کارگاه آموزشی شماره ۲۴ – جشن کودک غدیر

صوت کامل کارگاه
بسم الله الرحمن الرحیم
دعوت
همان طور که همه ما می دانیم، بحث دعوت و مهندسی دعوت بسیار مهم است. در بخش جشن های کودکان، اهمیت این بحث بیشتر می شود. چرا که کودکان و دانش آموزان دبستانی این قدرت را ندارند. که خودشان برای حضور در جشن تصمیم بگیرند، بلکه این اولیاء هستند که تصمیم می گیرند و آن ها را به محل جشن می رسانند.
روش های دعوت:
الف: کارت دعوت همراه با قرعه کشی:
منظور کارت دعوتی با گرافیک جذاب و خوش رنگ است که مانند بلیط های هواپیما دارای قسمتی است که جدا می شود. و روی آن شماره ای است که دانش آموزان می توانند. با ورود به جشن آن شماره را ارائه دهند. و در قرعه کشی حاضرین در جشن شرکت کنند.
ب: پک دعوت:
این پک دعوت می تواند شامل هدایایی کوچک مانند: لوازم تحریر، گل های مصنوعی برای دختر خانم ها یا ماشین اسباب بازی برای آقا پسرها باشد یا اجزاء و اقلام دیگری که می تواند برای دعوت و ایجاد انگیزه برای حضور در جشن جذاب باشد.
یا می توان این پک ها را از خوراکی پر کرد. مثل: لواشک لقمه ای، کشک، کشمش، گردو، شکلات و … که همراه با بعضی دیگر از اقلامی که قابل خوردن و بهداشتی است، در بسته بندی های مخصوص ارائه می شود.
یا می توان پک دعوتی مسابقه ای داشته باشیم، یعنی ما علاوه بر این که دعوتی شامل آدرس و ساعات حضور داریم، اما یک سری سؤالاتی موجود است که در این سری سؤالات، دانش آموزان می توانند شرکت کنند که البته بیشتر مورد استفاده سوم دبستان به بعد می باشد. یک ویژگی خاصی که این نوع از دعوت دارد. این است که در واقع می تواند. همراه با یک محتوا، مثل گزارش لحظه به لحظه از غدیر همراه باشد و سؤالات از همان جنس و منبع استفاده شود.
آدرس دهی در جشن کودک:
مسئله ای که بسیار اهمیت دارد، ساعت و آدرس و تاریخ صحیح و پررنگ شده است. برای این که دانش آموز توانایی آدرس گیری و صحت آدرس را ندارد. فلذا باید در این مطلب بسیار جدیّت به خرج دهیم.
نکته مهم دیگر این است که اگر ما آدرسی داریم که کمی خاص است، باغی یا کوچه پس کوچه است، بی شک نیاز به کروکی داریم. در ضمن شماره موبایل مسئول جشن را هم در آن کارت دعوت قید کنیم و البته اگر بتوانیم مقابل درب ورودی جشن، مسئول جشن را داشته باشیم که حضور فعال داشته باشد. و بتواند خوشامدگویی کند و سؤالات احتمالی مثل ساعت پایانی و چگونگی جشن را بیان کند، در جذب مخاطب بسیار مؤثر است. و حتی ظاهر مسئول جشن می تواند در بحث اعتمادسازی کمک کنند باشد.
پذیرایی
پذیرایی اولیه:
ابتدا ممکن است که میهمانان در دقایق اولیه پراکنده در جشن حضور پیدا کنند و پذیرایی اولیه می تواند بهانه ای برای تجمع و تجمیع آنها باشد.
از طرف دیگر پذیرایی اولیه همه را به لحاظ قند خون و متابولیسمی در حدی یکسان قرار می دهد، یعنی شیرینی و شربتی اولیه می تواند همه را با شور و نشاط بیشتری وارد جشن کند.
و همچنین خود بحث پذیرایی اولیه می تواند جشن را رونق داده و کیفیت جشن را بالا ببرد.
از سوی دیگر فرصتی است که بچه ها با هم آشنا شوند و زمانی بخریم تا اگر سؤال و پرسشی هست، پاسخگو باشیم یا اگر قرار است شماره موبایلی یادداشت شود و یا آدرسی برای برگشت مدعوین ارائه شود، همه و همه می تواند در زمان پذیرایی اولیه اتفاق بیفتد.
میان وعده:
هر چند میان وعده مختصر و جمع و جور می باشد اما می تواند به تجدید قوای کودک کمک کند و کمی زمان بخرد، برای این که ما تدارکات بعدی جشن را داشته باشیم.
به عنوان مثال: مجری نفسی تازه کند، کمی از شور و حال مسابقات بکاهیم، به این دلیل که ممکن است بچه ها از قوانین و آرامش جشن تخطی کنند.
بنابراین با بستنی، میوه، آبمیوه یا یک قلم از این ها می توانیم خیلی راحت و ساده پذیرایی کنیم و سپس ادامه مراسم را داشته باشیم.
