کارگاه آموزشی شماره ۲۶ – اجرای جشن به روش تاکشو

اجرای جشن غدیر به روش تاکشو
در کارگاه آموزشی اجرای جشن به روش تاکشو، به آموزش و ویژگیهای خاص و مزایای یک برنامه تاکشو خواهیم پرداخت.
برنامه تاکشو چیست؟
یکی از مهمترین و جذابترین برنامههای گفتگو محور است. که معمولا مجری و مهمان از محبوبیت خاصی نزد مخاطبین برخوردار هستند.
صوت کارگاه آموزش اجرای جشن به روش تاکشو (جشن غدیر)
بسم الله الرحمن الرحیم
تالک شو (talk show) به عنوان یک نمایش گفت و گو محور است. مجری همراه یک مهمان و مخاطبین سه ضلع اجرای برنامه می باشند.
ویژگی اصلی تالک شو، نحوه ارائه محتوا است. ما به دنبال تغییر مثبت در مخاطبینمان هستیم؛ نه فقط اجرای یک نمایش. ما اسم تغییر مثبت را تبلیغ می گذاریم؛ به گونه ای که مخاطب ما بعد از مراسم به سمت و سویی سوق پیدا کند که خودش بخواهد کاری را انجام دهد، این یعنی ما به هدفمان رسیده ایم.
ویژگی خاص تالک شو:
- سبک اجرایی راحت تر و کم هزینه تری نسبت به برنامه های غرفه ای دارد.
- تیم کمتر (۴ الی ۵ نفر) و مخاطبین بیش تری (حداقل ۲۰۰ نفر) را در بر خواهد گرفت.
- مخاطب می تواند از اقشار مختلفی باشد. لذا باید موضوعی را انتخاب کرد که دغدغه قشر عام باشد و از طرفی با بقیه نظرات از لحاظ فطری و اخلاقی اشتراکی داشته باشد. مانند موضوعاتی نظیر اعتماد به خالق یا امید به آینده و …
- گفت و گو محور بودن تالک شو، یعنی دخیل کردن مخاطب در بحث. اینکه مجری مدام از مخاطبین سؤال کند و آنها جواب های متنوعی را بدهند، نکته ای را حائز اهمیت می کند و آن هم انتخاب هوشمندانه و مناسب موضوع بحث است. به گونه ای که شما آنقدر روی مطلب تسلط داشته باشید که بتوانید هر پاسخی را به طریقی به بحث مرتبط کنید.
به ذهن مخاطب نباید چیزی را تحمیل کرد. مخاطب خودش باید همراه ما شود. سؤال را به گونه ای انتخاب کنید که جواب ها چالش برانگیز نشود و مخاطب بتواند با ذهنی آرام تا آخر شما را همراهی کند. ذهن مخاطب را در برابر شبهات واکسینه کنید، به یاد داشته باشید که نباید شبهه برانگیز باشید و خودتان شک و شبهه به وجود نیاورید. تالک شو خروجی مناسبی دارد؛ محتوایی که تالک شو را شامل می شود پروسه ای است که مخاطب همگام با مجری درگیر موضوع خواهد شد.
درباره موضوعاتی صحبت کنید که مخاطب از آن پیش زمینه ای داشته باشد. چرا که اگر همگام با شما جلو بیاید، پله پله صحبت های شما را تحلیل و تأیید می کند و در نهایت نتیجه همان می شود که مخاطب موضوعی را می پذیرد که ما از اول قصد رساندنش را داشتیم. اگر شما مبنای گفت گو را روی برنامه های جامعه شناسی، اجتماعی و اخلاقی بگذارید، مردم استقبال بیش تری می کنند. چرا که برنامه شما را صرفا یک مراسم مذهبی نخواهند دید و بعد از خروج از مراسم اموری را یاد گرفته اند که به درد حال حاضر آنها هم می خورد.
