند. ایشان می گویند: «تو دل به خدا بده، از نگرانی به نور ایمان خارج شو!» اصلاً ایمان یعنی ورود در وادی امن با یک تصدیق، با گفتنِ آری! هیچ چیزی موقع اعطاء کردن، آغوش گشودن، شنیدن، یاری کردن، به اندازه خدا جذّاب نیست. خدا وقتی آغوش باز می کند. خدا وقتی می شنود، خدا وقتی اعطاء می کند، آن چنان می شنود، آغوش باز می کند، می بخشد و اعطاء می کند که انسان حیران می شود چه بگوید از این بخشش، اعطاء، شنیدن و آغوش باز کردن؟! اگر این را بپذیریم، وارد وادی ایمان شده ایم. اگر وارد وادی ایمان شدیم، دیگر نیازی نیست نگران چیزی از آینده باشیم و محزون باشیم از آن چه در گذشته از دست داده ایم. خدا گذشته ات را جبران میکند. در حال همراه تو است و آینده هم پشتوانه تو خواهد بود. اگر دل را به این حقیقت باز کنی، شیدای خدا خواهی شد. شیدای افعال، اعمال و اسمائش. شیدا یعنی چنان میدهد که هیچ قلم و هیچ بیان و هیچ زبان و هیچ نفسی یارای وصف دهش و اعطای او را ندارد. اگر چنین حالتی پیش بیاید، جایی برای شرک میماند؟! دلت میآید کسی را شریک خدا کنی؟ وقتی خدا میدهد، اعطا میکند، چه کسی میخواهد با او شراکت کند؟ اصلا کسی هست که با او شراکت کند؟ و این را حضرت زهرا سلام الله علیها به ما یاد میدهد که ایمان، تصدیق این حقیقت است و شما را از شرک تطهیر میکند. این جمله ایشان در فدک است. حیف نیست ما مرتب به این بانو مراجعه نکنیم؟ به کلامش، به بیانش، به نورانیتش، به مقامش؟ حیف نیست ما هر سال در زندگی مان خوشه مهر و رحمت از گلستان کلمات و سیره آن بزرگوار نچینیم و زندگیمان را تغییر ندهیم؟ حیف نیست ما از آن مقام نورانی طلب یاری و توفیق برای تحقق مطالب نداشته باشیم؟ ما گنجینه حضرت زهرا سلام الله علیها را داریم و با سیره، سنت و یاری او میتوانیم عالم را تکان دهیم.
الهم صلی علی محمد و آل محمد و عجل فرجهم
دیدگاهتان را بنویسید