پذیرایی پایانی:
به این دلیل که در لحظات آخر جشن ممکن است به غروب یا به شام و لحظات تاریکی هوا نزدیک شویم، می توانیم خوراکی مختصر اما سالم را برای آن ها تدارک ببینیم، مانند سالاد اولویه، پیراشکی یا ساندویچ های سالم مانند: مرغ و …
و این قسمت می تواند برای ما زنگ خطر باشد چرا که به لحظات پایانی جشن نزدیک شدیم و حالا اولیاء باید به دنبال مدعوین ما آمده باشند و ممکن است بعضی ها بخواهند تماس تلفنی بگیرند.
بخش پذیرایی آخر می تواند زمانی را برای ما ایجاد کند تا جشن را در انتها مدیریت کنیم. بنابراین بحث پذیرایی انتهایی که عصرانه یا شام است، می تواند خیلی ساده اما خیلی جذاب و شیرین برگزار شود.
اگر بتوانیم سفره پهن کنیم تا بچه ها دور هم بنشینند، می توانیم آداب سفره را آن جا پیاده کنیم و با یک تیر چند نشان بزنیم.
به عنوان مثال:
در ابتدا با گفتن بسم الله الرحمن الرحیم و در انتها با خواندن دعای فرج فرهنگ سازی کنیم.
مجری گری
در این نوع جشن ها که جُنگ مانند می باشد، مجری نقش مهمی دارد. مجری در این گونه مراسمات محور جشن است. یعنی او کسی است که با مدعوین ارتباط بر قرار می کند و محور ارائه محتوا و ایجاد محبوبیت و مقبولیت است. بنابراین باید شخصیتی جذاب دارای خواص خاطره سازی، از جمله شیک پوش بودن، لباس و چهره مناسب، روحیه ای پرشور و چهره خندان داشته باشد و نسبت به اتفاقاتی که در جشن می افتد، منعطف می باشد. و به لحاظ روحی بسیار آماده، منعطف و با تجربه و بسیار طناز باشد. که بتواند با تک تک مدعوین در لحظات اول ارتباط برقرار کند. که یکی از آن رموز، یادگیری اسامی مدعوین می باشد.
به عنوان مثال جشنی با بیست مدعو، برای ارتباط برقرار کردن مجری بسیار آسان است. مهمانان را با اسم کوچک بالای سن فرا بخواند و بخندد و گفت و گو کند. مجری باید بسیار در این نوع از جشن ها توانمند و توانا و همه کاره و همه فن حریف باشد. چون مجری، اجرا کننده مسابقات هم می باشد و محتوا را او ارائه خواهد داد، فلذا باید از هر جهت توانمند باشد.
مسابقات
بخش بسیار مهم و کلان بحث ما، مسابقات است. این که ما چه مسابقاتی می توانیم طراحی کنیم تا مدعوین ما از آن بهره و لذت ببرند و چه بسا در لا به لای این مسابقات بتوانیم محتوا را بگنجانیم.
مسابقات می تواند به چند دسته تقسیم شود:
مسابقات گروهی:
یعنی ما ابتدا که مدعو وارد می شود، هرچند نفر را با شماره و با یک اسم گروه بندی کنیم. البته می توانیم آنها را انفرادی دعوت به اجرای مسابقه کنیم یا می توانیم مسابقات عملی یا دیجیتال داشته باشیم.
به عنوان مثال:
دستگاه بازی های دیجیتالی، می تواند بازی های فکری باشد یا مسابقات فکری می تواند شامل جورچین ها، پازل ها باشند.
اگر مسابقه ماست خوری، پفک خوری، هندوانه خوری، خوردن شربت با نی های بلند داریم، آن را در بخش خوراکی ها قرار دهیم. و مسابقات بدنی شامل توپ زدن و گل کردن پنالتی، پرتاب بسکتبال، دارت، بادکنک ترکاندن و… می شود.
بنابر این ما باید تمام فکر و ذکر خود را روی مسابقات و مجری بگذاریم که این دو رکن، رکن اساسی جذابیت سازی جشن ما است. البته پخش سرودهای مذهبی بسیار می تواند فضا را شاد و جذاب کند.
همراهی یک نفر که مدیر پشت صحنه مراسم است، می تواند به ما خیلی کمک کند. بنابر این برای بخش مسابقات با یک سرچ کوچک در اینترنت شما می توانید بازی های متنوعی را داشته باشید. حتی به نظر می رسد کانال سفیران باید بخشی را برای مسابقات به شکل کارگاهی جداگانه، مصداق گونه ارائه دهد و این بحث بسیار لازم است. بنابر این گفتگوی مسابقات به این راحتی نمی تواند. به اتمام برسد. فلذا مسابقه ها باید با توجه به شرایط جسمانی و روحی و توانمندی های دخترخانم ها و آقاپسرها طراحی و اجرا شود.
تزئینات
تزئینات به شدت می تواند به رنگ و لعاب دادن و جذاب سازی جشن کمک کند. وقتی به بچه ها می گوییم جشن، آن ها به یاد جشن تولد های خودشان می افتند. شرشره، بادکنک، ریسه های رنگی و پارچه ای، بنرهای رنگی که ما می توانیم خیلی از مفاهیم موردنظر را در قالب همین بنرها و تزئینات ارائه دهیم.
به عنوان مثال: بادکنکی که روی آن جشن غدیر تبریک گفته شده و یا بنری که نام امیرالمؤمنین علی علیه السلام روی آن نقش بسته، بسیار می تواند به بحث تزئین ما کمک کند.
استفاده از شرشره و برف شادی در حین جشن، محصولات نورانی که نور می دهند یا ریسه های لامپی، همه و همه بسیار به فضاسازی و زیباسازی محیط جشن ما کمک می نمایند. در این بین هرکسی سلیقه ای دارد، بعضی ها گل و گلدان، بعضی ها ریسه و بعضی بنر می آورند. این تزئینات باید از دم در منزل که محل جشن می باشد تا داخل خود جشن و سِن ادامه داشته باشد.
جوایز
وقتی مسابقات انجام می شود، باید بچه ها به این سمت میل کنند که جوایزشان را سریعاً همان لحظه دریافت کنند و حتی مجری تشویق کند که جوایز باز شود. جوایز می تواند وسایل مختلفی باشد. شامل: لوازم ورزشی، لوازم التحریر، قاب های مختلف مذهبی، ساعت رومیزی یا در حالت ایده آل این که جوایز ماندگاری باشد که در اتاق خواب بچه قرار بگیرد به این خاطر که هر بار که او به این جوایز نگاه می کند، به یاد جشن بیافتد.
اما یادمان نرود یک سری جوایز، مناسب احوال ما نیست. عکس یا تصاویر نامناسبی دارد. که باید به این ها توجه و دقت شود. اما در کل جوایز باید متناسب با مسابقه و سختی آن ارائه شود.
توسل پایانی
ما در بخش توسل پایانی، از آن جایی که می توانیم غدیر و خطابه غدیر را پایه محتوایی در نظر بگیریم، فلذا می توان از بخش های مختلف خطابه استفاده کرد اما بهترین بخشی که در توسل پایانی مورد استفاده قرار گرفته، بخش آخری که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می آیند و از مردم بیعت می گیرند، می باشد که در واقع روش و چگونگی این بیعت را برای مخاطب کودک بیان می کند.
خوبی این بخش در این است:
زمانی که می خواهیم بحث بیعت را بگوییم، می توانیم دست در دست بچه ها بگذاریم و همه را همدل و رو به قبله کنیم، در حالی که جملات خطابه غدیر بخش بیعت را تکرار می کنیم، با امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف به عنوان وارث غدیر بیعت کنیم و بچه ها جملاتی مختص ایشان را تکرار کنند.
و البته این جا برمی گردد به هنر مجری که با کم کردن نورهای لایت، یا روشن کردن شمع بتواند فضایی معنوی ایجاد کند.
شاید از ماندگار ترین تصاویری که در ذهن بچه ها می ماند، بخش توسل است اما کیفیت و نحوه اجرا بسیار مهم است.
در بحث توسل پایانی، به دنبال این هستیم از الگویی که خود پیامبر صلی الله علیه و آله به ما ارائه دادند، یعنی خطابه غدیر و جملاتی که در انتها برای بیعت استفاده کرده اند، کمک بگیریم. و کمی مطالب را لطیف تر کنیم. و در سطح سنین بچه ها ارائه دهیم و پیشنهاد این است که بچه ها دست به دست هم رو به قبله و مجری یا گوینده این جملات را بگوید.
و بچه ها تکرار کنند و به نوعی با امیرالمؤمنین علیه السلام بیعت کنند و در انتها می توانیم بحث دعای فرج و نوع بیعت با آقا امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را هم داشته باشیم؛ به این شکل که بگوییم بیعت با امیرالمؤمنین علیه السلام و وارث غدیر می تواند آخرت ما را تضمین کند. و البته این مطالب را باید لطیف بگوییم و در واقع تعریف سعادت و خوشبختی را قبل از این در داستان خود تعریف کرده باشیم.
اما در بحث توسل پیشنهاد می شود. که جملات و فرازهای آخر خطابه غدیر به عنوان الگو استفاده شود.
و بعد از آن هم ان شاءالله دعای فرج می خوانیم.
یادبود
مطلب دیگر بحث یادبود و هدیه پایانی است. به این دلیل که ما می توانیم برای بچه هایی یادگاری بگذاریم که ممکن است در مسابقات شرکت نکرده باشند و یا شرکت کرده اند و جوایز را برنده نشده اند.
در این جا این هدیه پایانی به همه تعلق می گیرد و نگاه یاد بود به آن داریم. به عنوان مثال: اگر شاسی قاب باشد، سالیان سال در اتاق کودک هست تا به سن نوجوانی می رسد و بعدها می تواند به یاد این ایام و روزها باشد. بنابر این هدیه پایانی می تواند خیلی مؤثر باشد.
همه مراحلی که عرض شد، می تواند سلیقه ای و خلاقانه و با کم و زیاد ارائه شود. اما آن چیزی که اهمیت دارد، چگونگی اجرا توسط شما است!
دیدگاهتان را بنویسید