مثال: ما سؤال می کنیم که چه چیزی در زندگی برای شما ارزش است؟
بعضی پاسخ می دهند سلامتی، تربیت فرزند، خانواده، تحصیل، شغل محبوب و… سپس شما می توانید سخن را اینگونه آغاز کنید که کسی هست که قسم خورده ارزش های آدمی را از او بگیرد. اینگونه شما ابتدا دغدغه را برای مخاطب روشن کرده اید، شاید شیطان برای هر کسی ملموس نباشد اما هر آدمی ارزش های زندگی خود را خوب می شناسد. به این ترتیب شما می توانید ذهن ها را آماده کنید.
چه مهارت هایی برای اجرا تالک شو مورد نیاز است؟
- روی موضوع بحث تسلط داشته باشید. تالک شو مانند سخنرانی نیست که سخنران متنی را حفظ کند و برای حضار بخواند. تالک شو اجرای زنده است. بر روی موضوع و حواشی مطلب تسلط داشته باشید. از سؤالات حاشیه نترسید و سعی کنید پاسخی را بدهید که اذهان را روی موضوع اصلی متمرکز کند.
- تکنیک های بیان مثل حرکت دست یا ارتباط چشمی و تکنیک های ثانویه مثل توانایی ایجاد فضای حزن انگیز و شاد جزو مهارتهای مؤثر تالک شو می باشد.
قصه گویی و داستان گویی یکی از تأثیرگذار ترین ابزار ما در تالک شو است. محتوای تالک شو، سه بخش با دو مجری است. اینکه دو مجری انتخاب کنیم، برنامه را از یکنواختی خارج می کند؛ کما اینکه یک مجری می تواند موضوع را مطرح کند و دیگری می تواند.
داستان بگوید یا نتیجه گیری کند. اگر تالک شو را در مراسم عید استفاده کنیم می توانیم بخش دوم را آنتراکی به عنوان پذیرایی یا مسابقه بدانیم.
به این صورت به ذهن مخاطب استراحت می دهیم و می توانیم آنها را مجددا با طراوت اولیه به بحث باز گردانیم.
چینش یک تالک شو به عنوان مثال:
شروع بحث: زندگی کردن در کنار کسی از جنس پیامبر صلی الله علیه و آله
گام ۱: ارزش حضور پیامبر صلی الله علیه و آله را بیان کنیم.
گام ۲: وقتی پیامبر صلی الله علیه و آله نباشد، چه باید کرد؟
گام ۳: در غدیر پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: حاضران این پیام را به غائبان برسانند.
مثالی از محوریت یک تالک شو:
هزار و چهارصد سال پیش جمعیتی به تعداد هزار و دویست نفر در محلی تجمع کردند. آخرین فردی که در جمعیت ایستاده بوده، با رسول خدا صلی الله علیه و آله چقدر فاصله داشته است؟
این سؤال برای این پرسیده می شود که ما صرفا یک واقعه تاریخی را بیان نکنیم؛ بلکه مهر باطل بر شبهه برگزاری غدیر زده باشیم و احتمال وقوع را با اطلاعات موسق و مستند حتمی سازیم که مخاطب مطمئن شود که چنین اتفاقی رخ داده است.
سپس سؤال اینجاست که اگر خطابه غدیر را بخوانیم، یک تا دو ساعت طول می کشد اما سخنرانی پیامبر صلی الله علیه و آله ۳ ساعت بوده است. این وقفه به خاطر این بوده که مردم میان جمعیت سخنان را بلند تکرار می کردند که صدا به جمعیت های عقب تر نیز برسد. با این حال آیا احتمال تحرف بوده است؟
خیر! چرا که جمعیت همه حضور داشتند و لغتی یا جمله ای را نمی گذاشتند تحریف شده به گوش مردم برسد. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله در غدیر مسیر رستگاری را مشخص نمودند و ولی ما در زمان حال، امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را مشخص کردند که اگر هر کسی به ایشان و قرآن تمسک بجوید، رستگار خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید